• Jānis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā ziņo par zāļu blaknēm: izsitumi, dermatīts, alerģijas (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 09:01, 06.06.2024


ZVA aicina iedzīvotājus bez šaubīšanās ziņot par visām reakcijām, ja ir kaut niecīgākās aizdomas.


Visbiežāk zāļu reakcijas rodas uz ādas.

Kopš informatīvās kampaņas uzsākšanas šī gada aprīlī Zāļu valsts aģentūra (ZVA) saņēmusi 70 iedzīvotāju ziņojumus par zāļu blaknēm. Tas ir vairāk nekā pērn visa gada laikā, kad saņemts 61 iedzīvotāju ziņojums.

ZVA saņēmusi ziņojumus par dažādām zāļu grupām, piemēram, antibiotikām, hormonāliem līdzekļiem, sirds un asinsvadu sistēmas ārstēšanai paredzētām zālēm, pretsāpju un pretiekaisuma medikamentiem.

Kampaņas laikā ziņots par tādām blaknēm kā izsitumi, dermatīts, alerģiskas reakcijas, cukura līmeņa paaugstināšanās, trombocitopēnija, sirdsdarbības paātrināšanās, novirzes laboratoriskos izmeklējumos, panikas lēkmes, miegainība un citām blaknēm.

Jebkurām zālēm var būt blaknes, tomēr ne visi cilvēki ar tām saskaras. Blaknes rašanās gadījumā vienmēr ieteicams vērsties pie ārsta vai farmaceita, lai saņemtu padomu par tālāko ārstēšanu.

SKDS veiktā iedzīvotāju aptaujā noskaidrots, ka 41% iedzīvotāju, kas bija pieredzējuši zāļu blaknes, par tām neziņoja, jo viņiem licies, ka blaknes nebija nopietnas, 25% nav bijuši pārliecināti, ka reakcija saistīta ar konkrētu zāļu lietošanu. Savukārt 17% nav vēlējušies iesniegt ziņojumu un sevi apgrūtināt ar dokumentu aizpildīšanu.

ZVA uzsver, ka ikviens ziņojums ir svarīgs kopējā zāļu drošuma uzraudzībā un palīdz zāles padarīt vēl drošākas. Tāpēc ZVA aicina iedzīvotājus bez šaubīšanās ziņot par visām reakcijām, ja ir kaut niecīgākās aizdomas, ka tās radušās tieši zāļu lietošanas rezultātā. Zāļu drošuma uzraudzības eksperti tālāk izvērtēs iedzīvotāju iesniegtos ziņojumus, un tajos aprakstīto reakciju saistību ar zāļu lietošanu.

Īstenotās kampaņas ietvaros ZVA būtiski paātrināja ziņojuma iesniegšanas veidu, tāpēc šobrīd to var iesniegt, ar mobilo tālruni noskenējot kvadrātkodu jeb QR kodu. Kods aizvedīs uz elektronisku ziņojuma veidlapu ZVA tīmekļvietnē. Ziņot par zāļu blaknēm var arī ZVA tīmekļvietnes www.zva.gov.lv sadaļā "Pacientiem un sabiedrībai", pēc tam izvēloties sadaļu "Zāles" un "Ziņot par blakusparādībām".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Kā rīkoties, ja ir alerģija pret mājdzīvnieku: iesaka ārsts (+VIDEO)

Jutība pret dzīvniekiem var attīstīties arī situācijā, kad tieša kontakta nav.

Veselība Kādi hormoni nepieciešami latviešu vīrietim, lai viņš būtu laimīgs (+VIDEO)

Vielu disbalansu veicina kaitīgie ieradumi, kā smēķēšana un pārmērīga alkohola lietošana.

Veselība Veicināt zāļu pieejamību un uzraudzību

Lai veicinātu zāļu un medicīnas ierīču uzraudzību un pieejamību, Saeimas Sociālo un darba lietu komisija trešdien, 12.jūnijā, trešajā lasījumā atbalstīja grozījumus Farmācijas likumā.

Veselība Veterinārārsti brīdina par nāvējošu parazītu, ko suns var salasīt dārzā

Lai dzīvnieks nesaslimtu, jāievēro daži vienkārši noteikumi.

Lasiet arī

Veselība Kā palielināt Latvijas zāļu daļu?

Latvijas zāļu tirgū 94% veido importētie medikamenti, bet, paplašinot vietējo ražotāju produktu piedāvājumu tirgū, varam gan palielināt konkurenci, gan veicināt cenu samazināšanos caur plašāku patentbrīvo medikamentu izmantošanu.

Sabiedrība Jau rudenī dārgāko recepšu zāļu cena varētu būt par 15-20% zemāka

Rudenī dārgāko recepšu zāļu cena varētu samazināties par 15-20%, aģentūra LETA noskaidroja Veselības ministrijā (VM).

Ekonomika Valdošā koalīcija nesteidzas samazināt PVN zālēm

Veselības ministrija (VM) zāļu cenu samazināšanas plānā sola apsvērt vēl vairāk samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) recepšu zālēm, taču konkrētākas diskusijas un aprēķini par iespējām gaidāmi vēlāk, kad valdošā koalīcija šogad spriedīs par plašākām izmaiņām nodokļos, trešdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas un Sociālo un darba lietu komisijas kopsēdē klāstīja ministrijas pārstāvji.

Sabiedrība Farmaceitu protests: «Veselības ministrija nav definējusi prioritātes» (+VIDEO)

Piecenojumi šobrīd nav tik lieli, lai sniegtu cilvēkiem jūtamu zāļu cenu samazinājumu, pauž LFAA.