Apmēram katrs septītais lieto alkoholu no rītiem pēc smagām ballītēm (+VIDEO)

Veselība
VS.LV 12:43, 09.04.2024 0

Gandrīz divas trešdaļas "slimnieku" jeb 65% dzer daudz ūdens.

 

Paradumu ‘salāpīties’ no rīta pēc pārmērīgas grādīgo dzērienu lietošanas atzīst 14% iedzīvotāju, no tiem, kas mēdz iedzert pāri mēram.

Kā parāda aptaujas dati, ūdens un miegs ir vispopulārākais pašsajūtas uzlabošanas paradums Latvijas iedzīvotājiem pēc pārmērīgas alkohola lietošanas. No respondentiem, kuriem mēdz gadīties iedzert par daudz alkohola, gandrīz divas trešdaļas jeb 65% dzer daudz ūdens, un vairāk nekā puse aptaujāto (54%) pašsajūtas uzlabošanai paļaujas uz miegu.

Savukārt ceturtā daļa jeb 25% - ēd sātīgu ēdienu, kā arī lieto pretsāpju līdzekļus, gandrīz tikpat liela daļa (18%) dzer stipru kafiju vai tēju, bet 14% - lai paliktu vieglāk, nākošajā rītā nedaudz iedzer alkoholu. Speciālos pretpaģiru uztura bagātinātājus lieto vien 3%, tajā pašā laikā vairāk nekā desmitā daļa (13%) no respondentiem, kuriem mēdz gadīties iedzert par daudz alkohola atzīst, ka neko īpašu pašsajūtas uzlabošanai nākamajā dienā nedara.

"Lai arī 21% iedzīvotāju norāda, ka nekad nepārspīlē ar alkoholiskajiem dzērieniem, bet 15% - nelieto alkoholu vispār, tomēr joprojām ir dzīva tradīcija "ārstēšos ar to, ko saslimu", it īpaši t.s. padomju laiku paaudzei - vecuma grupā no 45 līdz 54 gadi," uzsver eksperte Viktorija Mālniece.

Ūdens, kafija vai pretsāpju līdzekļi ir tradicionāli un šādos gadījumos protams var palīdzēt. "Pārsteidz samērā lielais skaits, kas atzīst, ka pēc pārmērīgas iedzeršanas nepalīdz sev nekādi! Iespējams, ka tas ir informācijas trūkums par speciālajiem līdzekļiem, to iedarbību", - pauž eksperte.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Aptauja: Arvien mazāk iedzīvotāju ikdienā cenšas ierobežot sāls patēriņu

Nedaudz vairāk kā ceturtdaļa jeb 28% iedzīvotāju ikdienā cenšas ierobežot sāls patēriņu, kas ir par 9% mazāk nekā gadu iepriekš, un ir zemākais rādītājs pēdējo septiņu gadu laikā, liecina jaunākā Veselības indeksa pētījuma dati.

Veselība Latvijas ārsti un pacienti vienojās cīņā pret melanomu (+VIDEO)

"Diemžēl daudzi no mums vēl nesaprot, ka āda ir ne tikai lielākais, bet arī ļoti svarīgs orgāns".

Veselība Latvijā sāk piedāvāt īpaši saudzīgu redzes lāzerkorekciju

Procedūra, kas pazīstama kā uzlabotā virsmas ablācija (Advanced Surface Ablation, ASA) ir ļoti progresīvs veids, kā veikt fotorefraktīvo keratektomiju jeb radzenes pārveidošanu ar lāzeru. Tajā izmanto sarežģītus eksimēru lāzerus, kas spēj optimāli pielāgot procedūras gaitu, lai pārveidotu radzenes priekšējo virsmu un uzlabotu redzi.

Veselība Daudzām sievietēm svarīgākais: ko iesaka darīt Latvijas ginekologi (+VIDEO)

Regulāri vingrojot, iespējams nostiprināt muskulatūru.

Lasiet arī

Ekonomika Internetā iegādāto alkoholu varēs piegādāt ne ātrāk kā pēc sešām stundām

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien atbalstīja kompromisa priekšlikumu, kas paredz, ka internetā iegādāto alkoholu atļauts piegādāt pircējam ne ātrāk kā pēc sešām stundām no pasūtīšanas brīža.

Sabiedrība Latvijā ieviesīs jaunus alkohola tirdzniecības laika ierobežojumus

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien atbalstīja grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, paredzot ieviest jaunus alkohola tirdzniecības laika ierobežojumus - no pirmdienas līdz sestdienai to varēs tirgot no plkst.10 līdz 20, bet svētdienās - no plkst.10 līdz 18.

Ekonomika Saeima aizliedz pārdot alkoholu personām, kuras ir jaunākas par 20 gadiem

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien atbalstīja priekšlikumu grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz, ka alkoholiskos dzērienus būs aizliegts pārdot personām, kuras ir jaunākas par 20 gadiem.

Sabiedrība Alkohola patēriņš pērn Latvijā sarucis par 3,2%

Absolūtā alkohola patēriņš 2023.gadā Latvijā samazinājies par 3,2%, pauda Latvijas Alkohola nozares asociācijā (LANA).