• Nameda,
  • Ritvaldis,
  • Visvaldis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Mudina pašvaldību budžetos atkal novirzīt 80% no iedzīvotāju ienākuma nodokļa

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 09:17, 26.09.2022


Reģionālo attīstības centru apvienība (RACA) aicina nākamos Saeimas deputātus, lemjot par 2023.gada budžetu, pašvaldību budžetos atkal novirzīt 80% no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN), kā tas bija pirms 2021.gada, informēja apvienības komunikācijas padomnieks Mareks Matisons.



"Diskusijas par nepieciešamību palielināt pašvaldību budžetā ieskaitāmo IIN daļu ir tradicionālas pirms katra valsts budžeta pieņemšanas pēdējos gados, tomēr šajā unikālajā situācijā, kad valsts piedzīvo tik spēcīgus ekonomiskos satricinājumus, atbildīgajām ministrijām jāatceras, ka līdzsvaroti pašvaldību budžeti ir reģionālas stabilitātes pamats," pausts RACA paziņojumā.

RACA skatījumā, esot vairākas pazīmes, kas liecina, ka esošajos ekonomiskajos apstākļos ir parādījušās vairākas negatīvas tendences, kas atstāj būtisku ietekmi uz pašvaldību budžetiem, piemēram, vietējo uzņēmumu bankrotēšana Covid-19 pandēmijas rezultātā, "aplokšņu algu" atgriešanās un citas.

Apvienība uzskata, ka "pašvaldībām negaidīti ir uzlikti jauni izdevumu slogi" − pedagogu algu pielikuma daļēja kompensēšana, Ukrainas bēgļu izmitināšana un citi. Pēc apvienības pārstāvja teiktā, vairāku pašvaldību kases esot "tik iztukšotas, ka tās tik tikko spēj nodrošināt likumā noteikto pamatfunkciju izpildi".

RACA pārmet, ka valsts ilgstoši ierobežojusi pašvaldību iespējas aizņemties un tādējādi "maksimāli investēt energotaupības pasākumos".

Vidējā termiņā un nākamajos piecos gados pašvaldībām ir jāizvirza prioritātes, turpinot pilnveidot energoefektivitātes jomu, lai kompensētu iespējamās enerģētikas tirgus izmaiņas. Īstermiņā ir nepieciešama straujo energoresursu kāpuma kompensēšana, un viens no pārskatāmākajiem veidiem, lai to panāktu, ir IIN, ar kuru pārdomāti rīkoties pašvaldībām, pauda Matisons.

RACA rosina arī citas nodokļu proporcijas maiņas, lai stiprinātu pašvaldību budžetus un iespējas. Tas ir būtiski, lai pašvaldības nebūtu spiestas uz "labākiem laikiem" atlikt tādas funkcijas kā gaisa kvalitātes aizsardzību, pāreju uz videi draudzīgāku kurināmo, sadzīves un lietus kanalizācijas sistēmu izbūvi un atjaunošanu, attīrīšanas iekārtu izbūvi un atjaunošanu, publisko ūdeņu pārvaldību, meliorācijas sistēmu uzturēšanu un citas, klāsta RACA.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Ledlauzis «Foros» par vienu miljonu eiro pārdots Igaunijā

Rīgas brīvostas pārvaldei piederošā SIA "LVR Flote" ledlauzi "Foros" pārdevusi par vienu miljonu eiro Igaunijas uzņēmumam "Nord Company", aģentūra LETA noskaidroja Rīgas brīvostā.

Ekonomika Ģeopolitiskā situācija visvairāk negatīvi ietekmē investīciju vidi valstī

Nepalielinot investīcijas, ir grūti iedomāties, ka varēsim sagaidīt Latvijas ekonomikas izrāvienu.

Ekonomika Skolēnu nodarbināšanai vasarā pieteikušies vairāk nekā 800 darba devēji

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) skolēnu vasaras nodarbinātības pasākuma īstenošanai pieteikušies vairāk nekā 800 darba devēji.

Ekonomika Latvijas iedzīvotāji par labāku darbavietu uzskata valsts sektoru

Latvijā 52% iedzīvotāju par labāku darbavietu uzskata valsts sektoru, tviterī raksta pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem.

Lasiet arī

Sabiedrība Nākamnedēļ gaisa temperatūra Latvijā var pakāpties virs +20 grādiem

Tuvākajās dienās Latvijā pakāpeniski paaugstināsies gaisa temperatūra, nākamās nedēļas sākumā tā pārsniegs +20 grādus, liecina pašreizējās laika prognozes.

Interesanti fakti Jaunajā Okupācijas muzeja grāmatā - par ģenerāli Boļšteinu un taisnu Lipki

Stāsti par ikdienu Latvijā, izsūtījumā un trimdā un fotogrāfijas no sadzīves padara grāmatas notikumus lasītajam ļoti tuvus.

Sports Akcijā aicinās iedzīvotājus lifta vietā izmantot kāpnes

Lai atgādinātu par fizisko aktivitāšu nozīmīgumu ikdienā, šodien norisinās akcija "Diena bez lifta 2024", aģentūru LETA informēja Latvijas Tautas sporta asociācija.

Sabiedrība Kultūras ministre pērn deklarējusi ap 66 000 eiro ienākumus

Kultūras ministre Agnese Logina (P) pērn deklarējusi ienākumus 66 180 eiro apmērā, kas ir par aptuveni 22 500 eiro vairāk nekā 2022.gadā, liecina Valsts ieņēmumu dienesta publiskotā amatpersonas deklarācija.