• Ģederts,
  • Ģirts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kādus snūkera noslēpumus atšķetinājusi Latvijas sportiste Anna Prisjažņuka

Teksta izmērs Aa Aa
Sports
VS.LV 09:10, 08.07.2023


Viņa pirmo reizi redzēja savu iecienītāko spēli televīzijā.



Latvijas sportisti nokļūst augstās starptautisko sacensību rindās, kas nes slavu valstij. Anna Prisjažņuka, kura jūnijā izcīnīja sensacionālu uzvaru Eiropas čempionātā snūkerā, ar šāda veida biljardu saslima 14 gadu vecumā.

"Viss aizsākās 2004. gada sākumā, kad ieraudzīju pa “Eurosport” snūkera translāciju no pasaules čempionāta. Sākumā ieinteresēja, kas tas vispār ir. Klausījos komentētājus, domāju līdzi pozīcijai uz galda, mēģināju pati saprast, kāds būs nākamais sitiens. Beigās, kad sapratu, ka es daudz minu pareizi (pirms sitiens tiek veikts), radās vēlme pašai aiziet un pamēģināt. Tikai pēc pusgada uzzināju, ka Rīgā ir vieta ar snūkera galdiem, sapratu, ka ir jāiet!"

Biljards, teica Anna,prasa daudz finansiālu ieguldījumu, īpaši sākumā. "Treneris 30-40 eiro stundā, un galds stundā biljarda zālē – 10 eiro. Tam visam vēl personīga kija un kijas kaste, mēnesī ap 300-400 eiro varētu sanākt, tiem, kuri grib nodarboties nopietni, kā arī vēlāk pelnīt ar to naudu".

Snūkers ir biljarda paveids, kas ir plaši izplatīts Lielbritānijā. Snūkera galds ir ap 1,78 metrus plats un ap 3,57 metrus garš. Spēlē tiek izmantotas 22 bumbas — 21 mērķbumba (15 sarkanas un sešas "krāsainās" — 1 melna, 1 rozā, 1 zila, 1 brūna, 1 zaļa, 1 dzeltena) un 1 balta sitambumba. Sitienus ar kiju (nūju) izdara pa balto bumbu. Spēles mērķis ir iegūt vairāk punktu nekā pretinieks. Punkti tiek ieskaitīti par sešās laukuma stūru un malu kabatiņās (lūzēs) pēc noteikumiem iesistām bumbām.

Snūkers atšķiras no citiem biljarda paveidiem ar lielāku spēles galdu un nedaudz sarežģītākiem noteikumiem. Lielā daļā profesionālo turnīru, lai pasvītrotu sporta aristokrātisko raksturu, no spēlētājiem tiek prasīts atbilstošs ģērbšanās stils.

Latvijā ir labi snūkeristi, kas piedalās Eiropas un pasaules līmeņa turnīros, starptautisko sacensību tiesneši un profesionālās biljarda skolas Snooker Academy filiāle. Latvijas sievietes divreiz uzvarējušas Eiropas čempionātā amatieriem — 2012. gadā zelta medaļu ieguva Tatjana Vasiļjeva, bet 2023. gadā Anna Prisjažņuka.

Starp junioriem Artemijs Žižins bijis Eiropas junioru čempions grupā līdz 16 gadiem, bet Filips Kalniņš 2023. gadā ieguva bronzas godalgu pasaules čempionāta junioru grupā līdz 18 gadiem. TV kanālā Eurosport krieviski snūkeru apskata Latvijas sporta komentētājs Vladimirs Siņicins.

2013. gadā Daugavpilī notika Pasaules čempionāts amatieriem, bet Rīgā notikuši Eiropas un Pasaules tūres posmi.


Pirmais snūkera čempionāts notika 1927. gadā.
Pirmais snūkera čempionāts notika 1927. gadā.

Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sports Latvijas hokeja izlasei pievienojas uzbrucējs Dzierkals

Latvijas vīriešu hokeja izlases rindas pirms gaidāmā pasaules čempionāta piektdien papildināja uzbrucējs Mārtiņš Dzierkals, informē Latvijas Hokeja federācija (LHF).

Sports Latvijas hokejisti aizvada pirmo no divām pārbaudes spēlēm ar Norvēģijas izlasi

Latvijas vīriešu hokeja izlase šodien Rīgā aizvadīs pirmo no divām pārbaudes spēlēm ar Norvēģijas valstsvienību.

Sports Latvijas U-18 hokejisti pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā piekāpjas Kanādai

Latvijas hokejisti ceturtdien Vantā pasaules U-18 čempionāta ceturtdaļfinālā cieta zaudējumu mačā ar vienaudžiem no Kanādas.

Sports «Borussia» uzvar Čempionu līgas pusfināla pirmajā spēlē

Dortmundes "Borussia" futbolisti trešdien svinēja uzvaru pirmajā UEFA Čempionu līgas pusfināla mačā.

Lasiet arī