• Erlends,
  • Rolanda,
  • Rolands,
  • Ronalds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Aicina vakcinēties pret sezonālo gripu un Covid-19

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 17:41, 16.10.2024


Gripas un Covid-19 vakcīnas jau ir pieejamas ārstniecības iestādēs un ģimenes ārstu praksēs.



Sākoties rudenim un mainoties laikapstākļiem, dažādu vīrusu izraisītas slimības sastopamas arvien biežāk, tāpēc tieši šajā laikā Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) aicina veikt sezonālo vakcināciju pret gripu un Covid-19.

Iedzīvotājiem tiek piedāvātas divas īpaši senioriem un bērniem piemērotas valsts apmaksātas vakcīnas pret gripu, kuras valsts apmaksāto vakcīnu klāstā ir jau otro sezonu - senioriem no 60 gadu vecuma paredzēta īpaši augstas iedarbības vakcīna "Efluelda Tetra", kas pasaulē sevi pierādījusi ar augstu efektivitāti jau vairāk nekā 10 gadus, un bērniem ar hroniskajām slimībām 2-17 gadu vecumā arī šogad pieejama ļoti draudzīga vakcīnas forma - nazālā jeb degunā pūšamā vakcīna aerosola veidā "Fluenz". Tāpat būs pieejama arī ierastā vakcīna pret gripu "Influvac Tetra", kas paredzēta lietošanai cilvēkiem vecumā no 6 mēnešiem līdz 59 gadiem.

Covid-19 vakcinācijā šobrīd pieejamas pielāgotās PfizerBioNTech "Comirnaty" JN.1 vakcīnas.

SPKC infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs uzsver, ka gripas epidēmijas sākumu nav iespējas paredzēt, tomēr katru gadu ir vērojamas līdzīgas tendences. Analizējot statistikas datus, saslimstība ar gripu sāk palielināties jau decembra sākumā un jo īpaši janvārī, kad bērni atgriežas mācību iestādēs pēc ziemas brīvdienām. Tāpēc ļoti svarīga ir savlaicīga vakcinācija pret gripu un Covid-19, lai imunitāte būtu sagatavota un cilvēki būtu pasargāti no smagas saslimšanas. Pērn visbiežāk ar gripu slimojuši mazie bērni līdz 4 gadu vecumam un skolēni, kas ir arī vieni no lielākajiem vīrusu izplatītājiem sabiedrībā, jo ikdienā ilgstoši uzturas vietās ar lielu cilvēku skaitu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Vai ir droši valstī lietot medikamentus, skaidro speciālisti (+VIDEO)

LZVO rīcībā nav ziņojumu par potenciāliem zāļu viltošanas gadījumiem.

Veselība Šajā sezonā iepirkts par 6370 gripas vakcīnu devām mazāk nekā pērn

Šai sezonā iepirkts par 6370 gripas vakcīnu mazāk nekā pērnajā sezonā, informē Slimību un profilakses kontroles centrs (SPKC).

Veselība Latvijā 80% cilvēku briļļu receptes saņem veikalos, turpmāk būs grūtāk (+VIDEO)

Tūkstošiem cilvēku var ciest no novecojušām birokrātiskajām prasībām.

Veselība Eksperti: Latvijas iedzīvotāji var palikt bez iespējas pārbaudīt redzi

Optiķi aicina Veselības ministriju (VM) veidot darba grupu, lai nepieļautu nozares sabrukumu, pretējā gadījumā deviņiem no desmit optikas veikalu draudot slēgšana, informē "European Life Science & Knowledge Institute" eksperts Andrejs Rudanovs.

Lasiet arī

Sabiedrība Gripas epidēmijas laikā Austrumu slimnīcā ierobežos pacientu apmeklējumus

Latvijā no pagājušās nedēļas ir izsludināta gripas epidēmija, tādēļ Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) no šodienas tiks noteikti ierobežojumi pacientu apmeklējumiem, aģentūru LETA informēja slimnīcā.

Sabiedrība Latvijā sākusies gripas epidēmija

Latvijā sākusies gripas epidēmija, informē Slimības profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Veselība Saslimstība ar gripu turpina pieaugt - SPKC

Pagājušās nedēļas (18.12. – 24.12.) gripas, Covid-19 un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju (AAEI) monitoringa rezultāti uzrāda inficēto un arī stacionēto Covid-19 pacientu skaita stabilizāciju. Saslimstība ar gripu turpināja pakāpeniski pieaugt, bet pagaidām vēl nav pārsniegusi epidēmisko sliekšņa līmeni, informēja VS.LV Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Veselība Saslimstība ar gripu aug, bet epidēmijas vēl nav

Pagājušā nedēļā Latvijā laboratoriski apstiprināti 15 gripas gadījumi, no kuriem 6 gadījumos tika noteikta A tipa gripa un 9 gadījumos B tipa gripa. Pozitīvo testu īpatsvars uz gripu pieaudzis no 3,5% līdz 6,6%.