• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vai soda palīdz kuņģim?

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 14:15, 06.12.2022


Vīrs pie ārstiem praktiski neiet, bet ikdienā mokās ar tādu nepatīkamu problēmu, kā kuņģa dedzināšana. Parasti tā parādās pēc kādu ceptu, treknu vai miltu ēdienu lietošanas. Kad sākas dedzināšana, viņš uzreiz dodas uz virtuvi un pagatavo sodas dzērienu (pārtikas sodu atšķaida ar ūdeni), un saka, ka tas palīdz. Bet es kaut kur dzirdēju, ka šādā veidā var tikai vēl vairāk kaitēt kuņģim, to sakairinot. Varbūt kāds ārsts var pamatot, kādēļ sodas vietā tomēr labāk izvēlēties kādu aptiekā nopērkamu medikamentu šīs problēmas novēršanai?
Laila


Publicitātes foto.

Taisnība, soda jeb nātrija hidrogēnkarbonāts ir tautā iecienīts līdzeklis pret atviļņa, kuņģa vai divpadsmitpirkstu zarnas čūlas izraisītu dedzināšanu. Soda rada ķīmisku reakciju, neitralizējot kuņģa skābi un sniedzot atvieglojumu apmēram pusstundu, taču tā nenovērsīs dedzināšanas iemeslu.

Dzeramā soda ķīmiski bojā kuņģa gļotu slāni, kas cilvēka organismam ir ļoti svarīgs aizsargfaktors. Tāpēc sodu lietot nav ieteicams, to darot pārāk bieži tiks veicināta kuņģa skābes paaugstināšanās, kā arī var izpausties/attīstīties citas gremošanas problēmas. Tāpat, ja daudz lieto sodu kā blakusfaktors ir C02 izdalīšanās.

Ja atviļņi ir bieži - vairāk nekā divas reizes nedēļā vai ilgāk par divām nedēļām un traucējoši, tad, iespējams, iekaisusi barības vada gļotāda. Kā līdzeklis dedzināšanas novēršanai var noderēt Gastrotuss - pa vienai devai, vienu stundu pēc ēšanas.

Ja problēma atkārtojas, lai izvēlētos visatbilstošākās zāles, kā arī ievērotu piemērotu uztura režīmu, jāzina dedzināšanas iemesls. Tādēļ, ja cilvēkam ikdienā ir sūdzības par kuņģa-zarnu trakta darbību, būtu jāpierakstās pie ārsta uz konsultāciju, kas noteikti pateiks, kādēļ jums rodas šādas problēmas un ieteiks atbilstošāko ārstēšanu.

Un, protams, nevajag aizmirst par ēdienkartes pārskatīšanu. Ja zināms, ka atvilni izraisa konkrēti pārtikas produkti, tad tos lietot nevajadzētu. Pats galvenais - sekot veselīgas ēšanas paradumiem, kas nozīmē būt informētam par to, kas jūsu kunga vecumam un veselības stāvoklim būtu atbilstošākais ēdiens vai diēta. Ja to ievēros, tad nebūs minēto neērtību – dedzināšanas sajūtas un tamlīdzīgi.

Atceries! Atvilni aktivizē:

-gāzēti un raudzēti dzērieni (arī alkoholiskie – alus, šampanietis un tamlīdzīgi.);

-kofeīns (kafija, zaļā un melnā tēja);

-šķidrie piena produkti (piens kefīrs, paniņas un citi.);

-citrusaugļi, izteikti skābi augļi un ogas;

-svaigi vai konservēti dārzeņi (piemēram, tomāti, skābēti kāposti un gurķi, tomātu mērce);

-rupjmaize un saldskābmaize ar izteiktu skābumu;

- pikantas garšvielas (piemēram, pipari, ķiploki, paprika, čili);

-dzīvnieku un augu izcelsmes tauki (taukvielas aiztur kuņģa iztukšošanos);

- pārmērīgi daudz saldo našķu (šokolāde, kakao, smalkmaizītes, medus un citi.).

Gastroenterologs Aldis Puķītis


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Sabiedrība Noraida priekšlikumu kandidātu sarakstus iesniegt būtiski agrāk pirms vēlēšanām

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti šodien noraidīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšlikumu partiju deputātu kandidātu sarakstus prasīt iesniegt ne vēlāk kā 120 dienas jeb četrus mēnešus pirms vēlēšanām.

Sabiedrība VDD komentē «TikTok» un «Telegram» iespējamu bloķēšanu Latvijā

Lēmumam par sociālo tīklu "TikTok" un "Telegram" iespējamu bloķēšanu ir jābūt politiskam, turklāt, lai šāds risinājums būtu efektīvs, par ierobežošanu būtu jāvienojas vismaz visām trim Baltijas valstīm, šādu vērtējumu vēstulē Saeimai paudis Valsts drošības dienests (VDD).

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem izvirzīts 21 kandidāts

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem otrajai kārtai izvirzīts 21 pretendents.

Sabiedrība Galīgajā lasījumā skatīs grozījumus valsts valodas stiprināšanai darba tirgū

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības, veicot darba pienākumus, izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām.