Jautājam speciālistam. Vīrs naktīs krāc, ko darīt?!?

Veselība
VS.LV 10:45, 26.09.2022 0

Zinu, ka daudzi cilvēki naktī krāc, bet esmu dzirdējusi, ka tas nav labi. Vīram ir 60 gadi. Esmu mēģinājusi naktī vīru pamodināt, bet tas nepalīdz, jo tiklīdz viņš ir iemidzis, tā krākšana atsākas. Kāda būtu pareizā gulēšanas poza, lai varētu iztikt bez krākšanas? Un, vai krākšana neliecina par kādām veselības problēmām?

Natālija (55)

 

Tā ir nopietna problēma un būtu tai jāpievērš pilnvērtīga uzmanība. Miegā pazeminās muskulatūras tonuss, elpceļi vēl nedaudz sašaurinās, gaisa plūsma pa tiem paātrinās, un tas izraisa audu vibrāciju, radot tipisko krākšanas troksni. Svarīgi sievai ieklausīties, kāda ir šī krākšana.

Ja tiek novērotas elpošanas aiztures epizodes guļot un dienā cilvēks jūt miegainību un nogurumu, tas var liecināt par slimību – obstruktīvu miega apnoju (OMA). Īpaša riska grupā ir cilvēki ar lieko svaru un paaugstinātu asinsspiedienu. Ja rūp sava veselība, tad tiem noteikti ir jākonsultējas ar ārstu. Jo neārstēta miega apnoja var kaitēt veselībai: cieš sirds asinsvadu sistēma, nervu veselība un rodas vielmaiņas traucējumi. Daudzos pētījumos pierādīts, ka OMA pacientiem ir paaugstināts risks nomirt sirds asinsvadu slimību dēļ. Pastāv uzskats, ka cilvēki, kuri guļ uz muguras, biežāk krāc un slimo ar miega apnoju, tāpēc gulēšana uz sāniem būtu krietni labāks variants.

Taču cilvēks nakts laikā vairakkārt grozās, tāpēc nav garantijas, ka guļot uz sāniem, cilvēks varēs pavadīt visu nakti. Būs brīdis, kad viņš automātiski iekārtosies ērtākā pozā. Kungam noteikti vajag vērsties ”Miega slimību centrā”, lai noskaidrotu, kādi ir miega traucējumu patiesie cēloņi.

“Miega slimību centrs” ir pirmā specializētā privātklīnika Latvijā, kas nodarbojas ar miega apnojas, krākšanas un bezmiega diagnostiku un ārstēšanu.

Atbildēja ģimenes ārsts Vadims Krimans

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Latvijas urologi apgāž mītus par prostatu (+VIDEO)

"Kad nav sūdzību, tas nenozīmē, ka vēzis nevarētu attīstīties".

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Eksperts dalās ar trikiem pusaudžu ādas kopšanai (+VIDEO)

Problēmzonas var apstrādāt bez īpašām izmaksām.

Lasiet arī

Sabiedrība Rīgā ieviestas izmaiņas 30., 37., 41. un 54. autobusa maršruta kustībā (karte)

Turpinoties tramvaja sliežu, apakšzemes komunikāciju, kā arī citiem infrastruktūras pārbūves darbiem, no šodienas ieviestas izmaiņas 30., 37., 41. un 54. autobusa maršruta kustībā, aģentūru LETA informēja uzņēmumā "Rīgas satiksme".

Pasaule Zimbabvē ieviesta jauna valūta

Zimbabve otrdien laida apgrozībā jaunu valūtu, lai nomainītu Zimbabves dolāru, kas pārmērīgas devalvācijas dēļ ir zaudējis iedzīvotāju uzticību.

Ekonomika Ventspils osta grasās kļūt par elektroenerģijas ražotāju (+VIDEO)

Atkrastes vēja parku apkalpošanai ir nepieciešama sauszemes tehniskās apkopes bāze.