• Fanija,
  • Vēsma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


LVRA vadītājs: PČ hokejā laikā tika cerēts uz lielāku viesnīcu noslogojumu

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 12:58, 26.05.2023


Tāpat kā jebkurš pasākums, kas notiek Latvijā, tā arī Pasaules čempionāts hokejā ir sniedzis zināmu pienesumu izmitināšanas uzņēmējiem, taču tika cerēts uz lielāku viesnīcu noslogojumu, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) valdes priekšsēdētājs Andris Kalniņš.


Foto: LETA

Viņš skaidroja, ka, pēc oficiālajiem datiem, uz Latviju hokeja čempionāta laikā ir ieradušies vairāk nekā 30 000 ārvalstu hokeja fanu, tomēr fakts, ka Pasaules čempionāts hokejā notiek vienlaicīgi divās valstīs, nozīmē, ka dažu valstu izlašu fani nemaz neierodas uz pamatgrupu spēlēm, bet plāno doties tikai uz ceturtdaļfinālu un finālu, kas notiks Somijā.

"To mēs redzējām arī saistībā ar Latvijas-Zviedrijas spēli, kur Zviedrijas izlases fani nemaz neplānoja ierasties Rīgā, bet gaidīja savu komandu atpakaļ Somijā," atzina Kalniņš.

Vienlaikus viņš norādīja, ka iepriecinošs ir fakts, ka saistībā ar Pasaules čempionātu hokejā viesnīcu apgrozījums ir pieaudzis, jo naktsmītņu cenas uz čempionāta laiku ir augušas vismaz par 30-60%. "Taču, manuprāt, šis cenu pieaugums ir bijis ļoti demokrātisks, īpaši, ja mēs salīdzinām ar izmitināšanas cenām Somijā", sacīja Kalniņš.

Lai arī viņš nenoliedza, ka sasniegtie rezultāti ir atspēriens naktsmītņu uzņēmējiem pēc pandēmijas laika un Krievijas karadarbības Ukrainā ietekmes uz tūrisma nozari Latvijā, viņaprāt, ir grūti prognozēt vai Pasaules čempionāts hokejā atspoguļosies uzņēmumu peļņā, jo čempionāts hokejā ilgst tikai trīs nedēļas, kamēr izmitināšanas nozare ir bijusi novājināta pēdējos trīs gadus.

Taujāts par turpmākajām naktsmītņu cenām, Kalniņš apstiprināja, ka tās atgriezīsies iepriekšējā līmenī. Vienlaikus viņš atzīmēja, ka cenas Latvijas viesnīcās arī ārpus Pasaules čempionāta hokejā ir salīdzinoši zemas.

"Es aicinātu kolēģus pārskatīt savu cenu politiku, cienīt savu darbu un konkurēt savā starpā nevis ar cenām, bet ar pakalpojumu kvalitāti," piebilda LVRA vadītājs.

Tāpat Kalniņš pauda viedokli, ka ieguvēji no Pasaules čempionāta hokejā ir arī ēdinātāji, kuru apgrozījums provizoriski varētu pieaugt par 30%, kas sniedz tikpat būtisku atspaidu pēc iepriekšējām krīzēm kā izmitināšanas nozarei.

Līdztekus Kalniņš sacīja, ka arī ēdinātāju sektorā, tāpat kā izmitināšanas biznesā, ir grūti spriest par pasākuma ietekmi uz peļņu, jo nozare ir bijusi būtiski novājināta ilgu laika periodu, un tai ir uzkrājušies nodokļu parādi un darba spēka trūkums, turklāt inflācija sekmē izmaksu pieaugumu.

Lai veicinātu ēdināšanas nozares konkurētspēju reģionā, Kalniņš aicināja valdību ieviest samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi ēdināšanas sektorā, nosakot PVN likmi 12% apmērā ēdināšanas pakalpojumiem, un rast brīvos līdzekļus uzņēmumu ilgtspējas nodrošināšanai un investīcijām.

LVRA apvieno naktsmītnes un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumus profesionālai sadarbībai, lai uzlabotu klientu apkalpošanas kvalitāti, sakārtotu Latvijas viesnīcu tirgu un pārstāvētu Latvijas viesnīcu un restorānu biznesu pasaulē. Asociācija ir asociācijas "Viesnīcas, restorāni un kafejnīcas Eiropā" biedrs.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Auto speciālisti: Latvijā parādās arvien vairāk prestižu elektromobiļu (+VIDEO)

"Tirgus attīstība vidējās klases zīmoliem paver durvis".

Ekonomika Nekustamajiem īpašumiem uz laiku rēķinās divas kadastrālās vērtības

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja tieslietu ministres Ineses Lībiņas-Egneres (JV) virzītos grozījumus Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā, kas paredz nekustamajiem īpašumiem uz laiku aprēķināt divas kadastrālās vērtības - fiskālo un universālo.

Ekonomika SmartLynx: Arī nākamajos gados aviācijas tirgus būs «karsts»

Nākamos divus trīs gadus aviācijas tirgus joprojām būs "karsts", intervijā aģentūrai LETA sacīja aviokompānijas "SmartLynx Airlines" izpilddirektors Edvins Demeņus.

Ekonomika Latvijā ir zemāka gada inflācija nekā ES un eirozonā vidēji

Latvijā martā bijusi zemāka gada inflācija nekā Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā vidēji, liecina trešdien publiskotie ES statistikas biroja "Eurostat" dati.

Lasiet arī

Pasaule ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Sabiedrība Nākamnedēļ kāps ūdens līmenis Daugavā

Spēcīgu nokrišņu dēļ nākamnedēļ gaidāms ievērojams ūdens līmeņa kāpums Daugavā, liecina laika prognozes.

Pasaule Indijā sākas parlamenta vēlēšanas, kas ilgs sešas nedēļas

Indijā piektdien sākās parlamenta vēlēšanas, kas ilgs sešas nedēļas, un ir gaidāms, ka pēc tām savu amatu saglabās premjerministrs Narendra Modi.

Sabiedrība Gaisa temperatūra piektdien nepārsniegs +8 grādus

Piektdien gaisa temperatūra Latvijā paaugstināsies vien līdz +2..+8 grādiem, prognozē sinoptiķi.