• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Plāno atcelt minerālmēslu importa ierobežojumus no Krievijas

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 14:47, 12.07.2022


Kooperatīvās sabiedrības VAKS valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons nosoda Krievijas agresiju Ukrainā un uzskata, ka ikvienas sankcijas, kas ir noteiktas Krievijai, vājina tās ekonomiku. “Tomēr tajā pašā laikā visā pasaulē būtu jāievēro vieni un tie paši noteikumi. Ir nepareizi, ka ASV atļauj minerālmēslu importu no Krievijas, arī atsevišķas Eiropas valstis to pieļauj, bet mēs paliekam stingri savās pozīcijās. Mūsu politiķi jau vairākkārt ir pierādījuši, ka viņiem ir vāja izpratne par reālo situāciju, lēmumi tiek pieņemti novēloti, un pēc tam taisnojas, ka Eiropa bija noteikusi tādu regulējumu,” uzsver Jansons.



Pēc viņa domām, politiski tas nav pareizi, ka mums ir aizliegts iegādāties minerālmēslus no Krievijas un Baltkrievijas, bet citas valstis tikmēr apiet šo aizliegumu un tādā veidā tiek kropļota konkurence.

Jau ziņots, ka gan Apvienoto Nāciju organizācija, gan ASV un Eiropas Savienība arvien skaļāk runā par to, ka, neskatoties uz Krievijas izvērsto karadarbību Ukrainā, pasaules tirgos ir jāatgriež gan Ukrainas ostās iestrēgušie draudi, gan minerālmēslojums no Krievijas, jo pretējā gadījumā pasauli apdraud vēl neredzēta dārdzības krīze un bads. Latvija pagaidām nav paudusi oficiālu nostāju šajā jautājumā, taču ir skaidrs, ka minerālmēslojuma cenu pieaugums Krievijai noteikto sankciju dēļ ir dramatisks un tas var ļoti nopietni un pat nāvējoši ietekmēt vienu no stabilākajām Latvijas biznesa nozarēm – graudkopību.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterrēšs oficāli preses konferencē paziņojis, ka Ukrainā pārtikas ražošana un Krievijas ražotā pārtika un mēslojums ir jāatgriež pasaules tirgos, neskatoties uz karu.

“Pārtikas cenas ir rekordaugstā līmenī. Mēslošanas līdzekļu cenas ir pieaugušas vairāk nekā divas reizes, skanot trauksmes signālam visur. Bez mēslojuma kukurūzas un kviešu deficīts izplatīsies uz visām galvenajām kultūrām, tostarp rīsiem, un tas postoši ietekmēs miljardiem cilvēku Āzijā un Dienvidamerikā,” norādījis ANO ģenerālsekretārs, piebilstot, ka nākamais gads var būt pārtikas trūkuma gads.

ASV valdība mudina lauksaimniecības un kuģniecības kompānijas pirkt un vairāk pārvadāt Krievijas mēslošanas līdzekļus, jo bažas par sankcijām ir izraisījušas krasu piegāžu samazināšanos, veicinot globālās pārtikas izmaksu spirāli. ES un ASV ir iestrādājušas izņēmumus savos ierobežojumos attiecībā uz darījumiem ar Krieviju, lai atļautu tirdzniecību ar minerālmēsliem, kura galvenais piegādātājs pasaulē ir Krievija. Taču daudzi nosūtītāji, bankas un apdrošinātāji ir atturējušies no tirdzniecības, baidoties, ka viņi netīšām varētu pārkāpt noteikumus.

ES augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels uzsvēris, ka ES sankcijas nav vērstas pret pārtiku un mēslošanas līdzekļiem.
“Ikviens, kurš vēlas iegādāties Krievijas pārtiku un minerālmēslus, to drīkst darīt. Nav šķēršļu,” sacīja Borels, norādot, ka ekonomikas darbiniekiem ir jāzina – ir produkti no Krievijas, kas neietilpst sankciju darbības jomā.

Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika «ByteDance» noraida ASV prasību pārdot «TikTok»

Ķīnas uzņēmums "ByteDance" noraidījis ASV prasību pārdot videoplatformu "TikTok" un solījis apstrīdēt tiesā Kongresa pieņemto likumu, kas paredz aizliegt "TikTok" Savienotajās Valstīs, ja "ByteDance" to nepārdos.

Ekonomika Latvijā ieguldījumi attīstībā vairākkārt atpaliek no ES valstu vidējā līmeņa

Latvijā ieguldījumi pētniecībā un attīstībā vairākkārt atpaliek no pasaules attīstīto valstu un Eiropas Savienības (ES) valstu vidējā līmeņa, vietnē "Makroekonomika.lv" raksta Latvijas Bankas ekonomiste Linda Oliņa.

Ekonomika Latvijas Bankas «Maksājumu radars» novērojis mobilo darījumu pieaugumu (+VIDEO)

Pensijas vecuma cilvēku atturība ir saistīta ar viņu īpašumā esošajiem viedtālruņiem.

Ekonomika Nākamnedēļ atklās aviokompānijas «Norwegian» bāzi Rīgā

Nākamnedēļ, 30.aprīlī, plkst.10.30 atklās aviokompānijas "Norwegian" pastāvīgo bāzi Rīgā.

Lasiet arī

Sabiedrība Daugavpils domes priekšsēdētāja Elksniņa ienākumi palielinājušies 2,5 reizes

Daugavpils domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa ienākumi pērn palielinājušies 2,5 reizes, sasniedzot 67 531 eiro, liecina viņa valsts amatpersonas deklarācija, kas publicēta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā.

Ekonomika Šogad Rīgas ostā plānoti 67 kruīza kuģu ienācieni

Šī gada kruīza sezonā Rīgas ostā patlaban pieteikti 67 kruīza kuģu ienācieni, kas ir par piecām vizītēm vairāk nekā pērn, informēja Rīgas brīvostas pārvaldē.

Kriminālziņas VID aptur PVN izkrāpēju grupējuma darbību - uzlikti aresti 58 automobiļiem

Veicot virkni operatīvo un izmeklēšanas darbību, noskaidrots, ka shēmā iesaistītie uzņēmumi no 2022.gada sākuma līdz 2023.gada beigām izvairījās no nodokļu nomaksas, nodarot zaudējumus valsts budžetam vairāk nekā 367 221 eiro apmērā.

Sabiedrība Latvijas ūdeņos roņu ir tik daudz, ka tie nodara postījumus (+VIDEO)

Zvejnieki saņems lielākas kompensācijas no Zemkopības ministrijas.