• Staņislava,
  • Staņislavs,
  • Stefānija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kredīti kļūs vēl dārgāki! Šis bijis visneprognozējamākais ECB paziņojums

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
lsm.lv 09:30, 15.09.2023


Eiropas Centrālās bankas (ECB) padome ceturtdien nolēmusi jau desmito reizi celt procentu likmes. Galvenā bāzes procentlikme paaugstināta līdz 4,50%, savukārt aizdevumu likme uz nakti paaugstināta līdz 4,75%, bet noguldījumu procentlikme – līdz 4%. Jaunās likmes stāsies spēkā no 20.septembra, vēsta LTV raidījums "Panorāma".



Ceturtdien izsludinātais lēmums ir bijis līdz šim visneprognozējamākais ECB paziņojums. Turpmāka procentlikmju celšana nav gaidāma vismaz līdz nākamā gada vidum, iepriekš prognozēja analītiķi.

"Likmju celšana atspoguļo mūsu novērojumus par inflāciju, kas balstīti jaunākajos ekonomikas un finanšu datos. Bankas septembra prognozes par eirozonas makroekonomiku norāda uz vidējās inflācijas līmeni 5,6% apmērā šogad, 3,2% apmērā nākamgad un 2,1% apmērā 2025. gadā," tā preses konferencē pavēstīja ECB prezidente Kristīna Lagarda.

Lēmuma pieņemšanas process bija ilgs, un, lai arī vērā tika ņemti ļoti precīzi dati, skrupuloza analīze un nākotnes prognozes, tas neesot bijis vienprātīgs, viņa piebilda.

Vienlaikus prezidente izvairījās sniegt konkrētu atbildi par to, vai procentlikmes tuvākā nākotnē tiks celtas vēlreiz.

Lai arī pagaidām ekonomikas izaugsme eirozonā ir lēna un šobrīd gaidāma recesija, ECB galvenais uzdevums tomēr ir inflācijas pazemināšana, tā Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" stāstīja SEB bankas Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Andris Lāriņš:

"Te ir tāda sarežģīta spēle, jo līdzko ECB dotu mājienu, ka tā ir izdarījusi pietiekoši daudz, tirgus varētu "atviegloti uzelpot" un "uzvesties brīvāk" šajā ekonomikas vidē, bet ECB bija jādod signāls, ka tā ir tomēr apņēmusies pamatā cīnīties ar inflāciju."

Lāriņš arī norādīja, ka zināmas cerības vieš ceturtdien Eiropas Centrālās bankas preses konferencē paziņotais, ka, pamatojoties uz pašreizējo vērtējumu, ECB noteiktās procentlikmes esot sasniegušas maksimālo līmeni, kuru uzturot tiktu veicināta inflācijas pazemināšanās.

Šodien pieņemtais lēmums Latvijas patērētājus būtiski neietekmēs. Procentlikmju kāpums gan tuvākajā laikā varētu nedaudz paaugstināt īstermiņa jeb 36 mēnešu EURIBOR aizdevumu likmes.

Daļa no iepriekš paredzētā procentlikmju kāpuma jau bija iekļauta šībrīža cenās, piebilda Lāriņš.

"Ja mēs skatāmies, kā šobrīd fiksējās EURIBOR procentlikmes, 6 mēnešu likme pirmo reizi kopš 2001. gada šodien pakāpās virs 4% atzīmes, sasniedzot 4,4%, bet viena gada EURIBOR likme jau kādu laiku ir nedaudz virs četriem procentiem. Tas nozīmē, ka vēl būtisks procentlikmju kāpums tuvākajās nedēļās nav gaidāms, un, ņemot vērā to mājienu, ka likmes ir ļoti augstas un varētu būt pietiekošā līmenī, lai ilgtermiņā inflāciju bremzētu, iespējams, ka šie līmeņi kādu laiku arī saglabāsies," skaidroja eksperts.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika «Pasažieru vilciens» saņēmis 22 no 32 jaunajiem elektrovilcieniem

AS "Pasažieru vilciens" (PV) no Čehijas uzņēmuma "Škoda Vagonka" patlaban ir saņēmis 22 no paredzētajiem 32 jaunajiem elektrovilcieniem.

Ekonomika Pasludināts jaunā Rīgas pasažieru termināļa metu konkursa uzvarētājs

SIA "Riga Ropax Terminal" otrdien jaunā pasažieru un ro-ro kravu termināļa metu konkursa uzvarētāju apbalvošanas ceremonijā par uzvarētāju atzina pasaulslavenās arhitektes Zahas Hadidas savulaik dibināto Lielbritānijas arhitektu biroju "Zaha Hadid Architects".

Ekonomika Vidzemes plānošanas reģions attīstīs ekonomiku kopā ar Augstskolu (+VIDEO)

Noteikti septiņi viedās specializācijas prioritārie tautsaimniecības sektori.

Ekonomika Rīgā norisināsies zinātnē balstīto tehnoloģiju nozares konference

Šā gada 16.maijā un 17.maijā Rīgā, konferenču centrā "Fantadroms", notiks zinātņietilpīgo tehnoloģiju nozares konference "Deep Tech Atelier 2024", informē pasākuma organizatori.

Lasiet arī

Ekonomika ECB nemaina procentlikmes

Eiropas Centrālās banka (ECB) ceturtdien piekto sanāksmi pēc kārtas nolēma procentlikmes saglabāt nemainīgas.

Ekonomika Satiksmes traucējumi Sarkanajā jūrā var kavēt procentlikmju samazināšanu

Satiksmes kavēšana Sarkanajā jūrā no Jemenas nemiernieku puses var izrādīties viens no faktoriem, kas var kavēt straujāku procentlikmju samazinājumu, teikts Latvijas Bankas jaunākajā makroekonomisko prognožu pārskatā.

Ekonomika ECB nemaina procentlikmes

Eiropas Centrālās banka (ECB) ceturtdien jau ceturto sanāksmi pēc kārtas nolēma procentlikmes saglabāt nemainīgas.

Ekonomika ECB nemaina procentlikmes otro sanāksmi pēc kārtas

Eiropas Centrālās banka (ECB) ceturtdien otro sanāksmi pēc kārtas nolēma procentlikmes saglabāt nemainīgas.