• Lana,
  • Sergejs,
  • Svetlana
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Rail Baltica tiks savienota ar Ukrainas un Moldovas dzelzceļiem (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 09:29, 25.09.2023


Rosināts Rail Baltica iekļaut Baltijas jūras-Melnās jūras-Egejas jūras Eiropas transporta koridorā.


Rīgas stacija nodrošinās iespēju nokļūt Kijevā un Kišiņevā.

Starptautiskās dzelzceļu savienības (UIC) vadības komitejas pārstāvji tikās ar Rail Baltica globālā projekta ieviesējorganizācijām un ekspertiem, lai iepazītos ar Rail Baltica ieviešanas progresu un pārrunātu turpmākās sadarbības iespējas. Ar starptautiskajiem kolēģiem tikās Rail Baltica kopuzņēmuma RB Rail AS un nacionālā projekta ieviesēja Latvijā "Eiropas Dzelzceļa līnijas" pārstāvji.

Baltijas valstu nozīmīgākais ātrgaitas dzelzceļa infrastruktūras projekts Rail Baltica kļūs par būtisku Ziemeļjūras-Baltijas jūras koridora daļu, panākot pilnīgu Lietuvas, Latvijas un Igaunijas iekļaušanos vienotajā Eiropas dzelzceļu telpā. Tāpat saskaņā ar Eiropas Savienības Transporta, telekomunikāciju un enerģētikas padomes pieņemto nostāju rosināts Rail Baltica iekļaut Baltijas jūras-Melnās jūras-Egejas jūras Eiropas transporta koridorā, nākotnē paredzot arī Rail Baltica savienojumu ar Ukrainu un Moldovu. Rail Baltica projekts iecerēts ne tikai kā vitāli svarīgs transporta savienojums, bet arī spēcīgs pamats jauna ekonomikas un drošības koridora veidošanai mūsu reģionā un Eiropas Savienībā.

"Rail Baltica sadarbībai ar Starptautisko dzelzceļu savienību līdz šim ir bijusi nozīmīga loma, lai attīstītu un veicinātu globālā projekta pārrobežu īstenošanas aspektus, zināšanu apmaiņu un sadarbību ar starptautiskiem nozares ekspertiem, nodrošinot, ka projekts atbilst starptautiskiem dzelzceļa nozares standartiem un tā ieviešanā seko labākajām praksēm. Skaidrs apliecinājums tam ir, piemēram, Rail Baltica projektēšanas vadlīnijas, kas ir pamats šī vērienīgā pārrobežu infrastruktūras projekta ieviešanai paralēli trīs Baltijas valstīs, apvienojot ekspertus un ieinteresētās puses no dažādiem reģioniem, lai risinātu kopīgus izaicinājumus," sacīja RB Rail AS tehniskais direktors Ēriks Diļevs.

"Runājot par atšķirīgo sliežu ceļu platumu dažādās valstīs, tostarp, Latvijā, vēlos uzsvērt Rail Baltica projektu, kas ar Eiropas sliežu platuma dzelzceļa infrastruktūru savienos Baltiju ar pārējo Eiropu. Rail Baltica būs arī nozīmīgs gan pasažieru, gan kravu brīvai mobilitātei. Tikpat svarīgs dzelzceļš ir arī valsts ilgtspējai - mēs redzam Ukrainas piemēru, kur dzelzceļam ir milzīga loma valstij sarežģītā situācijā - arī tas ir viens no jautājumiem, kas ir UIC dienas kārtībā," sacīja UIC Eiropas reģiona koordinatore Sandra Ženo.

Rail Baltica komanda prezentēja projekta ieviešanas progresu Latvijā un UIC pārstāvjiem noorganizēja Rail Baltica Rīgas Centrālā mezgla būvlaukuma apmeklējumu. "Pēc pabeigšanas šis būs viens no lietotāju ziņā lielākajiem un nozīmīgākajiem reģiona multimodālajiem mezgliem. Šobrīd jaunās dzelzceļa stacijas izbūvē uzsākts darbs pie jumta karkasa konstrukcijas izbūves, kas vēl skaidrāk iezīmēs jaunās stacijas aprises," akcentē Marika Zadraka, Eiropas Dzelzceļa līnijas starptautiskās sadarbības vadītāja. "Ņemot vērā Eiropas vienotā transporta tīkla koridoru pārskatīšanu un nākotnes savienojumu veidošanu ar Ukrainu un Moldovu, Rail Baltica stratēģiskā nozīme pieaug. Nākotnē turpināsim sadarbību starptautiskajās platformās, veicinot dzelzceļa sistēmu savienojamību un multimodalitāti."

