• Daina,
  • Dainida,
  • Dainis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Zobārstniecības eksperti: implanti ir 30 reizes stabilāki nekā tiltiņi (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 14:08, 19.10.2024


Ikvienam ir būtiski ir apzināties nepieciešamību pēc iespējas ātrāk aizstāt zaudēto zobu, neatlikt to uz vēlāku laiku.


Implanti var palīdzēt arī maziem pacientiem.

Zobu implantus Latvijā kā ārstēšanas veidu zaudēta zoba atgūšanai izmanto salīdzinoši maz. Salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm uz 10’000 iedzīvotājiem Latvijā ir 111 zobu implantu, bet, piemēram, Lietuvā ir 321 zobu implanti, Spānijā ir 380, Itālijā 260 zobu implanti.

Viens no iemesliem, kāpēc salīdzinājumā ar Latviju Lietuvā zobu implantus izmanto gandrīz 4 reizes vairāk, ir valsts atbalsta programma, kuras ietvaros pensionāriem Lietuvā kompensē zināmu summu zobu implantu ievietošanai. Latvijā situāciju ietekmē gan nepietiekošais zobārstu skaits, gan arī zemais informētības līmenis par zobu implantu priekšrocībām un to pieejamību.

Vēl joprojām vēsturiski zināmākā ārstēšanas metode zaudēta zoba atgūšanai ir izmantot zobu tiltiņu, kas nozīmē noslīpēt divus veselus blakus esošos zobus. Zviedrijā prof. J. Derks ir veicis līdz šim apjomīgāko pētījumu par zobu implantiem, kur apkopoja un analizēja 800 zobārstniecības klīniku datus par 2765 pacientu 11’311 implantiem un to izturību 9 gadu laikā. Pētījuma iesaistītajiem pacientiem bija ievietoti dažādu ražotāju implanti. Pētījuma rezultātā ir secināts, ka 10 gadu laikā tiek zaudēti 3,4% ielikto zobu implantu. Savukārt zobu tilts kalpo vidēji 8,3 - 10,3 gadus. Līdz ar to var secināt, ka 10 gados zobu implantus zaudē 3,4%, bet zobu tiltus 100% gadījumos.

Informatīvās kampaņas ietvaros š. g. 20.oktobrī Āgenskalna tirgū norisināsies zobu implantu diena "Iekodies ābolā!", kuras laikā būs iespēja saņemt kuponus bezmaksas ārsta konsultācijai ar rentgenu par zobu implantiem, iegriezt laimes ratu un uzspēlēt "Patiesība vai meli", kā arī uzzināt noderīgu informāciju par zobu implantu priekšrocībām.

Ikvienam ir būtiski ir apzināties nepieciešamību pēc iespējas ātrāk aizstāt zaudēto zobu, neatlikt to uz vēlāku laiku. Kavēšanās var izraisīt neatgriezeniskas sekas un tās būs īpaši nepatīkamas kļūstot vecākiem, palielinoties citām organisma novecošanās problēmām. Īpaši svarīgi tas ir gadījumos, ja zobs ir zaudēts it kā neredzamā vietā, līdz ar to tas nozīmē, ka zobs ir iesaistīts košļāšanas funkcijā un to zaudējot, blakus esošajiem zobiem rodas papildus slodze.

Zaudēta zoba agrīna atjaunošana ar implantu ir arī finansiāli izdevīga, jo palīdz izvairīties no lielākām ārstēšanas izmaksām nākotnē. Zobu implantācija ir progresīvākās veids viena vai vairāku zaudētu zobu atgūšanai. Tā ir droša, ilgmūžīga un ātra procedūra. Zobu implanti nodrošina maksimālu zobu funkcionalitātes atgūšanu un sniedz augstāko estētisko rezultātu.

Vienu zoba implantu ievieto vidēji 20-30 minūtēs. Samērā bieži implantu ievieto uzreiz pēc zoba izraušanas - to sauc par tūlītējo implantāciju. Zoba implants ir zoba saknes aizvietotājs, izgatavots no īpaši izturīga, viegla un bioloģiski saderīga materiāla: titāna, cirkonija vai to sakausējuma. Ar implantiem var atjaunot vienu vai vairākus zaudētus zobus, kā arī pilnībā visu zobu rindu vai abas zobu rindas.

Zobu implantu ievietošanai nav būtisku ierobežojumu, tos var izmantot ikviens, ja ierobežojumus nav noteicis ārstējošais ārsts. Zobu implantus var ievietot arī, ja ir cukura diabēts, ko apliecina arī veiktie zinātniskie pētījumi. Juliane Wagner et al., 2022). Pacientiem, kas slimo ar prediabētu un 2. tipa cukura diabētu, obligāts nosacījums ir zobārsta konsultācija, atbilstoši īstenota implantācija un regulāri zobārsta apmeklējumi. Tie ir būtiski priekšnosacījumu, lai nodrošinātu, ka ārstēšana ar zobu implantiem ir veiksmīga.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Pašlaik gripas intensitāte Latvijā ir ļoti zema

Pašlaik gripas intensitāte Latvijā saglabājas ļoti zema un atbilst iepriekšējo sezonu vidējiem rādītājiem šajā laika periodā, liecina Slimību un profilakses centra (SPKC) publiskotie dati par gripas sezonas sākumu jeb pēdējām divām nedēļām.

Veselība Latvijā no hroniskām sāpēm cieš katrs piektais pieaugušais

Latvijā no hroniskām sāpēm cieš 20% pieaugušo iedzīvotāju, informēja Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS).

Veselība Austrumu slimnīcas onkologi dalās, kā cīnīties ar vēzi (+VIDEO)

Metode ir bijusi gan efektīvākais, gan dažkārt arī vienīgais iespējamais risinājums, lai atbrīvotos no ļaundabīgā audzēja šūnām.

Veselība Vai ir droši valstī lietot medikamentus, skaidro speciālisti (+VIDEO)

LZVO rīcībā nav ziņojumu par potenciāliem zāļu viltošanas gadījumiem.

Lasiet arī