• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Līdz ar PVN samazināto likmi augļiem un dārzeņiem ir pieaudzis importa patēriņš

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 11:00, 28.09.2023


Līdz ar pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināto likmi augļiem un dārzeņiem Latvijā ir pieaudzis importa produkcijas patēriņš, ceturtdien intervijā Latvijas Radio sacīja zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS).



Viņš norādīja, ka šogad beigsies periods, kad svaigiem augļiem un dārzeņiem Latvijā tiek piemērota PVN samazinātā likme, proti, nākamā gada budžetā augļiem un dārzeņiem ir paredzēta PVN likme pilnā apmērā.

Tāpat Krauze minēja, ka viens no šīs samazinātās PVN likmes mērķiem bija palīdzēt vietējiem ražotājiem un izskaust ēnu ekonomiku. "Cenas nesamazinājās, kas vietējiem ražotājiem deva ļoti labu efektu, kā arī ēnu ekonomika ir izskausta," pauda ministrs.

Vienlaikus jautāts, vai ZZS plāno rosināt turpmāk noteikt samazināto PVN likmi, piemēram, 0% apmērā atsevišķiem pārtikas produktiem, kā iepriekš, strādājot opozīcijā, ZZS ir minējusi, Krauze norādīja, ka par to tiks diskutēts. "Tas būs kopīgs koleģiāls lēmums. Ja mums izdosies pārliecināt kolēģus, tad būs šāda likme arī kādam citam produktam, ja neizdosies, tad nebūs," sacīja Krauze.

Tostarp ministrs norādīja, ka attiecībā uz PVN samazināto likmi ir jāvērtē, vai ar šādu likmi nepalīdzam importētajai produkcijai. "Attiecībā uz augļiem un dārzeņiem milzīgu kāpumu ir piedzīvojusi importa produkcija. Faktiski, samazinot PVN likmi, mēs esam veicinājuši arī importa produkcijas patēriņu Latvijā, bet tāds nav mūsu mērķis - mūsu mērķis ir palīdzēt vietējiem," sacīja Krauze.

Savukārt, runājot, par iepriekšējā zemkopības ministra Didža Šmita (AS) rosinājumu nedēļas nogalēs slēgt lietos tirdzniecības centrus, Krauze minēja, ka šajā gadījumā ir divi būtiski aspekti, tostarp ekonomiskais jeb, ko valsts iegūst no šī lēmuma, kā arī, kāds ir iedzīvotāju viedoklis. "Domāju, ka šis jautājums nav slēgts," viņš teica, vienlaikus piebilstot, ka šī jautājuma risināšana nebūs viņa galvenā prioritāte.

Jau vēstīts, ka Saeima iepriekš ir noraidījusi opozīcijas deputātu, tostarp ZZS priekšlikumu piemērot PVN samazināto likmi 5% apmērā svaigai gaļai, svaigām zivīm, olām un piena produktiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijas uzņēmumi ražošanas digitalizācijai saņēma 31 miljonu eiro (+VIDEO)

Ievērojami uzlabota darba drošība, aizstājot un samazinot manuālo darbu.

Ekonomika Latvieši retāk sapņo par dzīvi ar pasīviem ienākumiem nekā kaimiņi (+VIDEO)

Vēl ir variants ieguldīt aktīvos, kuri regulāri izmaksā dividendes vai obligāciju gadījumā - kuponus.

Ekonomika Darba devējam būs jāinformē VID par darba algas izmaksu skaidrā naudā

Lai mazinātu ēnu ekonomiku, Labklājības ministrija (LM) rosina noteikt, ka darba devējam ir jāinformē Valsts ieņēmumu dienests (VID) par faktu, ka darba alga tiek izmaksāta skaidrā naudā, liecina ministrijas sagatavotais noteikumu projekts.

Ekonomika Apkures sezonā «‎Rīgas Siltums» iedzīvotājiem ietaupīs 40 milj. eiro (+VIDEO)

Pateicoties atklātam un brīvam tirgum, tarifs tiek atbilstoši mainīts.

Lasiet arī

Ekonomika Ministrs: Pelēkais tirgus var palielināties, bet var arī nepalielināties

Diskusijas par samazinātā pievienotā vērtības nodokļa (PVN) saglabāšanu augļiem un dārzeņiem vēl nav noslēgušās, intervijā aģentūrai LETA teica zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS).

Ekonomika Saeima noraida opozīcijas priekšlikumus atsevišķiem produktiem samazināt PVN

Saeima šodien noraidīja opozīcijas partiju "Stabilitātei", ''Latvija pirmajā vietā'' (LPV) un Nacionālās apvienības (NA) frakciju priekšlikumus, ar kuriem tika piedāvāts atsevišķiem produktiem samazināt pievienotās vērtības nodokļa likmes.