Pirms cik ilga laika bijāt pie oftalmologa – kāpēc jums jāpārbauda acis (+VIDEO)

Veselība
VS.LV 12:00, 09.10.2024 0

Cukura diabēts var radīt diabētisko retinopātiju.

 

Ikviens no mums ir dzirdējis par to, ka ir svarīgi vismaz reizi divos gados veikt redzes pārbaudi. Taču – kāpēc tas ir tik svarīgi? Zemāk tiek uzskaitīti 5 galvenie iemesli, kāpēc redzes pārbaude ir tik svarīga ikvienam no mums.

1. Agrīna acu slimību atklāšana

Regulāra redzes pārbaude ir svarīga, lai savlaicīgi atklātu acu slimības un citus veselības traucējumus. Daudzas acu slimības, piemēram, glaukoma un katarakta, var attīstīties pakāpeniski un neradīt acīmredzamus simptomus līdz pat vēlīniem slimības posmiem.

Regulāras pārbaudes ļauj speciālistam atklāt agrīnus simptomus un uzsākt ārstēšanu, tādējādi novēršot nopietnas sekas, piemēram, redzes zaudēšanu.

2. Uzlabota dzīves kvalitāte un redzes korekcija

Daudzi cilvēki nemaz neapzinās to, cik ļoti viņu dzīves kvalitāte var uzlaboties, ja redzes traucējumi tiek laikus diagnosticēti un koriģēti. Redzes pārbaude ļauj precīzi noteikt nepieciešamo briļļu vai kontaktlēcu stiprumu, kas ļaus uzlabot redzes asumu un novērst nogurumu, ko izraisa nepareizi koriģēta redze. Mūsdienu tehnoloģijas piedāvā arī digitālās acu pārbaudes, kas var vēl precīzāk noteikt nepieciešamo briļļu stiprumu.

3. Aizsardzība pret digitālo ekrānu izraisītu redzes spriedzi

Mūsdienu digitālajā laikmetā arvien vairāk cilvēku pavada ilgas stundas pie datora ekrāniem un viedtālruņiem. Ilgstoša skatīšanās uz ekrāniem var izraisīt digitālo acu nogurumu, kas var izpausties kā acu sausums, galvassāpes, izplūdusi redze un citas problēmas.

Regulāra acu pārbaude var palīdzēt konstatēt šos simptomus un piedāvāt risinājumus, piemēram, īpašas brilles darbam pie ekrāna vai kontaktlēcas, kas pasargā acis no kaitīgās zilās gaismas. Oftalmologs arī var ieteikt, kā pareizi organizēt savu darba vidi, lai mazinātu digitālās spriedzes radītās sekas, piemēram, pielāgot apgaismojumu un veikt regulārus acu vingrinājumus, kas palīdzēs uzturēt redzes asumu.

4. Bērnu redzes attīstība un mācību efektivitāte

Regulāras acu pārbaudes ir īpaši svarīgas bērniem, jo redzes attīstība bērnībā ir cieši saistīta ar sasniegumiem mācībās. Daudzi redzes traucējumi var palikt neatklāti, ja bērns nepiedzīvo redzes zudumu, taču tas var ievērojami ietekmēt viņa spējas koncentrēties, lasīt un mācīties. Redzes problēmas, piemēram, ambliopija vai šķielēšana, bieži vien var tikt koriģētas agrīnā vecumā, ja tās tiek savlaicīgi diagnosticētas.

5. Acu veselība un veselības kopumā

Redzes pārbaude var arī atklāt vairāk nekā tikai acu problēmas. Daudzas sistēmiskas slimības, piemēram, cukura diabēts un augsts asinsspiediens, var ietekmēt acu veselību, un tās var tikt atklātas tieši redzes pārbaudes laikā.

Cukura diabēts var radīt diabētisko retinopātiju, kas ilgstoši neārstēta var izraisīt neatgriezenisku redzes zaudējumu. Līdzīgi – augsts asinsspiediens var izraisīt tīklenes asinsvadu bojājumus, kas, savlaicīgi nekontrolēti, var izraisīt nopietnas acu problēmas. Tāpat dažas citas veselības problēmas, piemēram, vairogdziedzera slimība, var atstāt ietekmi uz redzi, bet regulāra acu pārbaude var būt viens no veidiem, kā agrīni atklāt šos traucējumus.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Endokrinologs: Diabēta aprūpe ir valsts mēroga problēma

Diabēta aprūpe ir valsts mēroga problēma, kurai steidzami jāpievērš uzmanība, finansējuma piešķiršanu nosakot par prioritāti, uzskata Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas endokrinologs Valdis Pīrāgs.

Veselība Kā Latvijas sievietes var saglabāt savu veselību un ar ko palīdz valsts (+VIDEO)

Pašpārbaudi vislabāk veikt no 5. līdz 10. menstruālā cikla dienai, skaitot no mēnešreižu pirmās dienas.

Veselība Piektdaļa iedzīvotāju nezina par valsts apmaksātajiem vēža skrīningiem

Kaut gan regulāra vēža skrīninga veikšana ļauj vēzi atklāt agrīni un bieži veiksmīgi ārstēt, un Latvijā aug skrīningu apmeklētāju skaits, teju piektā daļa jeb 19% aptaujāto nezina, kurus no vēža skrīningiem apmaksā valsts, liecina Slimību un profilakses centra (SPKC) septembrī veiktās iedzīvotāju aptaujas dati.

Lasiet arī