• Salvis,
  • Selva,
  • Venta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Valdība apsver, kā par gandrīz 100 mlj. eiro pārbūvēt Rīgas transportu (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 07:33, 27.09.2023


Izveido multimodālu sabiedriskā transporta tīklu ar vienotu un saskaņotu kustības grafiku, vienotu cenu un atlaižu politiku un vienotu biļešu sistēmu.


Reizēm galvaspilsētas transports kursē gandrīz tukšs.

Programma “Videi draudzīgi uzlabojumi Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta sistēmā” maksas 97 285 492 EUR, ziņo Latvijas Republikas Ministru Kabinetam finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība").

Pasākums ietver Rīgas metropoles areāla transporta sistēmas vispārēju pārplānošanu. Izveido multimodālu sabiedriskā transporta tīklu ar vienotu un saskaņotu kustības grafiku, vienotu cenu un atlaižu politiku un vienotu biļešu sistēmu. Pasākums ietver arī būtisku investīciju programmu tīrā mobilitātē un infrastruktūrā ar uzsvaru uz dzelzceļa risinājumiem (81 km dzelzceļa elektrifikācija) un bezizmešu sabiedrisko transportu (četru zemās grīdas tramvaju, 17 elektroautobusu un septiņu elektroautobusu uzlādes staciju iegāde, veloceliņu būvniecība). To pabeidz, izbūvējot videi draudzīgus mobilitātes mezglus (sešus reģionālos un divus vietējos mobilitātes punktus), neatkarīgu ātrgaitas transporta līniju, kas paredzēta sabiedriskajam transportam, un tramvaja līnijas pagarināšanu par 3,5 km, lai atbalstītu multimodālā transporta izmantošanu.

Pamatojums papildu rādītājiem balstās uz Rīgas valstspilsētas pašvaldības veikto AF plāna komponentes Nr.1 “Klimata pārmaiņas un vides ilgtspēja” reformu un investīciju virziena 1.1. “Emisiju samazināšana transporta sektorā” reformas 1.1.1.r. “Rīgas metropoles areāla transporta sistēmas zaļināšana” investīciju 1.1.1.2.i. “Videi draudzīgi uzlabojumi Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta sistēmā” ietvaros iekļauto Pašvaldības infrastruktūras projektu (t.sk. 7.tramvaja līnijas pagarinājuma izbūves projekta) priekšizpēti.

Tās ietvaros ir izstrādāti detalizēti projektu sākotnējie tehniskie risinājumi un, lai nodrošinātu savlaicīgu būvprojektu izstrādi un projektu pieteikumu sagatavošanu, tika apkopoti tehniskie noteikumi, veikta teritoriju apsekošana, izstrādāta izdevumu ieguvumu analīze, aprēķināti indikatīvās būvniecības apjomi un izmaksas, kā arī izstrādātas labiekārtojuma prasības risinājumu veiksmīgai integrēšanai esošajā pilsētvidē, kā arī identificēti skartie īpašumu jautājumi. Priekšizpētes nodevums ietver arī pamatprasību izstrādi attiecībā uz izvirzāmajām prasībām un nosacījumiem iepirkuma dokumentācijas sagatavošanai.

Priekšizpētes ietvaros tika detalizēti izstrādāti un izvērtēti vairāki Projekta risinājumu varianti, par piemērotāko no ekonomiskā un inženiertehnisko risinājumu viedokļa atzīstot 7.tramvaja līnijas pagarinājumu pa Maskavas ielu līdz Višķu/Maskavas ielas krustojumam, Maskavas – Višķu ielas transportmijas punkta un 15.trolejbusa maršruta pagarinājuma Višķu ielā izbūvi. Maskavas ielas posms nodrošina 7. tramvaja maršruta kustību un Lokomotīves ielas nodrošina 15. trolejbusa maršruta kustību. Maskavas un Lokomotīves ielas ir paralēlas, tās savieno Višķu iela. No plānota 7. tramvaja galapunkta (Višķu/Maskavas ielas krustojums) līdz 15. trolejbusa galapunktam ir 300 metru posms, kur sabiedriska transporta kustība pašlaik nav nodrošināta. Trolejbusa līnijas pagarinājums 300 metru garumā ir nepieciešams, lai nodrošinātu pilnvērtību trolejbusa maršruta funkcionēšanu un sabiedriska transporta veidu savienojamību pasažieru nokļušanai līdz mobilitātes punktam Šķirotava.

