• Amanda,
  • Amanta,
  • Kaiva
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Dzīve uz parāda: pusmiljarda budžeta deficīts. Nu kā tā sanāca?

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 19:01, 31.01.2023


Kāpēc notika strauja budžeta bilances pasliktināšanās.



Valsts kases dati liecina, ka 2022. gads noslēgts ar 1 450,7 miljonu eiro lielu deficītu konsolidētajā kopbudžetā. Salīdzinot ar 2021. gadu, vērojama kopbudžeta bilances uzlabošanās par 394,1 miljonu eiro, taču tā joprojām ir būtiski augstāka nekā pirms pandēmijas un pirmajā pandēmijas gadā, t.i., 2020. gadā. Straujā bilances pasliktināšanās 2020. un 2021. gadā skaidrojama ar nozīmīgu atbalstu Covid-19 pandēmijas seku mazināšanai, savukārt 2022. gadā, šim atbalstam mazinoties, nākuši klāt atbalsta pasākumi energoresursu cenu pieauguma samazināšanai un atbalsts Ukrainas bēgļiem.

Atbilstoši FM novērtējumam 2022. gadā energoatbalsta pasākumiem tika izlietoti 605 miljoni eiro jeb 1,5% no IKP, pagājušajā gadā atbalstam Ukrainas civiliedzīvotājiem kopumā izlietots 81 miljons eiro jeb 0,2% no IKP. Kopbudžeta izdevumi precēm un pakalpojumiem 2,3 miljardu eiro apmērā pērn pieauga par 756,8 miljoniem eiro jeb 48,8%, kas lielā mērā skaidrojams ar dabasgāzes rezervju iegādi pagājušā gada rudenī 430,4 miljonu eiro apmērā. Taču, ja neskaita šos izdevumus pērn un izdevumus atbalsta pasākumiem 2021. un 2022. gadā, kopbudžeta izdevumiem precēm un pakalpojumiem joprojām vērojams pieaugums par 344,2 miljoniem eiro jeb 22,6%. Ievērojams izdevumu kāpums bijis precēm un pakalpojumiem pašvaldību budžetā, kas straujā cenu kāpuma ietekmē pieauga par 136,3 miljoniem eiro jeb 23,3%.

Lielāki izdevumi pamatā skaidrojami ar lielākiem tēriņiem autoceļu un ielu uzturēšanai, kā arī lielākiem izdevumiem par siltumenerģiju, elektroenerģiju, kurināmo un ēdināšanu pašvaldību iestādēs. Tāpat valsts pamatbudžetā bijuši lielāki izdevumi precēm un pakalpojumiem – par 53 miljoniem eiro kāpuši izdevumi aizsardzības nozarē, par 40 miljoniem eiro un 15 miljoniem eiro vairāk tērēts precēm un pakalpojumiem tieslietu un izglītības jomā.

Pēc Eiropas kontu sistēmas (EKS) metodoloģijas vispārējās valdības budžeta deficīts 2022. gadā bija 4,7% no IKP.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Pasaulē 38% darbinieku apsver iespēju pamest esošo darbu tuvākā gada laikā

Pasaulē 38% darbinieku apsver iespēju pamest esošo darbu tuvāko 12 mēnešu laikā, kas ir par četriem procentpunktiem vairāk nekā pirms gada, informē konsultāciju kompānijas "EY" pārstāvji, atsaucoties uz jaunāko darba vides tendenču pētījumu "EY 2024 Work Reimagined".

Ekonomika Pēc VID izsūtītajām vēstulēm tūkstošiem cilvēku no jauna iesnieguši deklarācijas

Līdz šim pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) izsūtītajām vēstulēm personām ar būtiskām neatbilstībām starp viņu bankas kontu apgrozījumu un deklarētajiem ienākumiem aptuveni 3000 cilvēku no jauna iesnieguši gada ienākumu deklarāciju, ceturtdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja VID ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe.

Ekonomika Michelin kvalitātes zvaigzne Latvijā piešķirta vēl vienam restorānam

Pasaulē populārākajā restorānu ceļvedī "Michelin Guide" 2025.gada ceļvedī iekļauts 31 Latvijas restorāns, tostarp "Michelin" kvalitātes zvaigzne piešķirta restorānam "John Chef's Hall", kā arī zvaigzni saglabājis restorāns "Max Cekot Kitchen", informē "Michelin Guide" pārstāvji.

Ekonomika «Boeing» darbinieki noraida vienošanos par algu palielināšanu un turpina streiku

ASV aviobūves uzņēmuma "Boeing" darbinieki Sietlas reģionā trešdien noraidīja kompānijas jaunāko piedāvājumu algu palielināšanai un paziņoja par streika turpināšanu.

Lasiet arī

Sabiedrība Prezidents nosauc galveno budžeta jostu savilkšanas gadījumā

Ja saistībā ar neiepriecinošiem finanšu rādītājiem nāksies īstenot tā dēvētos budžeta konsolidācijas pasākumus, tad galvenais ir, lai neciestu iekšējā un ārējā drošība, izglītība, valsts konkurētspēja un arī veselības aprūpe, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Pasaule Baidens paraksta likumprojektu paketi, novēršot valdības darba daļēju apturēšanu

ASV prezidents Džo Baidens sestdien parakstīja Kongresa pieņemto valdības finansējuma likumprojektu paketi, novēršot vairāku federālo institūciju darba apturēšanu, kas būtu notikusi šajā nedēļas nogalē.

Ekonomika Jaunā budžeta ietvaros Daugavpils turpinās attīstīt infrastruktūru un inovācijas

Pilsētai ir līdzekļi objektiem, kas jau apstiprināti energoefektivitātes uzlabošanai.

Sabiedrība Ķekavas pašvaldības šī gada izdevumi plānoti lielāki nekā ieņēmumi

Ķekavas pašvaldība 2024.gadā tēriņos plāno par apmēram 15 miljoniem eiro vairāk nekā ieņēmumos.