• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


LIAA šogad piesaistījusi 20 jaunus investīciju projektus par 371 miljonu eiro

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 13:51, 19.07.2023


Ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) tiešu līdzdalību šogad pirmajos sešos mēnešos apstiprināti 20 investīciju projekti, kuros tiks radītas 1160 darbavietas, bet ieguldījumu apmērs sasniegs 371,5 miljonus eiro, informēja LIAA pārstāvji.



Sāktie investīciju projekti pārstāv tādas nozares kā bioekonomika, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (IKT), fotonika un viedie materiāli, viedā enerģētika un mobilitāte, kā arī biomedicīna.

Rīgā un Pierīgā tiks realizēti 12 no šogad sāktajiem investīciju projektiem, kamēr seši tiks realizēti Kurzemē, bet divi Latgalē.

No šogad sāktajiem investīciju projektiem kā piemērus LIAA min Itālijas ģimenes uzņēmumu "Marcegaglia", kas iegādājās sankcijām pakļautā Krievijas uzņēmuma "Severstaļ Distribution" aktīvus Latvijā un plāno izveidot 300 darbavietu. Savukārt viens no pasaulē lielākajiem biotehnoloģiju uzņēmumiem, Šveices "Roche Services & Solutions" ir atvēris Rīgā biznesa pakalpojumu centru, kurā plānots izveidot 200 jaunu darbavietu.

Vienlaikus Liepājā Kazahstānas uzņēmums "I-Cotton" sācis ražotnes paplašināšanu, uzstādot divas jaunas ražošanas līnijas. Investīciju apmērs šajā projektā sasniegs divus miljonus eiro. Tāpat tiek attīstīti vairāki saules un vēja enerģijas projekti, kuri stiprinās Latvijas enerģētisko neatkarību.

Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA) norāda, ka Latvijas ekonomikas transformācijas īstenošanai būtiska ir uz izaugsmi vērsta uzņēmējdarbības vide un pārdomāta investīciju piesaistes stratēģija, lai uzņēmējiem Latvija būtu interesanta kā valsts, kur veikt ieguldījumus augstas pievienotās vērtības ražošanā, inovācijās un cilvēkkapitālā.

"Kopā ar LIAA, kam ir nozīmīga loma ārvalstu investīciju piesaistē, turpinām pilnveidot iesāktās iniciatīvas stratēģisko investoru piesaistē, domājot gan par normatīvā regulējuma uzlabošanu un birokrātisko šķēršļu novēršanu, gan valsts tēla atpazīstamību un konkurētspējas celšanu," pauž Indriksone norādot, ka tādējādi tiks panākta straujāka ekonomiskā aktivitāte, palielināsies arī investīciju apjomi un jaunu, labi apmaksātu darbavietu skaits reģionos.

LIAA direktors Kaspars Rožkalns norāda, ka labā ziņa ir tā, ka, spītējot recesijas draudiem, investoru interese nav mazinājusies un projekti tiek realizēti.

Vienlaikus Rožkalns norāda, lai stiprinātu pozīcijas investīciju piesaistes jomā, ļoti būtisks būs tā sauktais "zaļā koridora" regulējums, kas paredz noņemt administratīvās barjeras un paātrināt investīciju projektu realizāciju. Nozīmīgu ieguldījumu sniedz arī lielo investīciju programma, kurā kapitāla atlaides veidā iespējams piesaistīt līdz 10 miljoniem eiro jaunu investīciju projektu realizācijai.

Pēc LIAA vēstītā, kā būtiskākie pašu investoru nosauktie šķēršļi lielākai investīciju ieplūdei Latvijas ekonomikā norādīta pagaidām vēl neskaidrā situācija ar energoresursu cenām, kvalificētu speciālistu piesaiste no ārvalstīm, darba algu nodokļi un banku kredītpolitika.

Pērn ar LIAA atbalstu tika realizēti 40 investīciju projekti, kuros radītas 2398 darba vietas, bet piesaistītais investīciju apmērs sasniegs vismaz 473 miljonus eiro.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Ekonomika Eksperts: elektromobiļiem ir jāizmanto zemie enerģijas tarifi (+VIDEO)

Plānojot un optimizējot uzlādes laiku un sekojot līdzi biržas cenām, jums ir iespējams būtiski ietaupīt.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.