Skandāls nav atstāts nemanīts! Inspekcija veiks aknu transplantāciju auditu

Veselība
LETA 20:31, 15.12.2022 0

Veselības inspekcija (VI) nolēmusi uzsākt visaptverošu Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) Transplantācijas centrā veikto aknu transplantāciju tematisko auditu.

 

Audita ietvarā tiks izvērtētas visas 13 slimnīcā veiktās aknu transplantācijas.

Patlaban tiek apzināts tematiskā audita kopējais tvērums, notiek saziņa ar Latvijas un starptautiskajiem kolēģiem un ekspertiem. Auditu paredzēts uzsākt janvāra sākumā.

Kā ziņots, no PSKUS veiktajām 13 aknu transplantācijas operācijām tikai pieci pacienti atguvušies, bet astoņi aizgājuši no šīs dzīves, nenodzīvojot ilgāk par desmit dienām, vēstīja portāls "Delfi". Minētā statistika esot sliktāka par daudzām Eiropas valstīm, tai skaitā arī par Lietuvu, kur gan aknu transplantācija tiek veikta biežāk nekā Latvijā.

Patlaban PSKUS pieņemts lēmums vismaz uz gadu apturēt aknu transplantācijas veikšanu, kamēr tiks izveidota stabila komanda un vēlreiz veikts apmācību cikls, nodrošināta stabila pacientu plūsma.

PSKUS skaidroja, ka lēmums ir "sāpīgs", tomēr tas ir nepieciešams, ja slimnīca vēlas nodrošināt pacientiem pēc iespējas labāku pakalpojumu.

"Ir jāpieņem attiecīgie mēri, lai programmu vispār būtu iespējams restartēt. Tā nav atteikšanās no tās, bet gan rūpīga analīze, kas tad nepieciešams, lai pakalpojumu uzlabotu. Notiks intensīvs darbs, tikšanās, pārrunas, bet pagaidām vēl nav zināms, kādi būs nākamie soļi un lēmumi," norādīja PSKUS.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.