• Mirta,
  • Ziedīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Aicina atrast līdzekļus arī zēnu vakcinācijai pret CPV

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
LETA 10:52, 23.01.2023


Imunizācijas valsts padome (IVP) aicina valdību atrast līdzekļus arī zēnu vakcinācijai pret cilvēka papilomas vīrusu (CVP).


Ilustratīvs foto.

Kā uzskata IVP vadītāja Dace Zavadska, šobrīd ir neatbilstoša, netaisnīga un diskriminējoša valsts finanšu līdzekļu sadale meiteņu un zēnu vakcinācijai pret CPV, lai arī šis vīruss abiem dzimumiem var izraisīt saslimšanu ar dažādiem ļaundabīgu audzēju veidiem. IVP "kategoriski neatbalsta situāciju", kur pie vienādiem saslimšanas draudiem vienam dzimumam valsts vakcīnu apmaksā, bet otram ne.

Vairāk nekā 10 gadus Latvijā tiek apmaksāta meiteņu vecumā no 12 līdz 17 gadiem vakcinācija pret CPV vīrusu, kas ir galvenais dzemdes kakla vēža izraisītājs sievietēm. CPV ir arī daudzu citu ļaundabīgu audzēju ierosinātājs, tostarp arī zēniem. Kopš pasaulē, tostarp Latvijā, ir pieejama vakcīna, kas aizsargā pret vairākumu audzējus izraisošajiem CPV tipiem, šāda zēnus diskriminējoša vakcinācijas programma ir netaisnīga, vērtē IVP.

Zavadska skaidroja, ka pēc pasaules datiem šobrīd ievērojami pieaug vīriešu saslimstība ar CPV infekcijas izraisītajiem audzējiem. Taču ar dažādiem rīkiem, tostarp CPV vakcīnu, sieviešu saslimstība ar dzemdes kakla vēzi pasaulē ir mazinājusies, un arī vīriešu saslimstību ar vairākiem audzēju veidiem ir iespējams mazināt, laikus vakcinējoties pret CPV.

IVP vairākkārt Veselības ministrijai norādījusi uz nepieciešamību valsts apmaksātu vakcināciju nodrošināt ne vien meitenēm, bet arī zēniem. 2022.gadā vakcinācija pret CPV bija nodrošināta zēniem vecumā no 12 līdz 14 gadiem, un to bija iespējams veikt, pateicoties Saeimas Prezidija lēmumam, un tas bija terminēts pasākums.

Arī 2023.gadā tiek plānota valsts apmaksātas vakcinācijas nodrošināšana zēniem tikai vecumposmā no 12 līdz 14 gadiem, lai gan pasaules pētījumi liecinot - lai valstī ilgtermiņā ievērojami mazinātos sabiedrības saslimstība un mirstība no CPV izraisītiem audzējiem, būtiski ir vakcinēt abus dzimumus vecumā no 12 līdz 17 gadiem (ieskaitot).

Zavadska uzsvēra, ka, nodrošinot vakcināciju pret CVP visiem zēniem, katrs gads ir no svara - lai nākotnē novērstu ļaundabīgo audzēju attīstību šajās kohortās, to sniegto jau pierādīto netiešo ietekmi uz CPV cirkulāciju sabiedrībā, līdz ar to vēl vairāk mazinot CPV izraisīto audzēju incidenci, kā arī ar šiem audzējiem saistītos valsts izdevumus gadu desmitu garumā, tostarp novērstas onkoloģiskās nāves. Turklāt katrs nevakcinētais gadījums jau šodien - un vēl vairāk ilgtermiņā - ietekmē izmaksu palielinājumu veselības aprūpes sektorā.

Lai pievērstu jaunās valdības uzmanību esošajai situācijai CPV vakcinācijas jomā, IVP plāno tikšanos ar veselības ministri Līgu Meņģelsoni (AS), vērsties Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā, kā arī pie Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV).


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Lielbritānijas parlamentā sākušās debates par pakāpenisku smēķēšanas aizliegumu

Lielbritānijas parlaments otrdien sācis debates par premjerministra Riši Sunaka virzīto likumprojektu, kura mērķis ir pakāpeniski izskaust smēķēšanu.

Veselība VM izstrādās jaunu onkoloģijas plānu

Veselības ministrija (VM) iecerējusi izstrādāt jaunu onkoloģijas plānu, sākotnēji izvērtējot esošo situāciju un izaicinājumus, otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē pavēstīja Veselības aprūpes departamenta direktore Sanita Janka.

Veselība Ginekoloģes: sievietes mazāk apmeklē speciālistus zemā pašvērtējuma dēļ

Viens no iemesliem, kādēļ sievietes mazāk apmeklē medicīnas speciālistus, ir zems pašvērtējums, uzskata ginekoloģes Vija Veisa un Kristīne Pčolkina.

Veselība Pērn Latvijā veikti 210 klīniskie pētījumi

Latvijā pagājušajā gadā kopumā veikti 210 klīniskie pētījumi, teikts Veselības ministrijas (VM) saskaņošanai iesniegtajā informatīvajā ziņojumā.

Lasiet arī

Sabiedrība Latvieši pērk dārgāku sadzīves tehniku, lai to varētu salabot (+VIDEO)

Sabiedrības apziņa par ilgtspējīgu dzīvesveidu pieaug, un cilvēki kļūst arvien izglītotāki attiecībā uz to, kā viņu izvēles ietekmē vidi.

Ekonomika Inovāciju Akadēmijā ieguvumus sniedza 23 industriālas nozares (+VIDEO)

Visu trīs Inovācijas Akadēmijas programmas gadu laikā, daudzas komandas ir pierādījušas savu spēkuю

Ekonomika Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētāja amatā iecelts Merirands

VSIA "Autotransporta direkcija" (ATD) valdes priekšsēdētāja amatā iecelts Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretāres vietnieks Dins Merirands, informēja SM pārstāvji.

Sabiedrība Braži pārliecinoši apstiprina ārlietu ministres amatā

Saeima šodien ārlietu ministres amatā apstiprināja ilggadējo diplomāti Baibu Braži.