• Agija,
  • Aldonis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kazāks: Latvijā inflācija šajā brīdī nudien vairs nav kara izraisīta

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 09:14, 21.03.2023


Šobrīd cenu kāpums ir straujāks, nekā to varētu pamatot ar kara Ukrainā ietekmi, otrdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks, piebilstot, ka pašreizējā inflācijas dinamikā ir saredzama zināma negausība.


Foto: LETA

"Gan eirozonā, gan Latvijā inflācija šajā brīdī nudien vairs nav kara izraisīta," sacīja Kazāks, piebilstot, ka kara izraisītā inflācija bija pirmais vilnis, ko noteica straujais energoresursu cenu kāpums, taču šobrīd energoresursu cenas ir samazinājušās un līdz ar to arī inflācijai būtu straujāk jāmazinās, bet tas tā īsti nenotiek.

Latvijas Bankas prezidents skaidroja, ka šobrīd patēriņa cenu kāpums tik strauji nemazinās, jo inflācija no energoresursiem ir jau "pārvēlusies" uz citām jomām.

"Mēs redzam, ka cenu kāpums ir krietni straujāks, nekā tas būtu ar karu pamatojams. Es pat teiktu, ka pašreizējā inflācijas dinamikā mēs redzam zināmu negausību - cenas tiek celtas tikai tāpēc, ka var pacelt," uzsvēra Kazāks.

Tostarp viņš atzīmēja, ka uzņēmumu peļņas maržas šobrīd ir samērā augstas, taču tam tā nebūtu jābūt brīdī, kad ekonomika īsti neaug. "Tie ir tā saucamie otrās kārtas efekti - inflācija sāk iesakņoties," piebilda Kazāks.

"Esiet izvēlīgāki, esiet uzmanīgāki - ja redzat, ka cenas iet uz augšu, paskatieties, varbūt konkurentiem cenas uz augšu neiet. Pērciet citur un neļaujiet cenām iet uz augšu," sacīja Latvijas Bankas prezidents, norādot, ka gada inflācija šobrīd mazinās, bet samazinājuma tempam būtu jābūt straujākam.

Tāpat viņš norādīja, lai inflācija neiesakņotos, jo augsta un ilgstoša inflācija ekonomikai ir ļoti sāpīga, monetārās politikas pusē tiek celtas likmes, tādējādi piebremzējot ekonomiku, mazinot pieprasījumu un neļaujot augt cenām.

Pēc Kazāka teiktā, šā gada beigās Latvijas gada inflācija varētu samazināties līdz viencipara skaitlim.

Jau vēstīts, ka patēriņa cenas šogad februārī salīdzinājumā ar janvāri Latvijā pieauga par 0,6%, bet gada laikā - šogad februārī salīdzinājumā ar 2022.gada februāri - palielinājās par 20,3%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 21,5%. Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, februārī pieaudzis par 19,4%.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika SM piedāvā piecus virzienus Latvijas ostu pārorientēšanai no Krievijas

Satiksmes ministrija (SM) ceturtdien Latvijas Ostu, tranzīta un loģistikas padomes sēdē piedāvāja piecus prioritāros virzienus Latvijas ostu un loģistikas nozares pārorientēšanai no Krievijas un Baltkrievijas, ceturtdien pēc sēdes aģentūrai LETA norādīja satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P).

Ekonomika Lietuvas uzņēmums prasīs Rīgas domei atlīdzināt zaudējumus

Lietuvas nekustamo īpašumu attīstītājs "Sirin Development" prasīs Rīgas domei atlīdzināt zaudējumus, kas radīti, atceļot 22 zemesgabalu pie lidostas izsoli, pavēstīja "Sirin Development" valdes loceklis Laurīns Kuzavs.

Ekonomika Valsts rīko izsoli namīpašumam Vecrīgā. Cik tas maksā?

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) rīkos izsoli nekustamajam īpašumam Vecrīgā, Mazajā Monētu ielā 2.

Ekonomika KEM atbalstīja elektromobiļu dienas Latvijā (+VIDEO)

Pieaug modeļu daudzveidība cenu kategorijā ap 20 000 – 25 000 eiro.

Lasiet arī

Sports Latvijas sieviešu hokeja izlase pārbaudes spēlē tiksies ar Poliju

Latvijas sieviešu hokeja izlase šodien Rīgā aizvadīs pārbaudes spēli ar Polijas valstsvienību.

Sabiedrība Rīgas pilī atzīmēs divdesmito gadadienu kopš Latvijas iestāšanās NATO

Rīgas pilī šodien atzīmēs divdesmito gadadienu kopš Latvijas iestāšanās NATO, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

Pasaule Zelenskis: Ukraina bez ASV palīdzības nespēs uzvarēt

Bez amerikāņu palīdzības Ukraina karā pret Krieviju nespēs uzvarēt, intervijā telekanālam CBS sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Ekonomika Baltijā benzīna cenas palielinās, bet dīzeļdegvielas cenas sarūk

Pagājušajā darba nedēļā Latvijā un Igaunijā palielinājās benzīna cenas, bet dīzeļdegvielas cenas saruka Igaunijā un Lietuvā, liecina aģentūras LETA apkopotie dati.