• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas slimnīcas gatavojas ārkārtas situācijai, tām nepieciešami ģeneratori

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 08:17, 04.10.2023


Šobrīd pieejamās iekārtas ir novecojušas un pilnībā nespēj nodrošināt slimnīcām izvirzītos mērķus, ziņo Finanšu ministrija.


Mūsdienīgas slimnīcas darbībai nepieciešama nepārtraukta elektrības padeve.

Gan VM, gan FM ir saņēmusi klīnisko universitāšu slimnīcu (SIA “Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca”, VSIA “Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca”, VSIA “Bērnu klīniskā universitātes slimnīca”) vēstules par nepieciešamajām investīcijām, lai nodrošinātu kritiskās infrastruktūras drošības pasākumu īstenošanu, pamatā elektroapgādes drošumu, ar mērķi garantēt minēto slimnīcu stacionāru nepārtrauktu darbību.

Slimnīcas lūdz rast finansējumu ģeneratoru un to darbības nodrošināšanai nepieciešamo preču iegādi, kā arī nepārtrauktās barošanas sistēmu (UPS) iegādi lieljaudas medicīnisko iekārtu darbības nodrošināšanai elektroenerģijas atslēgumu gadījumā. Vienlaikus VSIA “Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca” lūdz rast finansējumu zemes iegādei slimnīcas stratēģisko mērķu sasniegšanai 840 tūkstošu euro apmērā, jo, veicot Katastrofu medicīnas plāna, Civilās aizsardzības plāna un Kritiskās infrastruktūras darbības nepārtrauktības plānu aktualizēšanu un papildināšanu ar darbībām VSIA “Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca” darbības nepārtrauktības nodrošināšanai dažādu apdraudējumu gadījumā, kas ir cieši saistīti ar kritiskās infrastruktūras attīstību, konstatēts, ka VSIA “Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca” stratēģiskās attīstības plānu realizāciju var kavēt papildus zemes platības neesamība.

Slimnīcu vēstulēs sniegta informācija par nepieciešamajām investīcijām, lai nodrošinātu, ka daudzprofilu slimnīcās ir alternatīvs vai autonoms elektroenerģijas avots – ģeneratori, kuru jauda nodrošina iestādes darbību ārējās elektroapgādes traucējumu gadījumā. Tāpat ir nepieciešams rezerves pieslēgums, neatkarīgi barošanas avoti un spriegumu stabilizējošas ierīces, kā arī pārslēgšanas automātika, lai netiktu apdraudēta pacientu un darbinieku drošība. Diemžēl iekārtas ir novecojušas un pilnībā nespēj nodrošināt slimnīcām izvirzītos mērķus, pauž finanšu ministrs A.Ašeradens.

Izprotot slimnīcu vēstulēs minēto un izvērtējot iespējamos finanšu resursus, kurus būtu iespējams novirzīt slimnīcu elektroapgādes nepārtrauktības nodrošināšanai un normatīvos aktos noteikto prasību izpildei, kā optimālākais risinājums ir ieguldījums slimnīcu pamatkapitālā, ievērojot Likuma par budžetu un finanšu vadību 9. panta deviņpadsmitās daļas regulējumu.

Minētā ieguldījumu kopsumma ir iespējama līdz 4 miljoniem euro, VM izvērtējot slimnīcu pieprasījumos minēto un sagatavojot MK rīkojuma projektu par katrai slimnīcai piešķiramā finansējuma apmēru, pamatojot to ar detalizētiem aprēķiniem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Eksperts dalās ar trikiem pusaudžu ādas kopšanai (+VIDEO)

Problēmzonas var apstrādāt bez īpašām izmaksām.

Veselība «Veselības centrs 4» sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības

SIA "Veselības centrs 4" sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības Rīgā, kur blakus esošajām iestādes ēkām taps daudzfunkcionāls medicīnas centrs.

Veselība Ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē VM priekšlikumus

Abas ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē Veselības ministrijas (VM) priekšlikumus primārās veselības aprūpes stiprināšanai, kas iekļauti saskaņošanai iesniegtajā informatīvajā ziņojumā.

Lasiet arī

Veselība Nauda ir, Abu Meri no slimnīcu vadītājiem sagaidot arī lielāku efektivitāti

Nākamajā gadā jaunais veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) no slimnīcu vadītājiem līdz ar lielāku finansējuma piešķīrumu sagaida arī lielāku efektivitāti.

Veselība Talsos sāk veikt ķirurģiskas operācijas ar unikālu mikroskopu (+VIDEO)

Jaunas iekārtas no Vācijas būtiski atvieglos Latvijas ārstu darbu.

Sabiedrība Valdība saglabās valsts līdzdalību visās universitātes slimnīcās

Valdība šodien nolēma saglabāt valsts līdzdalību visās universitātes slimnīcās, lai nodrošinātu daudzveidīgu, augsta līmeņa valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību.

Sabiedrība Kuldīgas slimnīcai līdz gada beigām nepieciešami papildu 0,5 miljoni eiro

Kuldīgas slimnīcai līdz gada beigām nepieciešami papildu 0,5 miljoni eiro, informēja slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Anda Šlakorciņa.