• Mirta,
  • Ziedīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Sola atjaunot ķīmijterapijai nepieciešamā medikamenta pieejamību Latvijā

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
LETA 19:42, 23.11.2022


Novembra beigās, 30.novembrī, tiks atjaunota ķīmijterapijai nepieciešamā medikamenta - kalcija folināta - pieejamība Latvijā, pavēstīja Zāļu valsts aģentūras (ZVA) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dita Okmane.


Foto: LETA

Iepriekš Latvijas Onkoloģijas centra (LOC) ārsti bija cēluši trauksmi, ka varot apstāties būtiska preparāta - kalcija folināta - piegāde, vēstīja LTV. Bez tā nav iespējams veikt ķīmijterapiju kuņģa, zarnu un cita vēža pacientiem pirms un pēc operācijas, bet ar citu vielu kalcija folināts neesot aizstājams.

Kā skaidroja ZVA, medikamentus LOC saņem valsts iepirkuma ietvaros, kur kompetentā iestāde ir Nacionālais veselības dienests.

ZVA informēja, ka zāļu reģistrācijas apliecības īpašnieka "Teva Pharma B.V." pilnvarotā persona ir informējusi ZVA par zāļu "Leucovorin-Teva šķīdums injekcijām" pieejamības pārtraukumu no 2022.gada 1.novembra nepietiekamas ražošanas kapacitātes dēļ. Vienlaikus solīts, ka nākamā šo zāļu piegāde plānota 2022.gada 30.novembrī.

Pēc Okmanes paustā, patlaban komersanti ir izrādījuši interesi ievest minētās zāles kā nereģistrētas zāles. ZVA, reaģējot uz saņemto informāciju un komersanta iesniegumu, šī gada 16.novembrī izsniedza individuāli piešķirtu nereģistrētu zāļu izplatīšanas atļauju kalcija folinātu saturošām zālēm.

ZVA uzsver, ka būtiska nozīme problēmas risināšanā ir savlaicīgai iesaistīto pušu informēšanai un paziņojumu sniegšanai.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Lielbritānijas parlamentā sākušās debates par pakāpenisku smēķēšanas aizliegumu

Lielbritānijas parlaments otrdien sācis debates par premjerministra Riši Sunaka virzīto likumprojektu, kura mērķis ir pakāpeniski izskaust smēķēšanu.

Veselība VM izstrādās jaunu onkoloģijas plānu

Veselības ministrija (VM) iecerējusi izstrādāt jaunu onkoloģijas plānu, sākotnēji izvērtējot esošo situāciju un izaicinājumus, otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē pavēstīja Veselības aprūpes departamenta direktore Sanita Janka.

Veselība Ginekoloģes: sievietes mazāk apmeklē speciālistus zemā pašvērtējuma dēļ

Viens no iemesliem, kādēļ sievietes mazāk apmeklē medicīnas speciālistus, ir zems pašvērtējums, uzskata ginekoloģes Vija Veisa un Kristīne Pčolkina.

Veselība Pērn Latvijā veikti 210 klīniskie pētījumi

Latvijā pagājušajā gadā kopumā veikti 210 klīniskie pētījumi, teikts Veselības ministrijas (VM) saskaņošanai iesniegtajā informatīvajā ziņojumā.

Lasiet arī

Ekonomika Valdošā koalīcija nesteidzas samazināt PVN zālēm

Veselības ministrija (VM) zāļu cenu samazināšanas plānā sola apsvērt vēl vairāk samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) recepšu zālēm, taču konkrētākas diskusijas un aprēķini par iespējām gaidāmi vēlāk, kad valdošā koalīcija šogad spriedīs par plašākām izmaiņām nodokļos, trešdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas un Sociālo un darba lietu komisijas kopsēdē klāstīja ministrijas pārstāvji.

Sabiedrība Farmaceitu protests: «Veselības ministrija nav definējusi prioritātes» (+VIDEO)

Piecenojumi šobrīd nav tik lieli, lai sniegtu cilvēkiem jūtamu zāļu cenu samazinājumu, pauž LFAA.

Veselība Farmaceits: «iesaldētas» zāles var kaitēt pacientiem (+VIDEO)

Recepšu vai bezrecepšu preparāts, par katru ir svarīgi zināt, kādā temperatūrā tas jāuzglabā.

Sabiedrība Abu Meri: lielās aptieku ķēdes publiski biedē sabiedrību

Lielās aptieku ķēdes publiski biedē sabiedrību, ka mazās aptiekas neizdzīvos, kamēr Veselības ministrija (VM) ar mazo aptieku pārstāvjiem jau konstruktīvi strādā, lai pārmaiņu rezultātā aptiekas, īpaši mazās, ne tikai pastiprinātu savu neatkarību, bet arī veicinātu farmaceita lomas vietu un nozīmi visā veselības aprūpes sistēmā, sacīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).