• Vijolīte,
  • Viola,
  • Vizbulīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā iedzīvotāji atsākuši biežāk taupīt uz apģērbu, medikamentiem un mājokli

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 12:07, 30.03.2023


Cenšoties ierobežot dzīves dārdzības pieaugumu, Latvijas iedzīvotāji pēdējā mēneša laikā atsākuši biežāk taupīt uz apģērbu un apavu iegādi, mājokļa labiekārtošanu, kā arī medikamentiem, informēja bankas "Citadele" pārstāvji, atsaucoties uz bankas veikto pētījumu par iedzīvotāju patēriņa ierobežošanu pēdējā pusgada laikā.



Šajās pozīcijās taupības aktivitāte atgriezusies līmenī, kas fiksēta pērnā gada septembrī, liecina pētījums.

Salīdzinot izdevumu ierobežošanas tendences, Latvijas iedzīvotāju taupības paradumi tika analizēti 15 dažādās kategorijās 2022.gada septembrī, 2022.gada decembrī un 2023.gada martā. Pētījuma rezultāti liecina, ka vistaupīgāk iedzīvotāji bijuši noskaņoti aizvadītajā septembrī, pēc kā sekojis taupības režīma atslābums decembrī.

Jaunākie dati liecina, ka 2023.gada martā iedzīvotāju taupības paradumi atkal kļūst spēcīgāki, un vairākās kategorijās izdevumu ierobežošana atgriezusies pērnā gada septembra līmenī.

Visplašāk iedzīvotāji Latvijā līdz šim centušies taupīt uz ēšanu ārpus mājām vai ēdiena pasūtīšanu, un tas izdevies visnotaļ regulāri - šo praksi gan septembrī, gan martā piekopis 41% respondentu (decembrī - 40%).

Dati liecina, ka iedzīvotāji martā biežāk sākuši taupīt uz jaunu apģērbu un apavu iegādi - ja decembrī šādā situācijā bija 25%, tad martā - 32%, kas ir identisks rādītājs 2022.gada septembrī fiksētajam rezultātam.

Taupīšana novērota arī attiecībā uz mājokļa labiekārtošanas izdevumiem - mēbeļu iegādi vai remontu pēdējā mēneša laikā atlikuši 30% (decembrī - 24%, septembrī - 28%).

Izdevumu ierobežošanas tendence vērojama arī medikamentu iegādē, kur decembrī uz šo izdevumu pozīciju taupīja 3%, savukārt martā - 6%. Tikmēr dažāda veida ārstniecības izdevumus (operācijas, izmeklējumus, ārsta vizītes) martā nācās ierobežot 12%, kas ir pieaugums, salīdzinot ar decembri - 10%.

Martā veiktās aptaujas dati liecina, ka Latvijas iedzīvotāji pēdējā mēneša laikā bijuši spiesti atlikt uzkrājumu veidošanu - decembrī šo tendenci apliecināja 21% respondentu, savukārt martā - 25%, kas ir identisks rezultāts pērnā gada decembrī reģistrētajam.

Salīdzinot taupības paradumus decembrī un martā, iedzīvotāji tēriņus ierobežojuši arī hobiju realizēšanai, transportam, ceļojumiem un sevis pilnveidošanai. Vidēji šajās kategorijās taupīgo respondentu skaits kļuvis par vidēji 3-4% lielāks nekā ziemā, liecina pētījuma dati.

Vienlaikus tendence atlikt izklaidēšanos ārpus mājām, neapmeklējot kultūras vai izklaides pasākumus, sākusi pamazām zaudēt savu spēku - septembrī šādā veidā izdevumus ierobežoja 42%, decembrī - 38%, bet martā - 36% aptaujāto.

Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauju par Latvijas iedzīvotāju taupības paradumiem banka "Citadele" kopā ar pētījumu aģentūru "Norstat" veica 2022.gada septembra beigās, 2023.gada janvāra sākumā un 2023.gada marta beigās, tiešsaistē aptaujājot vairāk nekā 1000 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Atklāja smilts un grants ieguvi Kocēnu pagastā, Vidzemē (+VIDEO)

Valsts uzņēmums apsaimnieko vairāk nekā 100 derīgo izrakteņu ieguves vietas visā Latvijas teritorijā.

Ekonomika Luminor vēlas iegādāties Krievijā strādājošā Ungārijas banka OTP - Bloomberg

Baltijas valstīs strādājošo "Luminor Bank" vēlas iegādāties Ungārijas lielākā banka "Országos Takarék Pénztár" (OTP), kas darbojas arī Krievijā, vēsta aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz nenosauktiem avotiem.

Ekonomika Dienvidkurzemes novada Nīcas pagastā par ES naudu tiks pārbūvēts polderis

Kopējā pasākumam atvēlētā summa ir 32,9 miljoni eiro no Atveseļošanas fonda un 6,9 miljoni eiro no Latvijas valsts budžeta.

Ekonomika Nodokļu ieņēmumi pirmajā ceturksnī par 1,2% atpaliek no plānotā

Nodokļu ieņēmumos šogad pirmajos trijos mēnešos iekasēti 3,325 miljardi eiro, kas ir par 40,7 miljoniem eiro jeb 1,2% mazāk, nekā plānots, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu ministrijas pārstāvji.

Lasiet arī

Kriminālziņas Zviedrijas pilsētā Malmē pirms Eirovīzijas dedzināts Korāns

Zviedrijas pilsētā Malmē, kur notiks Eirovīzijas dziesmu konkurss, kāds vīrietis un sieviete piektdien dedzināja Korāna eksemplāru.

Ekonomika Baltijas valstīs degvielas cenu izmaiņām nav vienotas tendences

Pagājušajā darba nedēļā Baltijas valstu galvaspilsētās bija vērojamas atšķirīgas tendences degvielas cenām, liecina aģentūras LETA apkopotie dati.

Sports Šilovs atvaira visus pretinieka metienus, Canucks iet tālāk (VIDEO)

Latvijas vārtsargs Artūrs Šilovs piektdien atvairīja visus pretinieka metienus, bet uzbrucējs Teodors Bļugers vienreiz meta pa vārtiem Nacionālās hokeja līgas (NHL) mačā, kurā viņu pārstāvētā Vankūveras "Canucks" komanda izcīnīja uzvaru.

Interesanti fakti 5. maijā Inženieru arsenāls Daugavpils cietoksnī svinēs gadadienu (+VIDEO)

Gada laikā Daugavpils Tehnikas un industriālā dizaina centrs ir ieguvis labu praktisko pieredzi un plāno arvien aktīvāk strādāt.