UIC ir starptautiska organizācija, kas koordinē sadarbību aktuālajos jautājumos starp dzelzceļiem pasaules līmenī, veicinot dzelzceļu sistēmu saskaņotu darbību. Organizācija apvieno 194 biedrus no visas pasaules. UIC izstrādā standartus un veicina inovāciju attīstību dzelzceļā, tā galvenie jautājumi ir finansējums infrastruktūras attīstībai, dzelzceļu digitalizācija un ērta, savienota mobilitāte.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijas Banka: kreditēšanā jūtamas nelielas pozitīvas vēsmas

Latvijā kreditēšanā ir jūtamas nelielas pozitīvas vēsmas, Latvijas Bankas uzturētajā ekonomiskās analīzes vietnē "makroekonomika.lv" atzīmē centrālās bankas ekonomists Vilnis Purviņš.

Ekonomika Rinkēvičs ANO uzsver Latvijas priekšrocības mākslīgā intelekta attīstības jomā

Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs ANO uzsvēris Latvijas priekšrocības mākslīgā intelekta un komunikāciju tehnoloģiju attīstības jomā, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta padomnieks komunikācijas jautājumos Mārtiņš Drēģeris.

Ekonomika FinCEN paziņo par sankciju pret ABLV Bank atcelšanu

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls ("FinCEN") ceturtdien paziņojis par rosināto sankciju pret "ABLV Bank" atcelšanu, portāla VS.LV informēja ASV vēstniecībā Latvijā.

Ekonomika E-rēķini un darba nodokļi – izmaiņas, kam jāgatavojas jau šodien

Ministru kabineta otrdien pieņemtais lēmums virzīt izskatīšanai Saeimā Finanšu ministrijas izstrādātos grozījumus Grāmatvedības likumā, kas paredz ieviest strukturētu elektronisko rēķinu apriti, liks vienam otram uzņēmējam steigā meklēt risinājumu, gada nogali padarot trauksmaināku.

Lasiet arī

Ekonomika ES: Latvijas valdībai jāmeklē iespējas samazināt «Rail Baltica» izmaksas

Latvijas valdībai ir jāmeklē iespējas samazināt dzelzceļa projekta "Rail Baltica" izmaksas, ceturtdien intervijā Latvijas Radio pauda Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis (JV).

Sabiedrība Briškens: Abas Rīgas starptautiskās stacijas nedrīkst atstāt puspabeigtas

Uz valdību prioritāri tiks virzīts scenārijs ar integrētu Rīgu jau "Rail Baltica" projekta pirmajā kārtā, aģentūrai LETA atzīmēja satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P), komentējot Satiksmes ministrijas (SM) saskaņošanai iesniegto informatīvo ziņojumu, kurā piedāvā 2021.-2027.gada Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžeta periodā izveidot 1520 mm (milimetru) jeb jau tagad Latvijā esošā sliežu ceļu platuma savienojumu no Rīgas Centrālās pasažieru stacijas līdz Rīgas lidostai pirms "Rail Baltica" projekta pirmās kārtas pabeigšanas.

Sabiedrība Piedāvā būvēt esošā platuma sliedes starp Rīgas lidostu un staciju

Satiksmes ministrija (SM) saskaņošanai iesniegusi informatīvo ziņojumu, kurā piedāvā 2021.-2027.gada Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžeta periodā izveidot 1520 mm (milimetru) jeb jau tagad Latvijā esošajā sliežu ceļu platumā savienojumu no Rīgas Centrālās pasažieru stacijas līdz Rīgas lidostai.

Sabiedrība Galvenā prioritāte - panākt vienošanos par pirmās kārtas izbūves plānu

Šobrīd 278,6 km no 870 km garās Rail Baltica pamattrases ir būvniecības līgumu stadijā, un vēl 227,5 km pamattrases atrodas iepirkuma posmā.