«Esam jau avarējuši. Un noslīkuši». Nekustamo īpašumu tirgū viss ir slikti?

Ekonomika
EKSKLUZĪVI! 11:13, 14.02.2023 0

Tendences mājokļu tirgū Latvijas galvaspilsētā atgādina pagātnes krīžu smagākos periodus, liecina VS.LV aptaujātais nekustamo īpašumu tirgotājs.

 
Foto: vs.lv

Ukraiņi palīdz atbalstīt mājokļu tirgu

«Nekustamā īpašuma tirgus ir pilnībā mainījies. Tika pārzīmēti naudas upju kanāli. Krievu nav. Tūristu nav. Vietējiem tradicionāli nav naudas».

Speciālists, kas šajā jomā strādā vairāk nekā trīsdesmit gadus, kritiski vērtē Latvijas banku darbību hipotēku jomā.

«Strauji pieauguši kredītu procenti. Izdošanas nosacījumi ir stingrākie kopš valsts neatkarības iegūšanas. Cik dīvaini. Bet ukraiņi silda tirgu. Un bēgļi no Krievijas. Viņi īrē mājokli».

Savā ziņā īres tirgu Rīgā iesilda dažādu ārzemju filmu projektu dalībnieki, kas Latvijas galvaspilsētā ierodas simtiem, viņi te uzturas ilgus mēnešus.

Valsts garantijas joprojām ir pieejamas

Tikmēr, kā noskaidroja VS.LV, valsts finanšu institūcija ALTUM turpina atbalstīt ģimenes ar bērniem mājokļa problēmas risināšanā. Ģimenēs ar bērniem (līdz 23 gadiem ieskaitot), ja darījuma summa nepārsniedz 250 000 EUR, var saņemt kredīta summas atmaksu pat līdz 30% – ja ģimenē aug trīs bērni.

Minimālais maksājums no iestādes ir 5% no summas, ja ģimenē ir viens bērns. Var saņemt garantijas arī bērna gaidību laikā: gaidāmo bērnu ņem vērā, nosakot garantijas apjomu. Garantija palielinās par 5%, ja iegādājas vai būvē A klases/ gandrīz nulles enerģijas mājokli.

Ar valsts iestādes palīdzību varat pieslēgties specializētiem vebināriem un saņemt padomu no nekustamo īpašumu ekspertiem.

Voldemārs Burkevics

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Ekonomika Eksperts: elektromobiļiem ir jāizmanto zemie enerģijas tarifi (+VIDEO)

Plānojot un optimizējot uzlādes laiku un sekojot līdzi biržas cenām, jums ir iespējams būtiski ietaupīt.

Ekonomika Latvija un ASV apliecina gatavību ciešāk sadarboties digitalizācijas jautājumos

Latvija un ASV apliecinājušas gatavību ciešāk sadarboties digitalizācijas jautājumos, informē Ārlietu ministrija (ĀM).

Lasiet arī

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt ēku Brīvības ielā ar 1,53 miljonu eiro sākumcenu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) atkārtotā izsolē nav izdevies pārdot ēku Brīvības ielā, Rīgā, kurā atrodas veikals "Santa un Barbara", liecina informācija elektronisko izsoļu vietnē "izsoles.ta.gov.lv".

Sabiedrība Rīgā tiks uzbūvēti vismaz 1000 pieejamas cenas īres dzīvokļi

Rīgas pašvaldība sāks darbu pie pieejamu īres dzīvokļu attīstības programmas, iesaistoties valsts programmā, lai nodrošinātu mājokļa atbalstu pašvaldības funkciju veikšanai svarīgās profesijās nodarbinātiem speciālistiem un viņu ģimenēm, nolemts Rīgas domes Mājokļu un vides komitejā.

Ekonomika Olaines novadā varētu uzbūvēt 80 pieejamas cenas īres dzīvokļus

Olaines novadā ar pašvaldības atbalstu varētu uzbūvēt mājas ar 80 pieejamas cenas īres dzīvokļiem, ziņo pašvaldība.

Ekonomika Sērijveida dzīvokļu cenas jūlijā palielinājās Jelgavā, Ogrē un Kauguros

Sērijveida dzīvokļu cenas jūlijā palielinājās Jelgavā, Ogrē un Kauguros, Jūrmalā, teikts nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" jaunākajā sērijveida dzīvokļu tirgus pārskatā.