Katram jādabū elektriskā tējkanna, lai vismaz ūdeni vārītu - Stokenbergs

Ekonomika
Neatkarīgā 10:12, 09.04.2022 0

Kopš aprīļa sākuma uz Baltijas valstīm vairs neplūst dabasgāze no Krievijas. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) investīciju projektu vadītājs Aigars Štokenbergs TV24 raidījumā “Nedēļa. Post scriptum” norāda, ka visai drīz Latvijā vairākus mēnešus var nebūt gāzes.

 

Štokenbergs norāda, ka nepieciešams skaidrs plāns, iespējams, ko Latvijas valdība plāno darīt, ja valsts paliek bez gāzes rezervēm līdz jaunu avotu atrašanai - ko iesāks katra mājsaimniecība un uzņēmums. Bijušais ministrs atbalsta vēlmi atteikties no Krievijas dabasgāzes vien tādēļ, ka Krievija pati var nolemt pēkšņi gāzes padevi slēgt. Vācija plāno divu gadu laikā pilnībā atteikties no Krievijas dabasgāzes, Latvijā ir politiska apņemšanās to izdarīt līdz jaunajai apkures sezonai, taču, kā norāda Štokenbergs - nepieciešams konkrēts rīcības plāns.

“Mums jārēķinās, ka mums nebūs gāzes periodā no jūlija līdz oktobrim, novembrim, jo šobrīd pilnībā ir aizņemtas visas Klaipēdas jaudas pirmajiem trim ceturkšņiem. Ja es būtu lietuvietis, es aizņemtu sev arī ceturto ceturksni, tāpēc vien, lai gāze lietuviešiem būtu un viņi varētu darīt, kas viņiem ienāk prātā - proti, meklēt, kam pārdot dārgāk. Tāda ir tā ciniskā realitāte,” pauž Štokenbergs.

“Es stipri ceru, ka mums pietiek ar elektrības starpsavienojumiem, līdz ar to es aicinātu katru mājsaimniecību dabūt elektrisko tējkannu, lai vismaz vārītu ūdeni tajā periodā, kad gāzes vienkārši nebūs. Tad mums parādās cerība novembrī, ka Paldiskos būs terminālis. Bet atcerēsimies, ka tā viņu gāze vajadzīga arī Somijai, kurai arī nav savas krātuves un ir nesalīdzināmi lielāks patēriņš nekā Latvijā. Līdz ar to es sliecos domāt par to, ka mums tās gāzes nebūs kādu brīdi,” skarbas prognozes izsaka LIAA investīciju projektu vadītājs.

Savukārt uzņēmējiem jārēķinās ar to, ka viņus vienkārši atslēgs: “1.oktobrī ir vēlēšanas un gāze būs vairāk vajadzīga mājsaimniecībām - pie urnām ies tās mājsaimniecības. Lielos patērētājus, es prognozēju, ka vienkārši atslēgs, kad, piemēram, mūsu HES vasarā nebūs pietiekami daudz ūdens un nebūs no kā elektrību ražot. Ir jābūt plānam, ko jūs darīsiet.”

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Šonedēļ skolēni varēs sākt pieteikties darbam vasaras brīvlaikā

Šonedēļ, 2.maijā, plkst.10 skolēni varēs sākt pieteikties darbam vasaras brīvlaikā, informē Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA).

Ekonomika Palielinās dzērienu ražotāju dalības maksu depozīta sistēmā

No šā gada 1.jūnija plānots palielināt dzērienu ražotāju dalības maksu depozīta sistēmā par plastmasas iepakojumiem, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes publicētais lēmums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Ekonomika Izmaiņas kadastrālajā vērtējumā var palīdzēt mājsaimniecībai ap 500 EUR (VIDEO)

Privātmājas reģistrācija tāpat kā iepriekš tiks pieteikta būvniecības informācijas sistēmā.

Ekonomika «Maxima Latvija» peļņa pērn sasniegusi 56,529 miljonus eiro

Mazumtirgotājs SIA "Maxima Latvija" pagājušajā gadā strādāja ar 1,073 miljardu eiro apgrozījumu, kas ir par 10,1% vairāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus kompānijas peļņa pieauga par 84,9% - līdz 56,529 miljoniem eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Lasiet arī

Sports Latvijas U-18 hokejisti nodrošina vietu pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā

Latvijas U-18 vīriešu hokeja izlase otrdien pēc Slovākijas izlases graujošas uzvaras nodrošināja vietu pasaules U-18 čempionāta ceturtdaļfinālā.

Pasaule Maskavieti par nokrāsotiem matiem apsūdz armijas diskreditācijā

Maskavā policija noformējusi protokolu par armijas "diskreditāciju" vietējam iedzīvotājam Staņislavam Ņetjosovam, jo viņš matus nokrāsojis dzeltenā, zilā un zaļā krāsā, vēsta izdevums "OVD-Info".

Sabiedrība Samazinās slieksni kriminālatbildībai par partiju nelikumīgu finansēšanu

Saeimas Juridiskā komisija šodien konceptuāli atbalstīja Tieslietu ministrijas (TM) iesniegtos ierosinājumus grozījumiem Krimināllikumā, kas paredzētu līdz desmit minimālajām mēnešalgām samazināt slieksni partiju nelikumīgā finansējuma apmēram, no kura iestājas kriminālatbildība.

Ekonomika «Norwegian» ziemas sezonā plāno paplašināt galamērķu skaitu no Rīgas

Aviokompānija "Norwegian" šī gada ziemas sezonā un nākamajā vasaras sezonā plāno paplašināt galamērķu skaitu no Rīgas, otrdien aviokompānijas "Norwegian" pastāvīgās bāzes Rīgā atklāšanas pasākumā sacīja "Norwegian" izpilddirektors Geirs Karlsens.