EK: Krīzes pārvarēšanai Latvijai jāatbalsta mazie un vidējie uzņēmumi

Ekonomika
LETA 13:16, 20.05.2020 0

Covid-19 krīzes negatīvas ietekmes mazināšanai Latvijai jāatbalsta mazie un vidējie uzņēmumi, kā arī jāfinansē projektus augstā gatavības pakāpē, pauž Eiropas Komisija (EK).

 

Trešdien publiskotas EK rekomendācijas Latvijai 2020.gadā, kurās tostarp analizēta Latvijas ekonomiskā politika, ņemot vērā Covid-19 izraisīto ekonomikas un veselības krīzi. EK specifiskās rekomendācijas Latvijai ir balstītas uz krīzes pārvarēšanu un Latvijas ekonomikas atjaunošanu.

No EK prognozēm izriet, ka Covid-19 radītās krīzes ietekmē šogad sagaidāma Latvijas ekonomikas lejupslīde 7% apmērā, bezdarbs līdz gada beigām pieaugs līdz 8,6%, cenu pieaugums šī gada laikā tuvosies nullei.

Prognozējams, ka budžeta deficīts šogad sasniegs 7,3%, bet nākamgad - 4,5%. EK aplēsusi, ka Latvijas valdības jau īstenotie atbalsta pasākumi Covid-19 krīzes mazināšanā ir pārsnieguši 3% no IKP jeb vienu miljardu eiro.

EK arī prognozē, ka valdības sektora parāds šogad pieaugs līdz 43,7% no IKP, kas joprojām būs zem "Māstrihtas griestiem" - 60%.

Vienlaikus EK norāda, ka patlaban ir spēkā "vispārējo izņēmumu klauzula", kas paredz, ka valstis šogad var nevērtēt budžeta deficītu un valdības parādu. EK ir radījusi "budžeta telpu", lai Latvija efektīvi apkarotu vīrusu, saglabātu ekonomikas dzīvotspēju un atbalstītu atkopšanos.

Tāpat EK rosina laikā, kad ekonomiskā situācija atļaus, sabalansēt budžetu, nodrošināt valdības parāda ilgtspēju un veicināt investīcijas. EK arī iesaka Latvijai stiprināt veselības aprūpes sistēmas noturību un pieejamību, papildinot cilvēku un finanšu resursus.

EK arī rekomendē nodrošināt pietiekamu pieeju finansējumam, it īpaši mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kā arī priekšfinansēt publisko investīciju projektus augstā gatavības pakāpē. EK arī iesaka Latvijai atbalstīt privātās investīcijas, lai sekmētu ekonomikas atgūšanos.

Tāpat Latvijai ieteicams fokusēt investīcijas uz zaļajiem un digitālajiem projektiem, īpaši - uz pētniecību un inovācijām, tīru un efektīvu enerģijas ražošanu un patērēšanu, ilgtspējīgu transportu un digitālo infrastruktūru.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Šonedēļ skolēni varēs sākt pieteikties darbam vasaras brīvlaikā

Šonedēļ, 2.maijā, plkst.10 skolēni varēs sākt pieteikties darbam vasaras brīvlaikā, informē Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA).

Ekonomika Palielinās dzērienu ražotāju dalības maksu depozīta sistēmā

No šā gada 1.jūnija plānots palielināt dzērienu ražotāju dalības maksu depozīta sistēmā par plastmasas iepakojumiem, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes publicētais lēmums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Ekonomika Izmaiņas kadastrālajā vērtējumā var palīdzēt mājsaimniecībai ap 500 EUR (VIDEO)

Privātmājas reģistrācija tāpat kā iepriekš tiks pieteikta būvniecības informācijas sistēmā.

Ekonomika «Maxima Latvija» peļņa pērn sasniegusi 56,529 miljonus eiro

Mazumtirgotājs SIA "Maxima Latvija" pagājušajā gadā strādāja ar 1,073 miljardu eiro apgrozījumu, kas ir par 10,1% vairāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus kompānijas peļņa pieauga par 84,9% - līdz 56,529 miljoniem eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Lasiet arī

Sports Latvijas U-18 hokejisti nodrošina vietu pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā

Latvijas U-18 vīriešu hokeja izlase otrdien pēc Slovākijas izlases graujošas uzvaras nodrošināja vietu pasaules U-18 čempionāta ceturtdaļfinālā.

Pasaule Maskavieti par nokrāsotiem matiem apsūdz armijas diskreditācijā

Maskavā policija noformējusi protokolu par armijas "diskreditāciju" vietējam iedzīvotājam Staņislavam Ņetjosovam, jo viņš matus nokrāsojis dzeltenā, zilā un zaļā krāsā, vēsta izdevums "OVD-Info".

Sabiedrība Samazinās slieksni kriminālatbildībai par partiju nelikumīgu finansēšanu

Saeimas Juridiskā komisija šodien konceptuāli atbalstīja Tieslietu ministrijas (TM) iesniegtos ierosinājumus grozījumiem Krimināllikumā, kas paredzētu līdz desmit minimālajām mēnešalgām samazināt slieksni partiju nelikumīgā finansējuma apmēram, no kura iestājas kriminālatbildība.

Ekonomika «Norwegian» ziemas sezonā plāno paplašināt galamērķu skaitu no Rīgas

Aviokompānija "Norwegian" šī gada ziemas sezonā un nākamajā vasaras sezonā plāno paplašināt galamērķu skaitu no Rīgas, otrdien aviokompānijas "Norwegian" pastāvīgās bāzes Rīgā atklāšanas pasākumā sacīja "Norwegian" izpilddirektors Geirs Karlsens.