• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


EP prasa visu ražotāju mobilos tālruņus aprīkot ar vienotu lādētāju

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 13:28, 04.05.2022


Eiropas Parlaments (EP) šodien plenārsēdē apstiprināja savu nostāju sarunās ar Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu valdībām par grozīto Radioiekārtu direktīvu, uzsverot nepieciešamību visu ražotāju mobilajiem tālruņiem, planšetdatoriem un citām ierīcēm aprīkot ar vienotu lādētāju.



Kā aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš, pateicoties ierosinātajiem noteikumiem, patērētājiem vairs nebūs vajadzīgs jauns lādētājs un kabelis ikreiz, kad viņi iegādāsies jaunu ierīci, un visām mazā un vidējā izmēra elektroniskajām ierīcēm varēs izmantot vienotu lādētāju.

EP prasa, lai visu ražotāju mobilie tālruņi, planšetdatori, digitālās kameras, austiņas un austiņu komplekti, rokas videospēļu konsoles un portatīvie skaļruņi, kurus var uzlādēt ar vadu, būtu aprīkoti ar USB C tipa pieslēgvietu. Izņēmumi attiektos tikai uz ierīcēm, kas ir pārāk mazas, lai tām būtu C tipa USB pieslēgvieta, piemēram, viedpulksteņiem, veselības aprocēm un dažām sporta ierīcēm.

Direktīvas pārskatīšana ir daļa no plašākiem ES centieniem padarīt preces ES tirgū ilgtspējīgākas, jo īpaši elektroniku, un samazināt elektronisko atkritumu daudzumu.

EP deputāti vēlas arī, lai uz ierīcēm turpmāk būtu skaidra informācija un marķējums par uzlādes iespējām, kā arī par to, vai ierīcei ir pievienots lādētājs. Tas palīdzētu izvairīties no neskaidrībām un atvieglotu pirkšanas izvēli patērētājiem, kuriem bieži vien jau pieder vairākas atšķirīgas ierīces un ne vienmēr ir vajadzīgs jauns lādētājs.

Tā kā arī bezvadu uzlāde tiek izmantota arvien biežāk, EP deputāti vēlas, lai Eiropas Komisija līdz 2026.gada beigām iesniegtu stratēģiju, kas salāgotu visus jaunos uzlādes risinājumus. Mērķis ir izvairīties no tirgus sadrumstalotības, turpināt mazināt atkritumu daudzumu vidē, nodrošināt patērētājiem ērtus uzlādes risinājumus un izvairīties no patērētāja "pieķēdēšanas" vienam ražotājam.

EP jau vairāk nekā 10 gadus ir centies panākt, lai pārnēsājamām ierīcēm tiktu izveidots vienots lādētājs, aicinot Eiropas Komisiju rīkoties. 2021.gada 23.septembrī tā iesniedza tiesību akta priekšlikumu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Gauss: Valsts ieguldītā nauda nekad nav bijusi airBaltic uzņēmuma vērtība

Valsts gadu gaitā ieguldītā nauda Latvijas nacionālajā aviokompānijā "airBaltic" nekad nav bijusi uzņēmuma vērtība, intervijā aģentūrai LETA uzsvēra "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Ekonomika Cēsu saules elektrostacijas izveidē investēti 12 miljoni eiro

Latvijas investīciju uzņēmuma "Merito Partners" un atjaunojamās enerģijas projektu attīstītāja "Saules Energy" izveidotajā Cēsu saules elektrostacijā investēti 12 miljoni eiro, informē projekta attīstītāji.

Ekonomika Asociācija: rosinātās izmaiņas nodokļos palielinās Latvijas atpalicību

Valdības piedāvātās izmaiņas nodokļos palielinās Latvijas atpalicību un audzēs valsts parādu, pauda Latvijas Eksportētāju asociācijas "The Red Jackets" pārstāvji.

Ekonomika Jaunciema saules elektrostacija ir lielākā Rīgā (+VIDEO)

Šādas teritorijas, kas iepriekš ir bijušas industriālās zonas, ir ar lielu potenciālu attīstībai.

Lasiet arī

Sabiedrība Daugavpils izpilddirektore Šņepste negrasās strādāt Saeimā Krištopana vietā

Daugavpils pašvaldības izpilddirektore Sabīne Šņepste (LPV) negrasās strādāt Saeimā Eiropas Parlamentā (EP) ievēlētā Viļa Krištopana (LPV) vietā.

Pasaule No Lietuvas ievēlēto Gražuli neuzņem EP Konservatīvo un reformistu grupā

Bijušais Lietuvas Seima deputāts Petrs Gražulis, kurš šomēnes tika ievēlēts Eiropas Parlamentā (EP), nav uzņemts Eiropas Konservatīvo un reformistu grupā, vēsta Lietuvas sabiedriskā raidorganizācija LRT.

Pasaule Mišels: Vienošanās par ES vadošajiem amatiem nav panākta

Eiropas Savienības (ES) valstu līderiem pirmdienas vakarā nav izdevies panākt vienošanos par bloka augstāko amatu sadalījumu, pēc valstu un valdību vadītāju vakariņām Briselē paziņoja Eiropadomes prezidents Šarls Mišels.

Ekonomika Zināms, cik mēnesī saņems Latviju pārstāvošie deputāti Eiropas Parlamentā

Latviju pārstāvošie deputāti Eiropas Parlamentā (EP) mēnesī saņems 10 377 eiro pirms nodokļu nomaksas un dažādas piemaksas, liecina informācija EP tīmekļvietnē.