Skaidros jauno valsts atbalsta programmu energoefektivitātes aizdevumiem

Ekonomika
LETA 06:30, 29.11.2022 0

"Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ("Altum") šodien vebinārā skaidros biežāk uzdotos jautājumus par jauno valsts atbalsta programmu energoefektivitātes aizdevumiem ar kapitāla atlaidi, aģentūru LETA informēja "Altum" pārstāvji.

 

"Altum" kopš 4.novembra pieņem uzņēmumu pieteikumus jaunajā Atveseļošanās fonda programmā energoefektivitātes uzlabošanai, atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju ieviešanai un elektroauto iegādei.

Ņemot vērā lielo interesi par programmu, kā arī, lai atbildētu uz uzņēmēju līdz šim biežāk uzdotajiem jautājumiem par atbalsta saņemšanu un pieteikumu sagatavošanu, "Altum" šodien rīko praktisku vebināru uzņēmumu vadītājiem, finanšu vadītājiem un citiem interesentiem.

Vebinārs "Energoefektivitātes aizdevumi ar kapitāla atlaidi" notiks no plkst.11 līdz 11.45.

"Altum" uzņēmumu energoefektivitātes daļas vadītāja Līga Mellēna vebinārā stāstīs par atbalsta formām un to, kas jāzina, piesakoties valsts atbalstam, kā arī par programmas pieteikuma termiņiem. Energoefektivitātes eksperts Arnis Dzalbs skaidros projekta energoresursu ietaupījuma aprēķinu, bet projektu eksperts Aleksejs Kaņējevs runās par projekta attiecināmo izmaksu aprēķinu.

Uzņēmējiem jaunajā Eiropas Savienības Atveseļošanās fonda programmā ir pieejami 76 miljoni eiro, no kuriem gandrīz 26 miljoni eiro paredzēti energoefektivitātes paaugstināšanai, 45 miljoni eiro - pārejai uz atjaunojamo energoresursu tehnoloģijām, bet piecus miljonus eiro būs iespējams izmantot elektroauto iegādes atbalstam.

Pieteikšanās projektu atlases pirmajā kārtā jaunajā valsts atbalsta programmā energoefektivitātes uzlabošanai turpināsies līdz 2023.gada 4.janvārim.

Atbalsts uzņēmējiem tiek sniegts kā aizdevums vai paralēlais aizdevums, lai paaugstinātu energoefektivitāti ēkās un ražošanas procesos vai īstenotu atjaunojamās enerģijas (AER) projektus pašpatēriņa nodrošināšanai. "Altum" aizdevums vai paralēlais aizdevums pieejams ar 30% kapitāla atlaidi pamatsummas dzēšanai, ja aizņēmējs īstenos plānoto projektu, sasniedzot tajā noteiktos mērķus.

Aizdevums var būt līdz pieciem miljoniem eiro, ieskaitot 30% kapitāla atlaidi no aizdevuma summas, kas nevar būt lielāka par 1,5 miljoniem eiro. Paralēliem aizdevumiem, kurus "Altum" sniegs līdztekus kredītiestāžu aizdevumiem, minimālā aizdevuma summa būs 50 000 eiro. Aizdevuma termiņš ir līdz 15 gadiem. Atbalsts elektroauto iegādei pieejams kā līzinga garantija ar kapitāla atlaidi līdz 180 000 eiro (vienam transportlīdzeklim līdz 5000 eiro, nepārsniedzot 30% no līzinga saistību apmēra bez pievienotās vērtības nodokļa).

"Altum" ir valsts kapitālsabiedrība, kas ar valsts atbalsta finanšu instrumentu palīdzību sniedz atbalstu noteiktām mērķa grupām finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos u.c.), konkrētu programmu ietvaros, papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī realizējot citas valsts deleģētas funkcijas.

"Altum" 40% akciju turētājs ir Finanšu ministrija, 30% akciju turētājs - Ekonomikas ministrija un 30% akciju turētājs - Zemkopības ministrija. "Altum" obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Vidzemes tūrisma uzņēmēja: sezonas laikā visbiežāk viesojas latvieši (+VIDEO)

Cilvēki galvenokārt par kempingu uzzina no citiem viesiem, tīmekļvietnes, vietnēm Facebook un Instagram, vietnes TikTok.

Ekonomika Tet izsolēs piedāvās iegādāties īpašumus Daugavpilī un Ventspilī

Tehnoloģiju uzņēmums SIA "Tet" izsolēs piedāvās iegādāties īpašumus Daugavpilī un Ventspilī, liecina kompānijas publiskotā informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis".

Ekonomika Baltijas valstīs degvielas cenas pagājušajā nedēļā pamatā samazinājās

Pagājušajā darba nedēļā Baltijas galvaspilsētās degvielas cenas samazinājās, izņemot benzīna cenu Rīgā, liecina aģentūras LETA apkopotie dati.

Ekonomika Aizkavējusies Preses nama kvartāla pirmās kārtas būvniecība

Līdz nākamajam gadam pagarināts "Preses nama kvartāla" pirmās kārtas būvdarbu pabeigšanas termiņš, šonedēļ raksta Lietuvas laikraksts "Verslo žinios".

Lasiet arī

Ekonomika Latvijas enerģētika ir ūdeņraža izvēles priekšā: eksperta atzinums (+VIDEO)

Valstī ir vairāki uzņēmumi, kas patērē enerģiju lielos apjomos, pastāv zināmi priekšnosacījumi "zaļai" ražošanai un patēriņam.

Ekonomika Šodien Saldū mācīs, kā no pārtikas atkritumiem izgatavot biogāzi (+VIDEO)

Kustības ietvaros plānotas arī citas aktivitātes ar mērķi piesaistīt sabiedrības uzmanību bio atkritumu šķirošanai un tās ieguvumiem, iemācītu šķirošanas principus.

Sabiedrība Carnikavā atklās astoņus miljonus vērto saules elektrostaciju

Nākamajā trešdienā, 1.novembrī, plkst.10 Carnikavā atklās aptuveni astoņus miljonus vērto saules elektrostaciju "Carnikavas SES".

Ekonomika Mājsaimniecībām ar zemu ienākumu līmeni kompensēs energoresursu izmaksas

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) izstrādāto likumprojektu "Energoapgādes izmaksu atbalsta likums", kas paredz atbalstu energoresursu izmaksu kompensēšanu mājsaimniecībām ar zemu un vidēji zemu ienākumu līmeni situācijās, kad energoresursu cenas ir ārkārtēji augstas.