SPRK: Šogad ir pamats cerēt uz elektroenerģijas cenas samazinājumu

Ekonomika
LETA 13:20, 22.01.2020 0

Atjaunojoties ūdens rezervēm Baltijā un Skandināvijā, šogad ir pamats cerēt uz biržas elektroenerģijas cenas samazinājumu, aģentūru LETA informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāve Baiba Jakobsone.

 
Foto: LETA

Atbilstoši SPRK tirgus datiem elektroenerģijas cena biržā pērn trešajā ceturksnī bijusi augstākā pērn. Vienlaikus tā bijusi būtiski zemāka, salīdzinot ar identisku periodu 2018.gadā.

Šā gada sākumā Baltijā un Skandināvijā ir vērojams lielāks ūdens rezervju daudzums elektroenerģijas ražošanai, salīdzinot ar pērnā gada sākumu. Pateicoties tam, elektroenerģiju ir iespējams saražot lētāk, kas nodrošina zemāku elektroenerģijas cenu biržā. Tā ir pozitīva ziņa lietotājiem, kas izvēlējušies mainīgas cenas līgumu, norādīja Jakobsone.

SPRK Tirgus uzraudzības nodaļas vadītājs Jānis Negribs norādīja, ka pēc iepriekšējā SPRK elektroenerģijas tirgus apskata publicēšanas regulators novēroja augstu sabiedrības interesi. Arī aktuālajos datos redzams, ka lietotāji arvien rūpīgāk izvērtē savus elektroenerģijas piegādes pakalpojumus, pauda Negribs, norādot, ka tāpēc SPRK ir aprēķinājusi jaunāko vidējo svērto elektroenerģijas cenu valstī par pērnā gada trešo ceturksni. Indikators ir īpaši noderīgs mājsaimniecībām, kam vidējā cena joprojām būtiski pārsniedz biržā noteikto, skaidroja SPRK Tirgus uzraudzības nodaļas vadītājs.

SPRK apkopotie dati parāda, ka vairāk nekā puse jeb 51,4% mājsaimniecību ir izvēlējušās fiksētas cenas līgumus. Vienlaikus pieaug arī to mājsaimniecību skaits, kas izvēlējušās mainīgas cenas līgumus (10,4%). Juridisko lietotāju vidū, kam elektroenerģijas patēriņš ir augstāks un motivācija ietaupīt lielāka, izvēle par labu biržas cenai ir ievērojami lielāka - 39,7%.

Negribs norādīja, ka mainīgas cenas līgums gandrīz vienmēr ir izdevīgāks. Pērn septembrī vidējā svērtā elektroenerģijas cena biržā bija krietni vien zemāka par vidējo cenu mājsaimniecībām, aptuveni par 7,66 eiro par megavatstundu (MWh) jeb 13%. Īpaši izdevīgi mainīgas cenas līgumu noslēgt lietotājiem, kuri elektroenerģiju vairāk patērē brīvdienās vai vēlās nakts stundās, pauda SPRK Tirgus uzraudzības nodaļas vadītājs.

Tas, ka 2019.gadā elektroenerģijas cena biržā bija zemāka par cenu 2018.gadā, ir laba ziņa arī lietotājiem, kas priekšroku dod fiksētas cenas līgumiem. Pie nemainīgiem tirgus apstākļiem ir pamats cerēt, ka 2020.gadā cenu samazinājums skars arī fiksētas cenas līgumus. Tam par pamatu kalpo nobīde laikā - biržas cenu svārstības fiksētas cenas līgumos neatspoguļojas tūlītēji, bet gan vēlāk, tirgotājiem periodiski pārskatot piedāvāto pakalpojumu nosacījumus.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Rīgā norisināsies zinātnē balstīto tehnoloģiju nozares konference

Šā gada 16.maijā un 17.maijā Rīgā, konferenču centrā "Fantadroms", notiks zinātņietilpīgo tehnoloģiju nozares konference "Deep Tech Atelier 2024", informē pasākuma organizatori.

Ekonomika Šosezon ASV ultra luksusa klases kruīza laineris Rīgā viesosies 5 reizes (VIDEO)

Šogad būs sagaidāms lielāks skaits vācu tūristu, tostarp ģimenes ar bērniem.

Ekonomika Kāpēc uzņēmēji nedrīkst Grobiņā būvēt biznesa centru (+VIDEO)

"Mēs ilgus gadus maksājam nomas maksu par zemes gabalu".

Ekonomika Celtniecība Latvijā varētu ilgt 7 gadus, sacīja uzņēmējs (+VIDEO)

Galvenās problēmas ir darbaspēka pieejamība, valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību lomas valsts attīstībā un administratīvais slogs.

Lasiet arī

Veselība Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā pacients izdarījis pašnāvību

Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā pacients izdarījis pašnāvību, aģentūru LETA informēja slimnīcas pārstāve Linda Rudzroga.

Sports Olimpiskā uguns rīt ieradīsies Francijā

Trešdien Francijas ostas pilsētā Marseļā ieradīsies olimpiskā uguns, un paredzams, ka to sagaidīs ap 150 000 cilvēku.

Veselība Īsa medikamentu lietotāju enciklopēdija: ko farmaceits iesaka (+VIDEO)

Tablešu, kapsulu un dražeju regulārai lietošanai labi palīdz tablešu organizatori.

Ekonomika Latvijā 63% iedzīvotāji izvēlētos investēt nekustamajā īpašumā

Ja būtu pieejami brīvie līdzekļi, 63% Latvijas iedzīvotāju izvēlētos tos ieguldīt nekustamajā īpašumā, iegādājoties mājokli, zemi vai meža īpašumu, liecina bankas "Citadele" sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat" veiktās aptaujas dati.