• Alīna,
  • Rūsiņš,
  • Sandris
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Holesterīns – labais vai sliktais? Atšifrējam analīzes

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 14:32, 24.11.2022


Visvairāk aprunātais medicīnas termins – holesterīns. Un, jo vairāk mēs par to dzirdam, jo mazāk saprotam. Šajā jautājumā informācijas gūzma galīgi sajaukusi prātus. Kas tad īsti ir holesterīns?
Eksperts – kardiologs, medicīnas zinātņu doktors, profesors Jurijs Vasjuks.


Publicitātes foto.

Divi vienā

Cilvēkiem, lai labāk saprastu, tie skaidrots, ka ir divi holesterīni: labais un sliktais. Bet patiesībā – holesterīns ir tikai viens. Bet par labu vai sliktu to padara pavadošā svīta. Mūsu asinīs holesterīns tīrā veidā neatrodas. Tas vienmēr ir kombinācijā ar taukiem, olbaltumvielām un citām sastāvdaļām – tādi kompleksi tiek saukti par lipoproteīniem. Un, atšķirībā no šo kompleksu sastāva, holesterīns mēdz būt gan labs, gan slikts. Piemēram, zema blīvuma lipoproteīnu sastāvā (ZBL) tas ir slikts. No tādiem kompleksiem holesterīns nosēžas uz asinsvadu sieniņām, veidojot tā saucamās aterosklerotiskās plātnītes. Līdzīgi uzvedas arī triglicerīdi (tauki), kuri lielākoties ietilpst lipoproteīnu sastāvā. Labo holesterīnu satur augsta blīvuma lipoproteīni (ABL). Ar tiem labais holesterīns no plātnītēm un citiem orgāniem tiek nogādāts aknās pārstrādei. Tas nozīmē, ka ABL ir profilaktiska un pat nedaudz ārstnieciska iedarbība.

Kad pazemināt?

Ja runājam vispārināti, tad pieaugušam cilvēkam izcils kopīgā holesterīna līmenis nepārsniedz 5,18 mmol/l. Bet patiesībā ir daudz variantu.

Izrakstot zāles holesterīna samazināšanai asinīs, jāorientējas pēc zema blīvuma lipoproteīnu (ZBL) – sliktā holesterīna līmeņa. Nav vienotas ZBL līmeņa normas visiem cilvēkiem. Tā ir atkarīga no infarktu, insultu un citu ar aterosklerozi saistītu saslimšanu riska. Jo augstāks ir šis risks, jo zemākam jābūt holesterīna līmenim, un jo vairāk tas jāpazemina (sk. tabulu). Ja cilvēkam ir vairāki riska faktori sirds-asinsvadu sistēmas saslimšanām (hipertonija, aptaukošanās, smēķēšana, cukura diabēts), vai arī jau parādījušās aterosklerozes izpausmes, tad zāles izraksta jau pie nelielām novirzēm vai pat normālas holesterīna koncentrācijas asinīs.

TABULA

Optimālais holesterīna līmenis cilvēkiem ar dažādiem aterosklerozes un tās komplikāciju riskiem (mmol/l)
Holesterīna veids Cilvēkiem ar zemu risku Cilvēkiem ar mērenu risku
Cilvēkiem ar augstu risku Cilvēkiem ar ļoti augstu risku
Kopējais holesterīns 5,5 ≤ 5,0 ≤ 4,5 ≤ 4,00
ZBL (sliktais) ≤ 3,5 ≤ 3,0 ≤ 2,5 ≤ 1,8
ABL (labais) Vīr. > 1,0 > 1,0 > 1,0 > 1,0
Siev. > 1,2 >1,2 >1,2 >1,2
Triglicerīdi 1,7 < 1,7 < 1,7 < 1,7


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Eksperts dalās ar trikiem pusaudžu ādas kopšanai (+VIDEO)

Problēmzonas var apstrādāt bez īpašām izmaksām.

Veselība «Veselības centrs 4» sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības

SIA "Veselības centrs 4" sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības Rīgā, kur blakus esošajām iestādes ēkām taps daudzfunkcionāls medicīnas centrs.

Veselība Ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē VM priekšlikumus

Abas ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē Veselības ministrijas (VM) priekšlikumus primārās veselības aprūpes stiprināšanai, kas iekļauti saskaņošanai iesniegtajā informatīvajā ziņojumā.

Lasiet arī

Ekonomika Valainis: Latvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā

atvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Sabiedrība Tuvākajās dienās laiks kļūs vasarīgi silts

Šīs nedēļas nogalē un nākamās nedēļas sākumā gaiss Latvijā kļūs arvien siltāks, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika «ByteDance» noraida ASV prasību pārdot «TikTok»

Ķīnas uzņēmums "ByteDance" noraidījis ASV prasību pārdot videoplatformu "TikTok" un solījis apstrīdēt tiesā Kongresa pieņemto likumu, kas paredz aizliegt "TikTok" Savienotajās Valstīs, ja "ByteDance" to nepārdos.