Transportmijas punkts, kas ietver 285 m tramvaja līnijas apgriešanās loku un 200 m paralēlu sliežu ceļu apgriešanās lokā (abi viensliežu posmi) nepieciešams, lai nodrošinātu 7. tramvaja apgriešanas iespēju un pasažieru drošu pārsēšanas iespēju uz 15. trolejbusa maršrutu nokļušanai līdz mobilitātes punktam Šķirotava.

Ierosinātās izmaiņas sekmēs sākotnēji plānoto investīcijas mērķu sasniegšanu, pasažieru paradumu maiņu un izvēli par labu elektrotransportam. Proti, vienots sabiedriskā transporta transportmijas punkts (autobuss/elektroautobuss, tramvajs, trolejbuss) pie Šķirotavas stacijas papildina AF plānotās investīcijas un to pozitīvo ietekmi uz reģionālās nozīmes transporta koridoru Rīga – Ogre – Jēkabpils.

Sabiedriskā transporta pasažieriem vienuviet būs ērti pieejams savstarpēji integrēts sabiedriskais transports – vilciens, autobuss/elektroautobuss, tramvajs, trolejbuss, sniedzot iespēju ērti pārsēsties no viena transporta citā un pārvienoties. Reformas rezultātā, pieaugot sabiedriskā transporta kustības ātrumam, regularitātei, komfortam, tiks veicināta privāto automašīnu pasažieru pārsēšanās uz sabiedrisko transportu. Bez tam, investīcijas kalpos kā stimuls turpmākiem pasākumiem transporta koridora attīstībai un CO2 samazinājumam pilsētā – nepieciešama Rīgas valstspilsētas sabiedriskā transporta integrācija ar reģionālā maršruta tīkla autobusiem, lai pasažieri pie iebraukšanas Rīgā pārsēstos uz pilsētas sabiedrisko transportu.

Voldemārs Burkevics


Transporta mezgla rekonstrukcijas piemērs Ķengaragā.
Transporta mezgla rekonstrukcijas piemērs Ķengaragā.

Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Dzīvokļu piedāvājums Rīgā aprīlī samazinājies par 6%

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, aprīlī dzīvokļu pārdošanas piedāvājums Rīgā samazinājies par 6%, bet piedāvājumu skaits Rīgas lielākajos mikrorajonos samazinājās par 7%, teikts nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" jaunākajā sērijveida dzīvokļu tirgus pārskatā.

Ekonomika LDDK: Jāsamazina virsstundu darba samaksas apmērs (+VIDEO)

"No komforta zonas būs jāizkāpj visiem," pauž Andris Bite.

Ekonomika NVA piedāvā darba devējiem finansiālu atbalstu darbinieku sagatavošanai

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) piedāvā darba devējiem finansiālu atbalstu vajadzīgo darbinieku sagatavošanai, īstenojot bezdarbnieka statusā NVA reģistrēto klientu praktiskās mācības darba vidē otrā, trešā vai ceturtā profesionālās kvalifikācijas līmeņa profesionālās kompetences ieguvei, informēja NVA.

Ekonomika Augsto tehnoloģiju nozares Latvijā ar valsts atbalstu kāpina peļņu (+VIDEO)

"Ir jāpaceļas augstāk par ikdienas situāciju, nepieciešams gudrot kaut ko savu, jaunu".

Lasiet arī

Sabiedrība Rīgā ievieš «sniega biļetes» un bezmaksas sabiedrisko transportu autovadītājiem

Gaidot pirmdienas sniegputeni, Rīgā tiks ieviestas "sniega biļetes" un autovadītāji varēs izmantot sabiedrisko transportu bez maksas, informēja Rīgas dome.

Ekonomika «Lux Express» autobusa biļete no Liepājas līdz Rīgai maksās vismaz desmit eiro

Starptautiskā pasažieru pārvadātāja "Lux Express" autobusa biļete no Liepājas uz Rīgai maksās, sākot no desmit eiro, informēj uzņēmums.

Sabiedrība Rīgas pašvaldība izsludinājusi iepirkumu pieturvietu nojumju iegādei

Rīgas pašvaldība izsludinājusi iepirkumu sabiedriskā transporta pieturvietu nojumju iegādei pašvaldības vajadzībām.

Sabiedrība «Lux Express» biļete no lidostas uz Rīgas centru maksās 8 eiro

Starptautiskais pasažieru pārvadātājs "Lux Express" otrdien iesniedzis pieteikumu Autotransporta direkcijai (ATD) iekļaut maršrutu Rīgas centrs-Rīgas lidosta komerciālo reģionālās nozīmes maršrutu sarakstā un izsniegt "Lux Express Latvia" uz to maršruta atļauju.