• Ginta,
  • Gunda,
  • Gunta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kalvītis: Dabasgāzes cena no maija, visticamāk, būs zemāka nekā tarifs patlaban

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 08:01, 16.03.2023


Dabasgāzes universālā pakalpojuma cena mājsaimniecībām pēc tirgus pilnīgas atvēršanās 1.maijā, visticamāk, būs zemāka nekā tarifs patlaban, intervijā aģentūrai LETA stāstīja AS "Latvijas gāze" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.


Foto: pixabay

Viņš skaidroja, ka šobrīd apstiprinātais tarifs mājsaimniecībām ar patēriņu virs 250 kubikmetriem ir 78 eiro, un starpību starp 78 un krājumu vērtību kompensēja valsts. Savukārt dabasgāzes cena tirgū šobrīd ir ap 60 eiro par megavatstundu (MWh).

Kalvītis stāstīja, ja 1.maijā cena saglabāsies zemāka nekā tarifs, tad, visdrīzāk, universālā pakalpojuma piedāvājumi no visiem tirgotājiem būs zemāki nekā pašreizējais tarifs. Savukārt, ja notiks tā kā pērn, kad, piemēram, aprīlī cena sasniedza 160 eiro par MWh, un cenas atkal pēkšņi strauji uzkāps, tad, iespējams, brīvā tirgū cena būs augstāka.

"Mana prognoze šobrīd ir, ka universālā pakalpojuma cena, visdrīzāk, būs zemāka nekā tarifs šobrīd," teica "Latvijas gāzes" valdes priekšsēdētājs.

Kalvītis arī atzīmēja, ka mājsaimniecību apkalpošana prasa milzīgus izdevumus kompānijām.

"Protams, tie, kuriem ir izveidota klientu apkalpošanas infrastruktūra un kas tirgo elektroenerģiju mājsaimniecībām, noteikti būs tirgū. Citi tirgotāji, kuriem tas prasītu gan cilvēkresursus, gan finansiālos resursus," teica "Latvijas gāzes" vadītājs, piebilstot, ka nesagaida, ka kaut kas ļoti mainīsies un pēkšņi nāks klāt kāds jauns tirgotājs.

Jautāts, vai pēc tirgus atvēršanās "Latvijas gāzes" tirgus daļa varētu mainīties, Kalvītis norādīja, ka tas nav pašmērķis, jo brīvā tirgū mērķis ir nopelnīt naudu.

"Ja pašlaik mums ir pienākums apgādāt mājsaimniecības un mēs patiesībā ciešam zaudējumus no mājsaimniecību apgādes, tad, atveroties tirgum, cīņa būs par maksātspējīgajiem klientiem. Tur jau parādās pavisam citi motivatori," teica uzņēmuma vadītājs.

Kalvītis arī skaidroja, ka, piemēram, šobrīd "Latvijas gāzei" ir uzlikti peļņas griesti 70 centi apkures klientam, un, ja cena ir 100 eiro par MWh, tas pat nesedz kredītprocentu izmaksas. "Tādā situācijā mēs esam visus šos gadus bijuši, un, atveroties tirgum, vairs nebūs jautājuma, cik tev ir klientu, bet cik varēs nopelnīt. Par to notiks cīņa starp tirgotājiem," uzsvēra Kalvītis.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika «Lufthansa» panāk vienošanos ar darbiniekiem par algu palielināšanu

Vācijas nacionālā aviokompānija "Lufthansa" un arodbiedrība "Verdi" trešdien paziņoja, ka panākušas vienošanos par virszemes apkalpošanas darbinieku algu palielināšanu, tādējādi novēršot draudus par jauna streika rīkošanu Lieldienu brīvdienās.

Ekonomika Asociācija: banku pakalpojumi Latvijā ne vienmēr ir dārgākie Baltijā

Latvijā banku pakalpojumi ne vienmēr ir dārgākie Baltijā, pavēstīja Finanšu nozares asociācijas valdes loceklis Jānis Brazovskis.

Ekonomika Latvijas Banka samazinājusi inflācijas prognozi šim gadam

Latvijas Banka samazinājusi gada vidējās inflācijas prognozi šim gadam līdz 1,5% pretstatā decembrī prognozētajiem 2%, trešdien Latvijas Bankas rīkotajā diskusijā sacīja Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste.

Ekonomika Briškens aicina Baltijas valstis vienoties par Rail Baltica vilcienu iegādi

Satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P) aicina Baltijas valstis vienoties par dzelzceļa projekta "Rail Baltica" vilcienu iegādi.

Lasiet arī

Ekonomika Patērētās dabasgāzes apmērs Latvijā desmit mēnešos samazinājies par 0,4%

Latvijā patērētās dabasgāzes apmērs šogad desmit mēnešos samazinājies par 0,4% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publiskotie dati.

Sabiedrība «Gaso» no nākamā gada plāno palielināt sadales pakalpojuma tarifus

Dabasgāzes sadales sistēmas operators AS "Gaso" iesniedzis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) jaunus dabasgāzes sadales pakalpojuma tarifus, kas paredz palielinājumu no 2024.gada 1.janvāra gan tarifu mainīgajai daļai, gan arī fiksētajai daļai, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Ekonomika Latvija deviņos mēnešos no Lietuvas importējusi 88,7% dabasgāzes

Latvija šogad deviņos mēnešos no Lietuvas importējusi 88,7% dabasgāzes, teikts Centrālās statistikas pārvaldes publiskotajā izdevumā par Latvijas ārējo tirdzniecību 2023.gada deviņos mēnešos.

Ekonomika Trīs Latvijas gāzes valdes locekļi iegādājušies 28,97% uzņēmuma akciju

AS "Latvijas gāze" valdes locekļi Aigars Kalvītis, Elita Dreimane un Egīls Lapsalis ar tiem piederošas speciāla mērķa kompānijas SIA "Energy Investments" palīdzību iegādājušies 28,97% "Latvijas gāzes" akciju, liecina kompānijas paziņojums biržai "Nasdaq Riga".