Sākusi tirdzniecību starptautiskā biomasas birža "Baltpool"

Ekonomika
LETA 20:53, 04.04.2021 0

Starptautiskā biomasas birža "Baltpool" sākusi biomasas tirdzniecību Baltijas un Skandināvijas valstu, kā arī Polijas ostās, aģentūru LETA informēja "Baltpool" pārstāvji.

 
Foto: LETA

Viņi norādīja, ka šāds solis radīs lielākas iespējas biomasas ražotājiem paplašināt tirgu un palielināt savu produktu tirdzniecības apjomus starptautiskā mērogā.

"Baltpool" ģenerāldirektors Andrjus Smaļuks skaidroja, ka biomasas tirdzniecība no kuģiem notiek, kā ierasts, "Baltpool" elektroniskajā tirdzniecības platformā, sekojot standartizētajiem tirdzniecības noteikumiem. "Tomēr tagad dalībnieki var reģistrēt tirdzniecības vietas ostās un sākt pirkt un pārdot biomasu no kuģiem. Tas ir nozīmīgi biomasas ražotājiem Baltijas valstīs un Polijā, kā arī Skandināvijas pircējiem un siltumenerģijas ražotājiem, kuri Baltijas valstīs no kuģiem iepērk aptuveni 30-50% biomasas," teica "Baltpool" ģenerāldirektors.

"Baltpool" atzīmēja, ka visus biomasas produktus var tirgot no kuģiem ostās, kā tas ir ierastās biomasas izsolēs, tirdzniecībai notiekot saskaņā ar noteikumiem. Tāpat tas ļauj pircējiem reģistrēt tirdzniecības vietas ostās, kur viņi var izvēlēties biomasas produktus no dažādiem ražotājiem.

Starptautiskā biodegvielas birža "Baltpool" ir elektroniskās tirdzniecības platforma, kurā tiek veiktas standartizētu biomasas produktu izsoles. Lietuvā "Baltpool" organizē arī koksnes un siltumenerģijas izsoles un administrē sabiedrisko pakalpojumu saistības elektroenerģijas jomā. Pašlaik "Baltpool" darbojas Lietuvā, Latvijā, Igaunijā, Polijā, Zviedrijā, Somijā un Dānijā. "Baltpool" ir daļa no Lietuvas valstij piederošās "EPSO-G" enerģijas pārvades un apmaiņas grupas.

Pēc Latvijas Atjaunojamās enerģijas asociācijas (LAEF) informācijas, biomasa ir nozīmīgs enerģijas avots energoefektīvā kombinētajā siltuma un elektrības ražošanā un centralizētajā siltumapgādē. Cietā biomasa ir visbiežāk izmantotais resurss atjaunojamās siltumenerģijas ražošanā, veidojot 90% no visas atjaunojamās siltumenerģijas un 16% no centrālapkures. Biomasa veido 18% no saražotās atjaunojamās elektroenerģijas.

Biomasa ir visvairāk izmantotais atjaunojamās enerģijas resurss Eiropas Savienībā. 70% biomasas tiek iegūta no mežiem.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Atklāja smilts un grants ieguvi Kocēnu pagastā, Vidzemē (+VIDEO)

Valsts uzņēmums apsaimnieko vairāk nekā 100 derīgo izrakteņu ieguves vietas visā Latvijas teritorijā.

Ekonomika Luminor vēlas iegādāties Krievijā strādājošā Ungārijas banka OTP - Bloomberg

Baltijas valstīs strādājošo "Luminor Bank" vēlas iegādāties Ungārijas lielākā banka "Országos Takarék Pénztár" (OTP), kas darbojas arī Krievijā, vēsta aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz nenosauktiem avotiem.

Ekonomika Dienvidkurzemes novada Nīcas pagastā par ES naudu tiks pārbūvēts polderis

Kopējā pasākumam atvēlētā summa ir 32,9 miljoni eiro no Atveseļošanas fonda un 6,9 miljoni eiro no Latvijas valsts budžeta.

Ekonomika Nodokļu ieņēmumi pirmajā ceturksnī par 1,2% atpaliek no plānotā

Nodokļu ieņēmumos šogad pirmajos trijos mēnešos iekasēti 3,325 miljardi eiro, kas ir par 40,7 miljoniem eiro jeb 1,2% mazāk, nekā plānots, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu ministrijas pārstāvji.

Lasiet arī

Ekonomika Akciju cenas pasaules biržās turpina kāpt pēc ASV inflācijas krituma

Akciju cenas pasaules biržās trešdien turpināja pieaugt pēc tam, kad ASV inflācijas kritums un mazumtirdzniecības apgrozījuma un ražotājcenu samazināšanās vairoja cerības, ka ASV Federālā rezervju sistēma (FRS) iepauzēs procentlikmju paaugstināšanu.

Ekonomika Septembrī Baltijas biržās visaktīvāk tirgotas Ignitis grupe akcijas

Baltijas "Nasdaq" biržās septembrī aktīvākā tirdzniecība bija ar Lietuvas enerģētikas uzņēmuma "Ignitis grupe" akcijām, liecina biržas apkopotie dati.

Ekonomika Šonedēļ Baltijas biržās - kāpums tikai Rīgā

Baltijas valstu "Nasdaq" biržās šajā nedēļā kāpums reģistrēts tikai Rīgā.

Ekonomika Nedēļas nogalē akciju cenas ASV un Eiropas biržās pieaug

Akciju cenas ASV un Eiropas biržās piektdien pieauga, investoriem izvērtējot ASV nodarbinātības datus.