• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


FM: Jāintensificē jauno ES fondu investīciju ieviešanas gaita

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 16:22, 25.04.2023


Šogad ir jāpaātrina Eiropas Savienības (ES) fondu 2021.-2027.gada plānošanas perioda investīciju ieviešana, lai pēc iespējas ātrāk ievērojami ieguldījumi ieplūstu Latvijas tautsaimniecības attīstībā, teikts otrdien Ministru kabineta (MK) sēdē skatītajā Finanšu ministrijas (FM) pusgada informatīvajā ziņojumā par ES fondu un ārvalstu finanšu palīdzības ieviešanas statusu.


Foto: LETA

Ziņojumā teikts, ka 2023.gads ir noslēdzošais ES fondu 2014.-2020.gada plānošanas periodā, kad projektu īstenotājiem ir jāveic pēdējie maksājumi projektos, lai pretendētu uz ES fondu līdzfinansējumu.

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) informē, ka ES fondu tematiskajā komitejā ar ministriem pārrunāts un tiks turpināts pēc būtības izskatīt un rast risinājumus ES fondu investīciju paātrināšanai un jēgpilnai projektu ieviešanai.

Vienlaikus Ašeradens uzsver, ka ir jāmeklē efektīvākās pieejas investīciju sekmēšanai. Pirmkārt, rūpīgāk ir jāanalizē investīciju sagaidāmo atdevi un ietekmi pirms lēmuma pieņemšanas par investīciju programmu un projektu uzsākšanu. Otrkārt, jāuzlabo sadarbība ar partneriem, kā arī jāstiprina "konsultē vispirms" principa piemērošana visos līmeņos.

ES fondu 2014.-2020. plānošanas perioda ietvaros no 2022.gada 1.jūlija līdz 2023.gada 28.februārim ir uzsākti 172 jauni investīciju projekti par 293 miljoniem eiro, tādējādi kopumā no plānošanas perioda sākuma līdz šim brīdim projektiem piesaistot 4,66 miljardus eiro.

Maksājumu pieteikumi Eiropas Komisijai (EK) iesniegti kopumā par 3,4 miljardiem eiro, savukārt valsts budžeta ieņēmumos no EK ir saņemts 3,1 miljards eiro. No sāktiem investīciju projektiem pabeigta vairāk kā puse projektu par 1,5 miljardiem eiro, tajā skaitā 2022.gadā 304 projekti ar ES līdzfinansējumu 316 miljoniem eiro, lielākā daļa ilgtspējīga transporta, vides aizsardzības un resursu izmantošanas efektivitātes, energoefektivitātes un pētniecības, tehnoloģiju attīstības un inovāciju jomās.

Noslēdzot ES fondu 2014.-2020.gada plānošanas periodu, šogad un nākamā gada sākumā vēl plānots viens miljards eiro ES fondu atbalsta maksājumos projektu īstenotājiem.

Līdz šī gada beigām vēl ir jāpabeidz lielākā daļa projektu kopā par trīs miljardiem eiro ES fondu finansējuma. Izņēmuma gadījumos jārod risinājumi projektu pabeigšanai pēc 2023.gada, tai skaitā ar 2021.-2027. perioda ES fondu finansējuma palīdzību.

Vadot riskus, šī gada vasarā nepieciešamības gadījumā FM virzīs mērķētus darbības programmas grozījumus, lai Latvija varētu saņemt no EK visu pieejamo 4,6 miljardu eiro ES fondu finansējumu.

Pēc ES fondu 2021.-2027.gada plānošanas perioda programmas apstiprināšanas EK 2022.gada nogalē, ir sākts intensīvs investīciju realizācijas etaps, sākot ar investīciju nosacījumu izstrādi un projektu atlasēm.

FM ziņojumā teikts, ka iespējami ātri ir jāsāk jaunā 2021-2027.gada plānošanas perioda ieviešana, šogad apstiprinot MK noteikumus investīcijām līdz 3,5 miljardiem eiro no kopējā finansējuma.

Lai turpmāk nodrošinātu investīciju uzsākšanas stingru plānveida mērķtiecīgu procesu un izpildes disciplīnas uzraudzību arī valdības līmenī, FM rosina ar MK lēmumu


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Ekonomika Eksperts: elektromobiļiem ir jāizmanto zemie enerģijas tarifi (+VIDEO)

Plānojot un optimizējot uzlādes laiku un sekojot līdzi biržas cenām, jums ir iespējams būtiski ietaupīt.

Lasiet arī

Sabiedrība Nākamā nedēļa gaidāma mākoņaināka, septembra beigās kļūs krietni vēsāks

Nākamnedēļ Latvijā sauli biežāk aizsegs mākoņi un reizēm gaidāms lietus, savukārt septembra pēdējās dienās un oktobra sākumā laiks kļūs rudenīgi drēgns, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu varētu turpināties vēl dažus gadus

Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu un ar to saistītajiem jautājumiem varētu turpināties vēl vienu līdz divus gadus, intervijā aģentūrai LETA sacīja "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Pasaule Slovākijā tūkstošiem cilvēku protestē pret kultūras ministri

Slovākijā tūkstošiem cilvēku ceturtdien izgāja demonstrācijās, protestējot pret kultūras ministres Martinu Šimkovičovu, kuru kritiķi apsūdz cenzūrā un valsts finansējuma sliktā pārvaldībā.

Pasaule Leiena sola miljardiem eiro palīdzību plūdu skartajiem reģioniem

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena ceturtdien plūdu piemeklētajā Polijas pilsētā Vroclavā apsolījusi miljardiem eiro lielu palīdzību plūdu skartajiem reģioniem Eiropā.