Mēness aptieka: Vakcinācijas sākšanai aptiekās būtiski ir priekšnoteikumi

Veselība
LETA 21:56, 16.11.2021 0

Aptieku tīkls "Mēness aptieka" redz iespēju papildināt farmaceitisko aprūpi ar vakcināciju kā īpašu pakalpojumu pašreizējos apstākļos, taču tās realizācijai svarīgi ir priekšnoteikumi, sacīja "Mēness aptiekas" valdes locekle un farmaceite Jeļena Petrišina.

 
Foto: LETA

""Mēness aptiekas" stabilā un ērti pieejamā infrastruktūra Latvijā varētu būt atbalsts vakcinācijas procesa uzlabošanai. Tomēr līdz vakcinācijas pakalpojumu sniegšanai aptiekās vēl ceļš ejams. Saeimai likumprojektu vēl ir jāpieņem otrajā lasījumā. Pēc likumprojekta pieņemšanas un izsludināšanas Ministru kabinetam būs jāsagatavo grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas reglamentē aptiekās sniedzamo pakalpojumu klāstu un to sniegšanas kārtību," teica Petrišina.

Viņa atzīmēja, ka pašreiz vēl nav zināms, kādas prasības tiks izvirzītas telpām, aprīkojumam, personāla apmācībām un pakalpojuma sniegšanai kopumā.

"Redzam iespēju papildināt farmaceitisko aprūpi ar vakcināciju kā īpašu pakalpojumu šajos apstākļos, taču tās realizācijai ir svarīgi priekšnoteikumi, no kuriem primārais ir farmaceitu apmācības. Jārēķinās, ka farmaceiti ir medicīnas profesionāļi, kuri pirms tam ar šādas medicīniskas manipulācijas veikšanu ikdienas praksē nav saskārušies, lai nekavējoties būtu tai gatavi," stāstīja Petrišina.

Tāpat viņa uzsvēra, ka ir būtiski izveidot rīcības algoritmus, kādi darbotos, ja aptiekās tiks veikta vakcinēšana.

"Vakcinācijas brigādēs medicīnas iestādēs lielākoties strādā trīs cilvēki. Būs jāizlemj, kā šāda komanda būtu veidojama aptiekā, kādi tam piesaistāmi resursi," atzina farmaceite.

Vienlaikus, pēc Petrišinas teiktā, būtiski ir telpu iekārtojuma jautājumi, drošības, kā arī tehniskie risinājumi, kas saistīti ar vakcinācijas informācijas ievadīšanu sistēmā par vakcinētajām personām.

"Atbildes uz šiem jautājumiem mēs spēsim sniegt tikai tad, kad likumdevējs būs veicis izmaiņas farmaceitisko aprūpi reglamentējošajos normatīvajos aktos," atzina Petrišina.

Kā savu primāro uzdevumu "Mēness aptieka" saskata zāļu un citu aptiekas produktu pieejamības nepārtrauktības nodrošināšanu visā Latvijā, kā arī drošas farmaceitiskās aprūpes pieejamību apstākļos, kad farmaceits ir pirmais un pieejamākais no medicīnas profesionāļiem.

Jau vēstīts, ka Saeima pagājušajā nedēļā konceptuāli atbalstīja grozījumus Epidemioloģiskās drošības likumā, kas atļautu vakcināciju veikt arī farmaceitiem, kuri būs ieguvuši zināšanas un praktiskās iemaņas vakcinācijas veikšanā.

Pašlaik likumā noteikts, ka vakcināciju drīkst veikt tikai sertificēta ārstniecības persona.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Latvijas Uroloģijas asociācija izteica svarīgu brīdinājumu vīriešiem (+VIDEO)

Patiesībā nevis vecajam kungam ir jāuztraucas par savu PSA, bet gan viņa dēlam un varbūt arī mazdēlam.

Veselība Latvijas onkoloģe iestājas par sieviešu vakcināciju pret vēzi (+VIDEO)

Šogad ir pēdējais gads, kad darbojas līdzšinējais “Veselības aprūpes pakalpojumu onkoloģijas jomā uzlabošanas plāns".

Veselība Latvijas ārsti: pesticīdi cilvēkiem izraisa nopietnas slimības (+VIDEO)

"Ir pierādīts, ka pat relatīvi nelielu devu uzņemšana atstāj nelabvēlīgu ietekmi", - pauž mediķi.

Veselība Ik gadu Latvijā iznīcināšanai tiek nodotas aptuveni 4 t medikamentu (+VIDEO)

Zāles tiek klasificētas kā bīstamie atkritumi, atgādina farmaceite.

Lasiet arī

Interesanti fakti Latvijā ik gadu ir plānots saražot aptuveni 30 Patria bruņumašīnu

Latvijā ik gadu ir plānots saražot aptuveni 30 "Patria" bruņumašīnu, aģentūra LETA noskaidroja Aizsardzības ministrijā (AM).

Pasaule Lietuvas muitnieki novērš divu «Tesla Cybertruck» izvešanu uz Baltkrieviju

Lietuvas muitnieki aizturējuši divus automobiļus "Tesla Cybertruck", jo ir aizdomas, ka šos pikapus ar elektrodzinēju bija paredzēts kontrabandas ceļā caur Baltkrieviju ievest Krievijā, tādējādi pārkāpjot Eiropas Savienības (ES) sankcijas.

Sabiedrība Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Sabiedrība Ārstiem uzliks pienākumu iepazīstināt pacientu ar sevi

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā šodien konceptuāli atbalstīta iecere uzlikt pienākumu ārstniecības personām, sākot ārstēšanu, iepazīstināt pacientu ar sevi.