• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Farmaceits: «iesaldētas» zāles var kaitēt pacientiem (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 08:56, 13.01.2024


Recepšu vai bezrecepšu preparāts, par katru ir svarīgi zināt, kādā temperatūrā tas jāuzglabā.


Ja zāles, ko paredzēts glabāt istabas temperatūrā, ilgstoši atradušās aukstumā, tās ir jānogādā aptiekā, kas pieņem medikamentus utilizācijai.

Medikamenti, kas atradušies zemākā temperatūrā, nekā to rekomendē ražotājs, var nebūt efektīvi, jo ir ietekmētas to farmakoloģiskās īpašības, vērš uzmanību farmaceite Juta Namsone.

Turklāt, tos lietojot, var rasties dažādas alerģiskas reakcijas, kuņģa darbības traucējumi, infekcijas pastiprināšanās, redzes traucējumi un citas blaknes. Vērojumi liecina, ka tipiskākās pieļautās kļūdas, kāpēc medikamenti nonāk aukstumā, ir neapdomīga to pārnēsāšana somā un atstāšana automašīnā vai neapkurinātās telpās.

“Aukstajā laikā vajadzētu izvērtēt, vai un kā pārnēsāt, pārvadāt medikamentus, kas nav paredzēti uzglabāšanai vēsā vai aukstā vietā. Uz zāļu iepakojuma un zāļu instrukcijā ir norādīts, kādā temperatūrā tās vēlams glabāt. Ja to neievēro, var mainīties ne tikai zāļu konsistence, garša vai smarža, bet arī iedarbības efektivitāte. Tas medikamentam ir neatgriezenisks bojājums, tādējādi var būt skāde gan veselībai, gan finansēm. Ja nav skaidrības par konkrēto zāļu pareizu uzglabāšanu, padomu var jautāt farmaceitam. Ja, piemēram, zāles, ko paredzēts glabāt istabas temperatūrā, ilgstoši atradušās aukstumā, tās ir jānogādā aptiekā, kas pieņem medikamentus utilizācijai,” iesaka farmaceite.

Ir cilvēki, kuri vienmēr līdzi nēsā zāles, īpaši tie ir pacienti ar hroniskām slimībām. Farmaceites ieteikums ir izvērtēt, vai aukstajā laikā tiešām nepieciešams ilgstoši uzturēties ārpus telpām. Ja tomēr tas tiek darīts, zāles vajadzētu rūpīgi iepakot - ietīt vai ievietot papildu maisiņā vai īpašā iepakojumā, kastītē tā, lai tās iespējami ilgāk saglabātu līdzšinējo temperatūru.

Nav iespējams precīzi par katru medikamentu pateikt, pēc cik ilgas atrašanās aukstumā sākas tā sastāva izmaiņas. Tās var būt gan vizuāli saskatāmas, gan arī notikt bez acīmredzamām izmaiņām. Piemēram, pudelītēs var veidoties šķidro zāļu nogulsnes, kristāliski sabiezinājumi, atsevišķi šķidrie medikamenti var arī sasalt. Turklāt aukstums var kaitēt arī tabletēm, kas tā ietekmē šķīst vai sadalās, vietnei medicine.lv pauž farmaceite.

Recepšu zāles vai bezrecepšu preparāts, par katru ir svarīgi zināt, kādā temperatūrā tas jāuzglabā. Ārējie apstākļi ātri vien var ietekmēt to efektivitāti un terapijā tie var nesniegt vēlamo medikamentozo efektu. Atgādinām par temperatūras režīmu: istabas temperatūra ir no +15 °C līdz +25 °C; vēsa vieta ir no +8 °C līdz +15 °C un auksta vieta ir no +2 °C līdz +8 °C. Tātad sala laikā medikamenti nav ilgstoši pārnēsājami, vairākas stundas vai pat visu nakti uzglabājami automašīnā vai neapkurinātās telpās.

Zāles kā bīstamos atkritumus bez maksas var nodot utilizācijai aptiekās, kas brīvprātīgi ir uzņēmušās to savākšanas pienākumu. Uzzināt, vai dzīvesvietai tuvākajā aptiekā šāds pakalpojums ir pieejams, var arī piezvanot uz aptieku. Nederīgās zāles uz aptieku jānogādā polietilēna maisiņā. Pirms tam tās būtu jāizņem no kartona kastītēm. Mikstūras, tinktūras, pilienus pārliet nevajag, tās jāieliek maisiņā oriģinālajos traukos. Tas pats attiecas uz ziedēm.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Eksperts dalās ar trikiem pusaudžu ādas kopšanai (+VIDEO)

Problēmzonas var apstrādāt bez īpašām izmaksām.

Veselība «Veselības centrs 4» sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības

SIA "Veselības centrs 4" sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības Rīgā, kur blakus esošajām iestādes ēkām taps daudzfunkcionāls medicīnas centrs.

Veselība Ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē VM priekšlikumus

Abas ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē Veselības ministrijas (VM) priekšlikumus primārās veselības aprūpes stiprināšanai, kas iekļauti saskaņošanai iesniegtajā informatīvajā ziņojumā.

Lasiet arī

Ekonomika Valdošā koalīcija nesteidzas samazināt PVN zālēm

Veselības ministrija (VM) zāļu cenu samazināšanas plānā sola apsvērt vēl vairāk samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) recepšu zālēm, taču konkrētākas diskusijas un aprēķini par iespējām gaidāmi vēlāk, kad valdošā koalīcija šogad spriedīs par plašākām izmaiņām nodokļos, trešdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas un Sociālo un darba lietu komisijas kopsēdē klāstīja ministrijas pārstāvji.

Sabiedrība Farmaceitu protests: «Veselības ministrija nav definējusi prioritātes» (+VIDEO)

Piecenojumi šobrīd nav tik lieli, lai sniegtu cilvēkiem jūtamu zāļu cenu samazinājumu, pauž LFAA.

Sabiedrība Abu Meri: lielās aptieku ķēdes publiski biedē sabiedrību

Lielās aptieku ķēdes publiski biedē sabiedrību, ka mazās aptiekas neizdzīvos, kamēr Veselības ministrija (VM) ar mazo aptieku pārstāvjiem jau konstruktīvi strādā, lai pārmaiņu rezultātā aptiekas, īpaši mazās, ne tikai pastiprinātu savu neatkarību, bet arī veicinātu farmaceita lomas vietu un nozīmi visā veselības aprūpes sistēmā, sacīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Veselība Aukstajā laikā zāles nevajadzētu atstāt automašīnā

Sala laikā zāles, uztura bagātinātājus un kosmētiku nevajadzētu atstāt automašīnā vai nekurinātās telpās.