Kā apkarot ēnu ekonomiku? Finanšu ministrija piedāvā

Ekonomika
EKSKLUZĪVI! 15:29, 30.07.2023 0

“Pateicoties” ēnu ekonomikai Latvijas budžets zaudē simtiem miljonu eiro katru gadu!

 
Foto: Valsts policija

Ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā vēl joprojām samērā liels. Atbilstoši ēnu ekonomikas pētnieka prof. A. Saukas un viņa komandas aplēsēm ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā ir robežās no 2 līdz 3,6 miljardiem euro!

Pēc VID novērtējuma datiem potenciāli iekasējamā summa no ēnu ekonomikas 2020. gadā ir 980 milj. euro. VID aprēķinātā potenciāli iekasējamā summa (PVN, IIN, VSAOI, akcīzes nodokļu zudums) veido 3,2 % no IKP. (2020. gada IKP ir 30 265 milj. euro). Saskaņā ar VID rīcībā esošajiem datiem par potenciāli iekasējamo nodokļu kopsummu, ēnu ekonomikas apjoms 2020.gadā aplēšams 3,2 miljardu euro līmenī.

Pirms dažām dienām Finanšu ministrija iesniedza valdībai Ēnu ekonomikas ierobežošanas plānu 2024.-2027.gadam. Plāna mērķis ir, koncentrējoties uz apzinātiem ēnu ekonomiku ietekmējošiem faktoriem un konstatētajiem riskiem, sadarbībā ar nozaru ministrijām, sociālajiem un sadarbības partneriem, īstenot mērķtiecīgus ēnu ekonomiku samazinošos pasākumus prioritārajās tautsaimniecības nozarēs un horizontālos pasākumus uzņēmējdarbības vides sakārtošanai un labprātīgas nodokļu saistību izpildes veicināšanai.

1.priekšlikums - Ieviest ikgadējo vispārējo iedzīvotāju ienākumu deklarēšanu! Mērķis - lai samazinātu iespēju slēpt ienākumus, un VID gūtu priekšstatu par fiziskās personas ar IIN apliekamo mantisko stāvokli un tā izmaiņām kopsakarā ar personas attiecīgajā taksācijas gadā veiktajiem darījumiem un gūtajiem ienākumiem, paplašināt sniedzamās informācijas apjomu fiziskajām personām.

2. priekšlikums - Valsts un privātā sektora partnerības stiprināšana: reitinga izmantošana publiskajos iepirkumos, ES finansējuma apguvē un publiskajās procedūrās.

3. priekšlikums - Skaidras naudas aprites ierobežošana. Noteikt skaidras naudas iemaksas sliekšņa deklarācijas (ziņošana par skaidras naudas iemaksām bankomātos). Izstrādāt normatīvo regulējumu, kurā kredītiestādēm noteikts pienākums sniegt reizi ceturksnī informāciju VID par iemaksu bankomātos vai kredītiestāžu filiālēs virs minimālās algas apmēra mēnesī.

4. priekšlikums - Bezskaidras naudas darījumu izmantošanas veicināšana.

Plāns satur arī citus pasākumus, bet termiņi to ieviešanai atšķiras. Skaidrs, ka plašas diskusijas gaidāmas gan par priekšlikumu ieviest ikgadējo vispārējo iedzīvotāju ienākumu deklarēšanu, gan par piedāvājumu vēl ierobežot skaidras naudas apriti.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Gren investēs 200 miljonus eiro reģenerācijas stacijas izveidē Aconē

Enerģētikas uzņēmuma "Gren" grupa līdz 2029.gadam Latvijā plāno investēt 200 miljonus eiro, tostarp reģenerācijas stacijas izveidē Aconē, piektdien preses konferencē sacīja "Gren" grupas biznesa vadītājs Latvijā Andris Vanags.

Ekonomika Saražotās elektroenerģijas daudzums četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5%

Saražotās elektroenerģijas daudzums šogad četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, sasniedzot 3337 gigavatstundu (GWh), liecina pārvaldes sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Ekonomika Piensaimnieks: «Līdz gada beigām Latvijā būs nedaudz ap 100 000 govju» (+VIDEO)

Ražošanas saimniecības izmanto mazāk dabas, resursu, mazāk dzīvnieku.

Lasiet arī

Ekonomika Ēnu ekonomikas pieaugums Latvijā ir lēnāks nekā Lietuvā un Igaunijā

Jaunākā ēnu ekonomikas pētījuma secinājumi liecina, ka Latvijā 2021.gadā ēnu ekonomikas pieaugums esot bijis lēnāks nekā Lietuvā un Igaunijā, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja profesors "SSE Riga" profesors un Ilgtspējīga biznesa centra direktors Arnis Sauka.

Interesanti fakti Izsolē valsts obligācijas pārdotas 50 miljonu eiro apmērā

Konkurējošajā izsolē piektdien pārdotas iepriekš starptautiskajos tirgos emitētās valsts obligācijas 50 miljonu eiro apmērā, liecina biržas "Nasdaq Riga" sniegtā informācija.

Sabiedrība Finanšu ministrija sola, ka banku sektors kļūs klientiem draudzīgāks

Uzraudzības laikā novērots, ka atsevišķās situācijās sektora dalībnieki īsteno striktākus riska pārvaldības pasākumus nekā būtu nepieciešams.

Ekonomika Finanšu ministrija cer uz ekonomikas drīzu atkopšanos

FM ieskatā to veicinās arī Eiropas ekonomikas atgūšanās, izaugsmei eirozonā sasniedzot 1,2% pēc jaunākajām Starptautiskā Valūtas fonda prognozēm.