• Vijolīte,
  • Viola,
  • Vizbulīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


NMPD paralēli 3 personu brigādēm paredz attīstīt arī 2 personu brigādes

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
LETA 23:05, 04.08.2022


Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) kopā ar Veselības ministriju (VM) turpina darbu, lai īstenotu dienesta stratēģiskos mērķus, kas paredz paralēli esošo trīs personu brigāžu darbībai attīstīt arī divu personu brigādes, aģentūrai LETA pavēstīja dienestā.


Foto: LETA

Kā skaidroja NMPD Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša, veselības nozarē nepietiekamā ārstniecības personāla apstākļos dienestam ir nepieciešami ilgtermiņa risinājumi. Viņa informēja, ka jau šobrīd lielu daļu dienesta izsaukumu ikdienā izpilda divu personu brigādes - tādas iespējas paredz spēkā esošie normatīvie akti.

Vienlaikus viņa pauda -, lai šādas brigādes varētu attīstīt, vienlaikus nodrošinot sniegtā pakalpojuma kvalitāti, ir risināmi jautājumi, kas saistīti ar nepieciešamo kvalifikāciju brigāžu otrajām ārstniecības personām un tai atbilstošām apmācību programmām medicīnas koledžās. Izglītības un kvalifikācijas jautājumu risināšana tostarp būtiska arī esošo trīs personu brigāžu nodrošinājumam.

VM aģentūrai LETA norādīja, ka personāla piesaiste valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanai ir viena no ministrijas prioritātēm. Pēc VM paustā, ministrija ir strādājusi un turpinās strādāt, lai palielinātu mediķu algas. Nozarē strādājošo atalgojuma palielināšanai laika posmā no 2019. līdz 2022.gadam atvēlēti vairāk nekā 364 miljoni eiro, un, VM vērtējumā, tik straujš atalgojuma palielinājums Latvijā kā mediķiem pēdējos gados publiskajā sektorā nav bijis.

Lai piesaistītu speciālistus valsts apmaksātās veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanai, mediķu atalgojumam ir jāpalielinās arī turpmāk, uzsvēra VM. Līdz ar to visa nozare kopā ir izstrādājusi jauno mediķu atalgojuma modeli, kura pamatā esot taisnīga, konkurētspējīga, caurskatāma un elastīga sistēma. Ieguvēji no jaunā mediķu atalgojuma modeļa ieviešanas būs arī pacienti, kuriem ārstniecību nodrošinās motivētāki mediķi izvēloties strādāt valsts, nevis privātajā sektorā, paredz VM.

Šobrīd piemaksas veido lielu daļu ārstu, māsu un māsu palīgu algas. VM vēlas, ka vismaz 70% ir fiksēta alga, uz kuru var paļauties, bet pārējie 30% - papildu motivācijai. VM atzīmēja, ka lielākā daļa nozares atbalsta jauno atalgojuma modeli, kas nosaka katrai ārstniecības personu amata vērtībai atbilstošu mērķa algu.

Kā ziņots, darbinieku un brigāžu nepietiekams skaits ietekmē dienesta reaģēšanas spējas.

NMPD direktore Liene Cipule Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" iepriekš bija sacījusi, ka vakances dienestā ir sena problēma.

Pēc viņas paustā, ir izstrādāta virkne priekšlikumu, veikti vairāki pilotprojekti par to, kā varētu virzīties, lai NMPD būtu pietiekams skaits atbilstošu, kvalificētu darbinieku.

"Covid-19 laiks parādīja, ka brigāžu nepietiekams skaits tiešām ietekmē dienesta reaģēšanas spējas, ietekmē to, ka pārējām brigādēm jāveic dubultdarbs. Pašlaik esam atkal atsākuši sarunas ar Veselības ministriju par to, kā rīkoties, lai jau tuvākajā laikā sāktu tos pasākumus, kas vajadzīgi, lai stratēģija tiktu ieviesta pilnvērtīgi," informēja Cipule.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība SPKC sniedz padomus talkas dalībniekiem (+VIDEO)

Lai āra darbs sagādātu prieku, jums jāievēro vienkārši noteikumi.

Veselība Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu

Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu, informē Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Veselība Latvijas urologi apgāž mītus par prostatu (+VIDEO)

"Kad nav sūdzību, tas nenozīmē, ka vēzis nevarētu attīstīties".

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Lasiet arī

Ekonomika Lauksaimniecībā izmantojamās zemes platība pieaugusi par teju 10% (+VIDEO)

Eiropas Zaļais kurss un stingrāki vides noteikumi ietekmē nozari, liekot saimniekiem meklēt ilgtspējīgākus risinājumus.

Sabiedrība Svētku diena būs silta, sausa un lielākoties saulaina

Valsts svētku diena Latvijā būs silta, sausa un lielākoties arī saulaina, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sagatavotā prognoze.

Sabiedrība Valsts prezidents neatkarības atjaunošanas gadadienā novēl izjust lepnumu

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 34.gadadienā novēl izjust vairāk lepnuma nekā pieticības, priecāties par Latvijas cilvēkiem, kā arī radīt prieku tiem, kuri paši to nespēj atrast.

Sabiedrība Nacionālajā arhīvā notiek vērienīga rekonstrukcija (+VIDEO)

Sloka ielā 16 esošo ēku projektējis arhitekts V.R. Reslers un tā celta 1908.gadā kā pilsētas lombards.