• Halina,
  • Ilvars,
  • Lauma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ne tikai saldumi: 9 pārtikas produkti, kas mūsu zobiem īpaši «nepatīk» (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 14:09, 31.08.2023


“Zobam ir piecas virsmas, taču daudzi tīra tikai augšējo, retāk – sānu un iekšējās virsmas", - ārste brīdina.


Šie produkti ir zobārsta murgs.

Latvijas zobārsti nenogurstoši atkārto, ka zobi ne tikai jāiztīra divas reizes dienā, bet ir svarīgi to darīt pareizi. Mutē mīt vesela baktēriju armija, ar ko organisms pats nespēj tikt galā. Mūsu uzdevums ir tam palīdzēt,” saka Anna Žunda-Žukova, zobu higiēniste.

Pareizi tīrot zobus, no emaljas tiek noņemts aplikums – baktēriju bioplēvīte, kas rodas mutē pēc katras ēdienreizes. Lietojot saldumus, miltu izstrādājumus mutē esošās baktērijas saņem lielisku iespēju nepārtraukti baroties. Tās uzkrājas uz zobu virsmas, izdalot skābes. Pamazām skābes “saēd” zobu emalju un iekļūst dziļāk, radot kariesu jeb caurumus, kas neārstēti drīz vien zobu iznīcina.

“Zobu lielākais ienaidnieks ir cukurs. Kad labvēlīgās baktērijas noārda cukuru, izdalās skābes, kas veicina zobu bojāšanos. Attiecīgi, jo mazāk baktērija “ēd” ogļhidrātus, jo mazāk iespēju attīstīties kariesam; jo mazāk skābes rodas, jo mazāk zobi ir pakļauti bojājumam. Īpaši kaitīgas zobiem ir konfektes, kas pielīp pie zobu emaljas, piemēram, dažādi košļājami īrisi. Ne velti bērnībā esam dzirdējuši vecākus sakām: ja daudz ēdīsi saldumus, paliksi bez zobiem!” saka zobu higiēniste un piebilst, ka tas gan nenozīmē pilnībā atteikties no kāda gabaliņa šokolādes vai pankūkas ar ievārījumu, taču veidot ikdienas ēdienkarti vienīgi no cukuru saturošiem produktiem gan ir pilnīgi aplam.

“Dažiem patīk dienas gaitā ik pa laikam kaut ko iemest mutē arī starp ēdienreizēm, taču jāņem vērā, ka nemitīga košļāšana rada zobiem stresu. Pārtraukumi starp ēdienreizēm ir nepieciešami, lai zobi “atpūstos” no ogļhidrātiem un skābēm. Rekomendēju pēc saldumu ēšanas iztīrīt zobus,” iesaka Anna Žunda-Žukova.

Citi produkti, ko arī “nemīl” zobi:

-Citrusaugļi

-Marinēti gurķi

-Kafija

-Sarkanvīns

-Gāzēti saldināti dzērieni

-Tomāti

-Žāvēti augļi

-Čipsi

-Baltmaize, makaroni

Ar “šurp un turp” tīrīšanas tehniku nepietiks

Lai arī šķiet, ka nav nekā vienkāršāka par zobu tīrīšanu, tomēr ir svarīgi zināt, kā to darīt pareizi. “Uzspiest uz zobu birstes pastu un ātri izberzt zobu rindas šurp un turp ne tuvu nav tas, kas zobiem vajadzīgs. Straujas horizontālas vai haotiskas zobu birstes kustības pa kreisi un pa labi, uz augšu un uz leju pilnībā neattīra aplikumu, tieši pretēji – nereti nostumj to zem atīgi sabojāt emalju!” skaidro zobu higiēniste un piebilst, ka papildus zobu birstei un pastai mutes higiēnas nodrošināšanai nepieciešams izmantot arī zobu diegu, starpzobu birstītes un irigatorus, kas lieliski noņem un izskalo visas zobu starpas.

“Zobam ir piecas virsmas, taču daudzi tīra tikai augšējo, retāk – sānu un iekšējās virsmas. Tādēļ abās pusēs starp zobiem virsmas paliek neskartas un tur vairojas baktērijas. Zobu tīrīšanai jābūt visaptverošai. Līdzīgi kā ar rokām – lai tās būtu tīras, nemazgājam ne tikai plaukstas, bet arī pirkstu starpas, plaukstas virspusi un aiz nagiem. Efektīvākais veids, kā iztīrīt zobus, ir ar birstīti pārmaiņus veikt zobu noslaucīšanas un vieglas apļveida kustības,” tā , zobu higiēniste Anna Žunda-Žukova.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Farmaceite konsultē, kā pasargāt sevi no sāpīgiem kodumiem dabā (+VIDEO)

Ērces izvilkšanai nekādā gadījumā nedrīkst lietot eļļu vai sviestu.

Veselība Slimības lapu varēs izsniegt arī zobārsti un vecmātes

Ārstniecības iestādē strādājošs zobārsts varēs izsniegt darbnespējas lapu par pirmajām trim dienām.

Veselība Pētījums: kāpēc pusei Latvijas iedzīvotāju ir sausa mute (+VIDEO)

Par nepietiekamu uzņemtā ūdens daudzumu var liecināt galvassāpes, vājums un nogurums.

Veselība 80% vīriešu dzimumorgānos tika konstatēti svešķermeņi: var izraisīt neauglību

Seksuālās veselības jautājumi ir būtisks mūsu dzīves aspekts, kas ietekmē gan fizisko, gan psiholoģisko labklājību. Zinātnieki nesen atklājuši jaunas briesmas, ko mēs paši ielaižam savā ķermenī, bieži pat nedomājot par to.

Lasiet arī