• Georgs,
  • Jurģis,
  • Juris
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Meņģelsone: Veselības aprūpei būtu jānovirza vismaz 14% no sociālā nodokļa

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
LETA 12:01, 01.02.2023


Veselības aprūpes finansēšanai Latvijā būtu jānovirza vismaz 14% no sociālā nodokļa, šādu viedokli pauda veselības ministre Līga Meņģelsone.


Foto: LETA

Salīdzinājumam viņa minēja situāciju Igaunijā, kur veselības aprūpes finansēšanai novirza 13% no sociālā nodokļa, kā rezultātā "katrs darba ņēmējs zina, ka tas ir viņa drošības spilvens". Viņa uzsvēra, ka Igaunijā veselības aprūpes finansējums ir skaidrs, saprotams un stabils, un tas šobrīd sasniedzis 1,4 miljardus eiro.

"Tā ir nauda, ar ko [Igaunijas] Veselības ministrija, veselības nozare rēķinās, viņiem nav par to jācīnās vai jālūdzas. Tā iezīmē kaut kādas jaunas iniciatīvas un attiecīgi arī citus finansējuma avotus. Mums vajadzētu šobrīd vismaz 14% no sociālā nodokļa, lai veselības aprūpes joma zina, ka tā ir tā summa, ar ko rēķināties. Tas ir tikai normāli, ka jomai ir skaidrs, paredzams finansējums, citādi katru gadu mēģini pārliecināt, ka tam vajag [līdzekļus], bet tam nevajag," uzskata Meņģelsone.

Viņas vērtējumā, esošā sistēma Latvija nav pareiza. Pēc politiķes domām, šāda sasaiste cilvēkiem liktu saprast, kur tieši aiziet viņu nodokļi.

Pēc viņas paustā, Igaunijā esot par miljardu lielāks veselības aprūpes budžets uz 1,3 miljoniem iedzīvotāju nekā Latvijā uz 1,9 miljoniem iedzīvotāju.

"Mums atšķirībā no Igaunijas trūkst nepieciešamā finansējuma. Es saprotu gan esošo onkoloģijas situāciju, gan primārās veselības aprūpes, reģionālo situāciju Latvijā, un 20 gados iekrātajam deficītam, sistēmas normālai nesakārtošanai pa virsu ir vēl ģeopolitisko situācijas radītā inflācija un energokrīze, kas rada vēl lielāku slodzi, kā nosegt komunālos pakalpojumus, ēdināšanas pakalpojumus slimnīcā, nodrošināt materiālus operācijām," sacīja Meņģelsone.

Ministre atzina, ka dažos mēnešos situāciju uzlabot nevar, taču svarīgi spert pietiekoši nozīmīgus soļus. Piemēram, viņas vērtējumā, būtiska loma ir veselības jomas digitalizācijai, kā arī diagnožu modeļa pārskatīšanai, kas nepieciešams, lai pacienti atbilstoši savai diagnozei varētu saņemt pēc iespējas labāku ārstēšanu.

Kā ziņots, sākta diskusija par iespējamo Latvijas veselības sistēmas finanšu ietvara pilnveidi. 27.janvārī Rīgā norisinājās augsta līmeņa seminārs par veselības nozares finansēšanu un veselības pakalpojumu pieejamības un kvalitātes uzlabošanu. Dzīves kvalitāte, tostarp iedzīvotāju veselība, ir viena no valdības galvenajām prioritātēm, tādēļ tika rosināta diskusija ar mērķi veicināt diskusiju par iespējamo Latvijas veselības sistēmas finanšu ietvara pilnveidi.

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) norādīja, ka valdības deklarācijā ekonomiskā transformācija definēta par stratēģisko valdības politikas virzienu, kurā cilvēkkapitāla attīstība ir centrā kā galvenā Latvijas vērtība. Cilvēkkapitāla attīstībai ir divi fundamentāli aspekti - zināšanas un prasmes, kā arī veselīgi dzīves gadi.

Ašeradens uzsver, ka ir pašsaprotami, ka tikai vesels un laimīgs cilvēks var sniegt pienesumu tautsaimniecībai un visas sabiedrības labbūtībai. Latvijai ir visas iespējas veidot mūsdienīgu, uz indivīda vajadzībām mērķētu un ilgtspējīgu veselības aprūpes sistēmu, jo iesaistītās puses ir gatavas diskutēt par veselības sistēmas pārvaldības un finansēšanas pilnveidi.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Farmaceite: Latvijas cilvēkiem pavasarī jāveido vitamīnu komplekss (+VIDEO)

Tāpat nepieciešamības gadījumā talkā var nākt papildu uztura bagātinātāju uzņemšana.

Veselība Lielbritānijas parlamentā sākušās debates par pakāpenisku smēķēšanas aizliegumu

Lielbritānijas parlaments otrdien sācis debates par premjerministra Riši Sunaka virzīto likumprojektu, kura mērķis ir pakāpeniski izskaust smēķēšanu.

Veselība VM izstrādās jaunu onkoloģijas plānu

Veselības ministrija (VM) iecerējusi izstrādāt jaunu onkoloģijas plānu, sākotnēji izvērtējot esošo situāciju un izaicinājumus, otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē pavēstīja Veselības aprūpes departamenta direktore Sanita Janka.

Veselība Ginekoloģes: sievietes mazāk apmeklē speciālistus zemā pašvērtējuma dēļ

Viens no iemesliem, kādēļ sievietes mazāk apmeklē medicīnas speciālistus, ir zems pašvērtējums, uzskata ginekoloģes Vija Veisa un Kristīne Pčolkina.

Lasiet arī

Sabiedrība Pamatizglītībā pakāpeniski atteiksies no krievu valodas

No 2026./2027.mācību gada pamatizglītībā pakāpeniski atteiksies no krievu valodas kā otrās svešvalodas apguves, otrdien nolēmusi valdība.

Kriminālziņas Policija sākusi kriminālprocesu par mūziķa Horena Stalbes piekaušanu Dobelē

Valsts policija sākusi kriminālprocesu par mūziķa Horena Stalbes piekaušanu 13.aprīļa rītā Dobelē vietējā benzīntankā pēc pilsētā nospēlētas diskotēkas.

Sabiedrība VVD aicina ievērot prasības, ar droniem fiksējot vides pārkāpumus

Ņemot vērā straujo tehnoloģiju attīstību, pašlaik sabiedrībai ir ļoti plašas iespējas iegādāties dažādu veidu bezpilotu gaisa kuģus jeb dronus.