• Ēriks,
  • Inese,
  • Inesis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Mazjaudas kautuvēs palielinās kaujamo dzīvnieku skaitu

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 11:53, 15.11.2022


Valdība otrdien pieņēma grozījumus, kas paredz palielināt kaujamo dzīvnieku skaitu mazjaudas kautuvēs, kuras nokauto dzīvnieku gaļu mazā daudzumā realizē vietējā tirgū.


Foto: LETA

Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotais noteikumu projekts paredz palielināt kaujamo mājputnu skaitu mazjaudas kautuvēs, uzskaiti nodrošinot kautsvarā nevis putnu skaitā kā bijis līdz šim un atsevišķi izdalot skrējējputnus.

Tāpat ZM informē, ka Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir novērojis, ka, samazinoties cilvēku ienākumiem un palielinoties citu negatīvu faktoru ietekmei, kuri liedz uzlabot cilvēku labklājību, palielinās arī to personu skaits, kuras cenšas izplatīt dzīvnieku izcelsmes pārtiku nelegālā veidā. Visbiežāk šādi gadījumi tiek konstatēti saistībā ar savvaļā nomedīto dzīvnieku gaļu, mājputnu gaļu un no tiem gatavotajiem produktiem.

Lai mazinātu krāpniecības mērogu, noteikumi nosaka pieļaujamo savvaļā nomedīto apstrādājamo dzīvnieku skaitu un atļauj mazjaudas kautuvēs iegūto gaļu izplatīt visā Eiropas Savienības tirgū, bet ražošanas procesam nodrošina PVD uzraudzību.

ZM skaidro, ka līdz šim savvaļā nomedīto dzīvnieku skaits netika norādīts, jo šādi apstrādāto dzīvnieku skaits mazjaudas kautuvēs nebija liels, bet pašlaik skaitam palielinoties PVD ir nepieciešams zināt kaujamo dzīvnieku skaitu, lai nodrošinātu kvalitatīvu veterināro ekspertīzi.

Grozījumi paredz, ka jebkuram iedzīvotājam būs iespējas iegādāties mazjaudas kautuvē iegūto gaļu, kā tas bijis jau līdz šim, bet palielināsies iespēja iegādāties gaļas produktus, kas pārstrādāti atzītā uzņēmumā, tādējādi mazinot apdraudējumu patērētāju veselībai un risku iegādāties produktus no nezināma un nereģistrēta tirgoņa.

Pašlaik dienesta uzņēmumu reģistrā ir iekļauti 129 gaļas pārstrādes uzņēmumi, kas atbilst mazjaudas kautuves nosacījumiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Augsto tehnoloģiju nozares Latvijā ar valsts atbalstu kāpina peļņu (+VIDEO)

"Ir jāpaceļas augstāk par ikdienas situāciju, nepieciešams gudrot kaut ko savu, jaunu".

Ekonomika Gren investēs 200 miljonus eiro reģenerācijas stacijas izveidē Aconē

Enerģētikas uzņēmuma "Gren" grupa līdz 2029.gadam Latvijā plāno investēt 200 miljonus eiro, tostarp reģenerācijas stacijas izveidē Aconē, piektdien preses konferencē sacīja "Gren" grupas biznesa vadītājs Latvijā Andris Vanags.

Ekonomika Saražotās elektroenerģijas daudzums četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5%

Saražotās elektroenerģijas daudzums šogad četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, sasniedzot 3337 gigavatstundu (GWh), liecina pārvaldes sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Lasiet arī

Sabiedrība Būs pienākums reģistrēt mājdzīvnieka pavairošanas faktu

Mājas (istabas) dzīvnieka īpašniekam vai turētājam būs pienākums reģistrēt dzīvnieka pavairošanas faktu, paredz trešdien Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē atbalstītais Zemkopības ministrijas (ZM) priekšlikums.

Sabiedrība Vides aktīvisti: Rīgu nedrīkst pārvērst par dzīvnieku šautuvi (+VIDEO)

Eiropas pilsētās normāli pastāv līdzās meža iemītniekiem.

Interesanti fakti Vai stirnām šoziem ir viegli dzīvot Latvijā (+VIDEO)

Muzeja zoologi pastāstīs par interesantiem dzīvniekiem.

Sabiedrība Plāno palielināt sodu bardzību par dzīvnieku nogalināšanu

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja Tieslietu ministrijas (TM) un Juridiskās komisijas virzītos grozījumus Krimināllikumā, kas paredz padarīt bargākus sodus par dzīvnieku nogalināšanu.