• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


LOK vēlas vairāk skaidrības par valsts finansējuma sadali sportam

Teksta izmērs Aa Aa
Sports
LETA 09:44, 09.02.2024


Pēc Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) veiktās valsts finansējuma maiņas sporta veidu federācijām Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) vēlās vairāk skaidrības par to, kā finansējums tiks sadalīts, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Rīta panorāma" apgalvoja LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks.


Foto: LETA

Jau ziņots, ka pēc IZM veiktā valsts finansējuma modeļa maiņas Latvijas sporta veidu federācijas vēl nav saņēmušas šogad paredzēto valsts finansējumu, kas radījis bažas par sporta federāciju darbību un sportistu iespējām gatavoties sacensībām un tajās piedalīties.

"Tas, ka esam aizdevuši atsevišķām federācijām naudu uz zināmu periodu, kad mums būs konkrēti lēmums, ir tiešām fakts. Tā nav normāla situācija kopumā," teica Lejnieks.

Viņš skaidroja, ka individuālie atlēti, mazās komandas un basketbola komanda arī vēlas skaidrību par olimpisko kvalifikāciju, kas notiks Rīgā. Tas viss esot jāskata kopumā, un neziņa esot nomācoša. Jo ātrāk sportisti par to uzzinās, jo ātrāk beigsies neziņa un varēs atgriezties pie gatavošanās, piebilda LOK ģenerālsekretārs.

Lejnieks izcēla, ka IZM izmaiņām finansējuma modelī nevajadzētu apturēt visu darbu un padarīt finansējuma piešķiršanas termiņus neskaidrus.

"Virzāmies pēc plāna, gribam saņemt atbildes. Mums ir arī zināmas tiesības tās saņemt, mēs prasām tikai skaidrību. Šobrīd sacensības jau ir sākušās, atsevišķi sporta veidi jau ir aizbraukuši, citi vēl gatavojas, un Parīzes olimpiskās spēles vairs nav tik tālu," piebilda Lejnieks, uzsverot, ka liela daļa Latvijas sporta federāciju ir atkarīgas no valsts budžeta.

Savukārt vieglatēte Gunta Vaičule, kura ir arī LOK Atlētu komisijas vadītāja, LTV uzsvēra, ka finansējuma kavēšanās nav unikāla situācija, taču tā nav uzskatāma par normālu. Viņa uzsvēra, ka šosezon liela daļa Latvijas atlētu gatavojas 2024.gada Parīzes olimpiskajām spēlēm.

"Ir sportisti, kuri jau laikus zina, ka viņiem ir jāmeklē finansējums, bet ir situācijas, kurās tas ir apgrūtinoši. Trakākais tajā visā ir neziņa. Pat ja nauda tiek aizņemta, mums ir jāzina, kad mēs to varēsim atgriezt, taču šobrīd mēs nezinām arī to. Mums bija sapulce ar IZM un tikām mierināti, bet konkrētu atbildi par to, kad būs nauda un kad varēsim noslēgt līgumus, mēs nesaņēmām," atklāja sportiste.

Arī Vaičule uzsvēra, ka šobrīd neskaidrība par finansējumu sportistiem ietekmē arī gatavošanos Parīzes olimpiskajām spēlēm un to kvalifikācijai.

"Pat ja federācija spēj saviem līdzekļiem finansēt sportistu nometnes, tas ir jauki, bet pēc kaut kāda laika federācijai rodas jautājums, kad nauda atgriezīsies atpakaļ. Šobrīd ir ļoti uzskatāmi, kā tas viss ietekmē sportistus. Un, vai tas ietekmē mentālo pusi, pat nav jautājums. Tas ir diezgan liels stress, nepārliecinātība un nedrošība, kā arī bezspēcība. Tie nav visi sportisti, bet atsevišķi gadījumi," norādīja vieglatlēte.

Piektdien norisināsies Latvijas Nacionālās sporta padomes sēde, kurā tiks lemts par valsts budžeta sadalījumu sportam šogad, taču vēl ceturtdien nebija zināms, kā finansējums tika sadalīts. Lejnieks atklāja, ka pirms šīs sēdes nav saņēmis nekādu dokumentāciju, viņam ir zināma tikai darba kārtība.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sports Kozlovskis apbalvojis profesionālos sportistus par sasniegumiem

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV) šodien pasniedza Iekšlietu ministrijas (IeM) Pateicības IeM veselības un sporta centra Sporta nodaļas profesionālajiem sportistiem par sasniegumiem Pasaules čempionātos 2023. un 2024.gadā, VS.LV informēja IeM.

Sports Ostapenko Madrides «WTA 1000» turnīra otrajā kārtā tiekas ar Bouzasu-Maneiro

Latvijas pirmā rakete Aļona Ostapenko šodien Madrides "WTA 1000" turnīra otrajā kārtā spēkosies ar kvalifikāciju pārvarējušo spānieti Džesiku Bouzasu-Maneiro.

Sports Mediji: Klārka parakstīs astoņu gadu vienošanos ar Nike

Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) draftā ar pirmo numuru izvēlētā Keitlina Klārka tuvākajā laikā parakstīs ievērojamu vienošanos ar sporta zīmolu "Nike", informē Ziemeļamerikas mediji.

Sports Akcijā aicinās iedzīvotājus lifta vietā izmantot kāpnes

Lai atgādinātu par fizisko aktivitāšu nozīmīgumu ikdienā, šodien norisinās akcija "Diena bez lifta 2024", aģentūru LETA informēja Latvijas Tautas sporta asociācija.

Lasiet arī

Sports Francijas vilcienā nozagti Parīzes Olimpisko spēļu apsardzes plāni

Vilcienā Francijā ir nozagta soma, kurā bija dators un divas USB atmiņas kartes ar policijas plāniem Parīzes Olimpisko spēļu apsardzei, otrdien pavēstīja ziņu avoti policijā.

Sports Piešķir 2 miljonus eiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra rīkošanai Rīgā

Valdība šodien lēma piešķirt Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) 2 069 330 eiro, lai segtu izdevumus, kas saistīti ar 2024.gada Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas grupu turnīra sarīkošanu Rīgā.

Sports Ministre: Turpinām gaidīt Ukrainas lēmumu par dalību Parīzes olimpiskajās spēlēs

Joprojām nav skaidrs, vai Latvijas sportisti piedalīsies Parīzes olimpiskajās spēlēs, ja tajās startēs arī Krievijas un Baltkrievijas sportisti, tomēr visa pasaule joprojām gaida Ukrainas lēmumu šajā jautājumā, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Sabiedrība Čakša LOK bažas par finansējuma nesaņemšanu sauc par pārspīlētām

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidenta Jāņa Buka paustās bažas par to, ka sportisti vēl nav saņēmuši valsts finansējumu šim gadam, ir pārspīlētas, jo līgumi gadu no gada tiek pārslēgti vienā laikā, un jau drīzumā nauda tiks pārskaitīta, intervijā Latvijas Radio sacīja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).