• Amālija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Endokrinologs: Diabēta aprūpe ir valsts mēroga problēma

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 19:09, 05.10.2024


Diabēta aprūpe ir valsts mēroga problēma, kurai steidzami jāpievērš uzmanība, finansējuma piešķiršanu nosakot par prioritāti, uzskata Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas endokrinologs Valdis Pīrāgs.



Kā norāda speciālists, šodien par valsts drošību bieži vien domājam militāro vai kiberdraudu kontekstā, tāpēc ir itin viegli nepamanīt draudošo krīzi, ko rada hroniskas veselības problēmas, piemēram, diabēts. Neveltot pienācīgu uzmanību šīs diagnozes pārvaldībai un nesniedzot tik nepieciešamo finansiālo atbalstu, tā var kļūt par valsts drošības problēmu ar nopietnām sociālekonomiskām sekām.

Tāpat, dzīvojot ģeopolitiskās spriedzes apstākļos, jāatceras, ka saasinātā drošības situācija rada risku arī veselības aprūpes sistēmai, tostarp aptuveni 7000 pirmā tipa diabēta pacientu Latvijā. Ierobežotas insulīna piegādes šiem pacientiem var izrādīties dzīvības vai nāves jautājums, vienlaikus veicinot arī potenciālu sistēmas pārslodzi un resursu trūkumu, viņš sacīja.

Diabēts ir slimība, ko var kontrolēt ar piemērotiem medikamentiem un tehnoloģijām. Viena no tām ir nepārtrauktā glikozes līmeņa uzraudzības (NGLU) sistēma, kas, salīdzinot ar tradicionāliem diabēta kontroles mehānismiem, piemēram, glikometru, nodrošina efektīvāku slimības kontroli ikdienā un precīzākus glikozes līmeņa rādītājus.

Šī ierīce palīdz izglītot pacientus un veicināt labāku izpratni par notiekošo savā ķermenī, ar mobilo lietotņu palīdzību reāllaikā ļaujot sekot līdzi glikozes līmenim asinīs un veikt nepieciešamās darbības veselības stāvokļa uzlabošanai, informē endokrinologs.

Pīrāgs apgalvo, ka diemžēl Latvijā aizvien vilcinās NGLU sistēmu integrēt primārās veselības aprūpes sistēmā, uztverot to kā sekundāru prioritāti un izmaksas galvenokārt atstājot uz pacientu pleciem. Šādai pieejai var būt negatīvas sekas ilgtermiņā. Turklāt nemitīgā asins paraugu ņemšana no pirksta, kas nepieciešama, lai noteiktu glikozes līmeni asinīs, ir ne tikai neērta, bet arī psiholoģiski nogurdinoša.

Viņa ieskatā, NGLU sistēmas samazinātu šo slogu, ļaujot pacientiem teju pilnvērtīgi pievērsties ierastajai dzīvei un karjerai, tādējādi uzlabojot arī produktivitāti, kas ir būtisks aspekts valstīs, kurās trūkst kvalificēta darbaspēka.

Arī nozares ekspertu piedāvātie risinājumi nereti sastopas ar neskaidriem solījumiem no lēmumpieņēmēju puses, taču ar to nepietiek.

Pīrāga vērtējumā, Latvija ir atpalikusi no pārējām Eiropas Savienības valstīm NGLU sistēmu un citu valsts kompensējamo ierīču piedāvājumā nevis tāpēc, ka trūktu finansiālo līdzekļu, bet gan vājas veiktspējas un politiskās gribas trūkuma dēļ.

Endokrinologs uzskata, ka Latvijā kopumā daudz pacientiem svarīgu jautājumu tiek uzskatīti par mazsvarīgiem vājas izpratnes dēļ. Viņaprāt, pacientiem biežāk būtu jāuzticas zinošu veselības aprūpes speciālistu viedoklim izšķirošu lēmumu pieņemšanā, izvērtējot gan finansiālos aspektus, gan ietekmi uz sabiedrības veselību, drošību un labbūtību.

Endokrinologs uzsver, ka NGLU sistēmu pieejamību vairs nedrīkst uzskatīt par greznību, bet gan par nepieciešamību.

Ārsts secina, ka diabēta aprūpes uzlabošana nav saistīta tikai ar pacientu individuālo veselību. Viņa ieskatā, ja nesekos tūlītēja rīcība, tālākās sekas izjutīs visa sabiedrība.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Austrumu slimnīca ir ieviesusi daudzsološas vēža apkarošanas metodes (+VIDEO)

Speciālistiem diagnozes precizēšana ļaus piemērot ārstēšanas taktiku pacientiem.

Veselība Kā roboti palīdz pacientiem Latvijas slimnīcās (+VIDEO)

Nenogurstošais Nīls vienas dienas laikā var sazināties ar desmitiem tūkstošu cilvēku.

Veselība Rīgā atklāta Bērnu slimnīcas jaunā ēka

Jaunatklātajā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) ēkā katru dienu veselības aprūpes pakalpojumus varēs saņemt vairāk nekā 1000 bērnu, informē BKUS.

Veselība Medicīnas eksperti atklāj zobu pastas noslēpumus (+VIDEO)

Vispirms ir svarīgi ikdienā zobus tīrīt pareizi un pāris reižu gadā apmeklēt higiēnistu.

Lasiet arī