• Staņislava,
  • Staņislavs,
  • Stefānija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Augļkopji tuvākajā laikā varēs pieteikt apsekošanai sala nodarītos postījumus

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 04:51, 21.05.2023


Augļkopji jau tuvākajā laikā varēs pieteikt apsekošanai sala nodarītos postījumus, aģentūru LETA informē Zemkopības ministrijā (ZM).


Foto: LETA

Pēc tikšanās ar Latvijas Augļkopju asociācijas pārstāvjiem zemkopības ministrs Didzis Šmits (AS) norāda, ka šī augļkopjiem ir ārkārtas situācija, jo cerēto ražu nedēļas laikā ir iznīcinājis sals.

"Ņemot vērā radušos ārkārtas situāciju nozarē, lūgšu Lauku atbalsta dienestam (LAD) jau tuvākajā laikā organizēt procesu, lai augļkopji varētu pieteikt apsekošanai savus 2023.gada pavasara salā un salnās cietušos augļu un ogu dārzus," sola Šmits.

ZM atzīst, ka bargās salnas maijā bijušas īpaši nelabvēlīgas augļkopjiem, tāpēc nozares bažas par turpmāko augļu un ogu attīstību, kā arī to ražu, ir pamatotas. Tik ilgstošs un postošs sals Latvijā nav novērots pēdējos 20 gadus.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati liecina, ka maija sākumā no 5.maija līdz 7.maijam gaisa temperatūra Latvijā noslīdējusi līdz -6,8 grādiem. Zāles virskārtā temperatūra dažviet visas nakts garumā bija vēl zemāka. Vienlaikus vietām sals bija novērojams kopā ar vēju, kas palielināja aukstuma postošo ietekmi uz augiem.

Kā norāda ZM, par pieteikšanos augļu un ogu platību apsekošanas termiņiem un citiem nosacījumiem ZM un LAD informāciju sniegs atsevišķi.

Ņemot vērā apsekošanas rezultātus, ZM izvērtēs situāciju un meklēs adekvātus risinājumus, lai mazinātu sala nodarītos postījumus augļu un ogu dārzos.

Ministrijā uzsver, ka augļkopība ir nozīmīga un perspektīva nozare valsts lauksaimniecībā. Augļu koku un ogulāju stādījumu platība Latvijā ir aptuveni 20 000 hektāru, turklāt lielākā daļa nozares saražotās produkcijas tiek realizēta iekšējā tirgū.

Jau ziņots, ka Latvijas Augļkopju asociācija plānoja vērsties ZM pēc atbalsta, lai laukus sakārtotu un kokus apkoptu, jo, atšķirībā no graudkopības, augļkopji nevar platības pārsēt un ražu glābt.

Pēdējo reizi nozare atbalstu saņēma 2017.gadā, kad pēc plūdiem augļkopjiem tika izmaksāti četri eiro par hektāru, ko asociācijas valdes priekšsēdētāja Māra Rudzāte vērtēja kā "smieklīgu" atbalsta apmēru.

Pēc Rudzātes teiktā, audzētāji patlaban uztraucas par jau veiktajām investīcijām vai slēgtajiem līgumiem un līguma saistību izpildīšanu. Savukārt pircēji sezonas laikā var gaidīt, ka raža būs mazāka, piedāvājams saruks, kā arī cena Latvijas izcelsmes augļiem un ogām celsies.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijā 63% iedzīvotāji izvēlētos investēt nekustamajā īpašumā

Ja būtu pieejami brīvie līdzekļi, 63% Latvijas iedzīvotāju izvēlētos tos ieguldīt nekustamajā īpašumā, iegādājoties mājokli, zemi vai meža īpašumu, liecina bankas "Citadele" sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat" veiktās aptaujas dati.

Ekonomika «Pasažieru vilciens» saņēmis 22 no 32 jaunajiem elektrovilcieniem

AS "Pasažieru vilciens" (PV) no Čehijas uzņēmuma "Škoda Vagonka" patlaban ir saņēmis 22 no paredzētajiem 32 jaunajiem elektrovilcieniem.

Ekonomika Pasludināts jaunā Rīgas pasažieru termināļa metu konkursa uzvarētājs

SIA "Riga Ropax Terminal" otrdien jaunā pasažieru un ro-ro kravu termināļa metu konkursa uzvarētāju apbalvošanas ceremonijā par uzvarētāju atzina pasaulslavenās arhitektes Zahas Hadidas savulaik dibināto Lielbritānijas arhitektu biroju "Zaha Hadid Architects".

Ekonomika Vidzemes plānošanas reģions attīstīs ekonomiku kopā ar Augstskolu (+VIDEO)

Noteikti septiņi viedās specializācijas prioritārie tautsaimniecības sektori.

Lasiet arī

Sabiedrība Nākamajā naktī Latvijā gaidāma pirmā rudens salna

Nākamajā naktī Latvijā vietām iespējama pirmā rudens salna, taču otrdien Latvijā turpināsies vasarīgi laikapstākļi, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognozes.

Ekonomika Latvija uzskata, ka ir ES jāveicina proteīnaugu plašāka audzēšana (+VIDEO)

Jāstiprina sadarbība ar uzticamiem partneriem un jādažādo mūsu piegādes ķēdes.

Ekonomika Madonas novads kļuva par čempionu biosaimniecības īpatsvarā (+VIDEO)

Pagasti, kas ir gandrīz brīvi no pesticīdu izmantošanas, kalpo kā signāls sabiedrībai.

Ekonomika Līdz 2026. gadam Latvijas melioratori atjaunos 5 aizsargdambjus (+VIDEO)

Darbam kopsummā paredzēti gandrīz 9,05 miljoni eiro.