• Dailis,
  • Herberts,
  • Umberts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Izdevumi par recepšu zālēm varētu samazināties par apmēram 15 - 20%!

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 12:52, 01.03.2024

Andris Ērglis


To ir paredzēts panākt, pārskatot pieļaujamo zāļu piecenojumu apmēru, kā arī palielinot valsts noteikto kompensācijas apmēru kompensējamajiem medikamentiem.



Turpinot uzsākto darbu pie zāļu pieejamības veicināšanas Latvijas iedzīvotājiem, Veselības ministrija ir izstrādājusi priekšlikumus jaunam zāļu cenu veidošanas modelim, ar ko šodien, 1.martā, iepazīstināja farmācijas jomu pārstāvošās sabiedriskās organizācijas. Jaunais modelis sagatavots, analizējot Lietuvas, Igaunijas un Somijas farmācijas jomas regulējumu. Tas paredz atteikties no esošās sistēmas, kurā pieļaujamais procentuālais lieltirgotavu un aptieku piecenojums ir atkarīgs no zāļu ražotāja noteiktās cenas, tā vietā ieviešot vienu fiksētu uzcenojumu visām kompensējamajām zālēm un recepšu zālēm par iepakojumu neatkarīgi no cenas, ka arī maksu par farmaceitiskās aprūpes pakalpojumu.

Rosinātās pārmaiņas vērstas uz to, lai īsā termiņā sasniegtu rezultātus un iedzīvotājiem personīgie izdevumi par recepšu zālēm samazinātos par apmēram 15 - 20%. To ir paredzēts panākt, pārskatot pieļaujamo zāļu piecenojumu apmēru, kā arī palielinot valsts noteikto kompensācijas apmēru kompensējamajiem medikamentiem. Tāpat tiek strādāts pie jaunu medikamentu un diagnožu iekļaušanas kompensējamo medikamentu sarakstā, tādējādi palielinot medikamentu pieejamību tiem iedzīvotājiem, kuriem medikamenti efektīvai ārstēšanai vai dzīves kvalitātes nodrošināšanai iepriekš netika kompensēti.

Veselības ministrijas piedāvājums paredz noteikt fiksētu piemērojamo piecenojumu lieltirgotavām un aptiekām par medikamentu iepakojumu, kā arī noteikt samaksu aptiekām par farmaceita konsultāciju recepšu medikamentu izsniegšanas gadījumā, kas daļēji tiktu apmaksāta no valsts puses. Ministrijas skatījumā šāda kārtība ne tikai iedzīvotājiem mazinās personīgos izdevumus par zālēm, bet arī farmaceiti varēs ieteikt medikamentus balstoties tikai uz profesionālajām zināšanām, nevis aptiekai komerciāli izdevīgāko medikamentu izsniegšanu. Sagaidāms, ka šādu izmaiņu rezultātā uzlabosies pacientu līdzestība medikamentu lietošanā, kas uzlabos gan slimību kontroli, gan arī mazinās hronisko slimību saasinājumus un hospitalizācijas hroniskiem slimniekiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Aptauja: Latvijā 40% autovadītāju pie stūres dzer kafiju

Latvijā 40% autovadītāju, braucot pie stūres, dzer kafiju, bet 39% autovadītāju mēdz runāt pa telefonu, aģentūru LETA informēja kāda SIA pārstāvji, atsaucoties uz "Atbildīgas braukšanas indeksa" aptauju.

Veselība Aptauja: Arvien mazāk iedzīvotāju ikdienā cenšas ierobežot sāls patēriņu

Nedaudz vairāk kā ceturtdaļa jeb 28% iedzīvotāju ikdienā cenšas ierobežot sāls patēriņu, kas ir par 9% mazāk nekā gadu iepriekš, un ir zemākais rādītājs pēdējo septiņu gadu laikā, liecina jaunākā Veselības indeksa pētījuma dati.

Veselība Latvijas ārsti un pacienti vienojās cīņā pret melanomu (+VIDEO)

"Diemžēl daudzi no mums vēl nesaprot, ka āda ir ne tikai lielākais, bet arī ļoti svarīgs orgāns".

Veselība Latvijā sāk piedāvāt īpaši saudzīgu redzes lāzerkorekciju

Procedūra, kas pazīstama kā uzlabotā virsmas ablācija (Advanced Surface Ablation, ASA) ir ļoti progresīvs veids, kā veikt fotorefraktīvo keratektomiju jeb radzenes pārveidošanu ar lāzeru. Tajā izmanto sarežģītus eksimēru lāzerus, kas spēj optimāli pielāgot procedūras gaitu, lai pārveidotu radzenes priekšējo virsmu un uzlabotu redzi.

Lasiet arī

Sabiedrība Rīgas Dzemdību nams zem sitiena? Ko piedāvā ministrs?

Veselības ministrija (VM) ir vērsusies pie Rīgas pašvaldības, aicinot pašvaldību būtiski mainīt traumatoloģijas pacientu aprūpi Rīgā un apšaubot "Rīgas Dzemdību nama" atbilstību mūsdienu prasībām.

Veselība Aptiekām draud bankrots un slēgšana

Zem sitiena vismaz 150 reģionālas aptiekas

Sabiedrība Abu Meri Dubaijā stāsta par klimata pārmaiņu ietekmi uz veselību

Klimata pārmaiņas galvenokārt ietekmē neaizsargātākās grupas - mazus bērnus, vecus cilvēkus, cilvēkus ar hroniskām slimībām vai invaliditāti, cilvēkus ar zemiem ienākumiem, Apvienoto Nāciju organizācijas (ANO) Klimata pārmaiņu konferencē COP28 uzsvēra Veselības ministrs Hosams Abu Meri.

Veselība Abu Meri plāno rīkot regulāras tikšanās ar VM padotības iestāžu vadītājiem

Veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) plāno rīkot regulāras tikšanās ar Veselības ministrijas (VM) padotības iestāžu vadītājiem, pavēstīja ministrijā.