• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


BMX velosipēdi - galvenie izvēles parametri

Teksta izmērs Aa Aa
Sports
VS.LV 10:00, 19.05.2022


BMX riteņbraukšana ir moderns riteņbraukšanas sporta veids ekstrēmu sajūtu piekritējiem. Tas ir arī viens no dinamiskākajiem un tehniski attīstītākajiem velosporta veidiem.



Speciālas trases ar tramplīniem un rampām, triki pilsētvidē - BMX nav tikai velosipēds, bet arī dzīvesstils, kas piesaista visu vecumu BMX fanus, sākot jau no 4 gadu vecuma.

Ražotāju piedāvājums ir plašs gan velosipēdu modeļu, gan cenu ziņā. Katru gadu tirgū parādās arvien jauni modeļi, kas izvēli padara vien sarežģitāku. Vienu modeļi ir vairāk piemēroti lēkšanai šķēršļiem bagātā trasē, citi triku izpildei.

Kādiem parametriem jāpievērš uzmanība?

Ritenim triku izpildes laikā jāspēj izturēt lielas slodzes, kuras amortizē izturīgs un drošs rāmis. Svarīga ir riteņa ģeometrija, dažādiem ražotājiem rāmja ģeometrija un augstums ir atšķirīgi. Vai riteni viegli „iegriezt” un kāda ir tā manevrētspēja? Daudzus no šiem parametriem var pārbaudīt vienīgi ar riteni izbraucot, taču informācija par galvenajiem kritērijiem noderēs, lai veiktu sākotnējo atlasi.

Velosipēda rāmis

Daudziem sākuma līmeņa BMX velosipēdiem ir Hi-Ten tērauda rāmis. Tas nav paredzēts ekstrēmām slodzēm un virāžām, bet ir izturīgs un lēts. Ļoti labs risinājums iesācējiem, kad nav jācenšas pārmaksāt par zīmolu.

Augstākas klases velosipēdiem ir alumīnija vai karbona jeb oglekļa šķiedras rāmji. Labākie alumīnija rāmji īpašību ziņā nedaudz atpaliek no karbona rāmjiem, lai gan ir dinamiskāki. Velosipēds ar karbona rāmi būs vieglāks par alumīnija, labāk amortizēs un slāpēs triecienus; ar laiku neparādīsies metālam raksturīgo noguruma pazīmju, tāpēc kalpos ilgi un uzticami.

Rāmja ģeometrija

Rāmja ģeometrijai ir jāpievērš īpaša uzmanība. BMX velosipēdiem rāmis ir diezgan zems, iegarenas formas. Lai piemeklētu sev piemērotāko velosipēdu, precīzi jānosaka augstākā rāmja izmērs, kas parasti tiek norādīts collās. Ja tas ir pirmais velosipēds, tad drošāk izvēli veikt veikalā – pasēdēt uz velosipēdiem ar dažādiem rāmjiem un noskatīt ērtāko.

Orientējošie izmēri:

  • Pusaudžiem (augums 140 cm): BMX 18 – 20 collas;
  • Augums no 150 līdz 170 cm: BMX 20.25 – 20.75 collas;
  • Garākiem puišiem no 180 cm – piemēroti BMX izmēri no 21 – 21.20 collām.

Riteņu diametrs

Vairumam BMX velosipēdu ir 20 collu riteņi, bet var arī nopirkt modeļus ar 18 collu riteņiem. Mazais riteņu izmērs samazina velosipēda svaru un nodrošina dinamisku manevrēšanu, tos ir vieglāk „iegriezt”.

Bukses

Noteikti jāpievērš uzmanība buksēm, kas uzņems galveno slodzi.

Gultņi

Monorāmji ar jau rūpnieciski iepresētiem gultņiem nav ilglaicīgs variants. Ja gatavojaties nopietniem treniņiem, jāiegādājas velosipēds ar mehāniski izjaucamām gultņu sistēmām.

Bremzes

Atkarībā no braukšanas stila BMX ritenis var būt bez bremzēm, tam var būt arī vienas bremzes – U - bremzes (aizmugurējās) vai abas bremzes: U veida bremzes (aizmugurējās), spailes bremzes (priekšējās).

Apakšējais kronšteins

Amerikāņu (AMER) ir iesācēju velosipēdiem, bez iespējām komplektāciju, augot braucēja prasmēm, papildināt. Spāņu (SPAN) apakšējais kronšteins to pieļauj.

Pedāļi

Ērti ir fiksētās sistēmas pedāļi, kurus nofiksē, un to kustība atkarīga no spiediena, ar kādu velosipēdists tos virza. Lētākie pedāļi ir no plastmasas un stikla šķiedras, dārgākie – no alumīnija vai magnija sakausējuma.

Sēdeklis

Tam ērti jāskrūvējas līdz pēc iespējas zemākam stāvoklim, lai netraucētu izpildīt vingrinājumus.

Ja jūsu mērķis ir iepazīstināt bērnu ar šo dinamisko sporta veidu, tad izvēlaties velosipēdu ar 12 – 18 collu riteņiem, Hi – Ten tērauda 20 collu rāmi. Iesācējiem ieteikums izvēlēties pirmo riteni no vidējā cenu diapazona un nepārmaksāt par zīmolu.

Vairāk skatīt BMX velosipēdu piedāvājumus 220.lv interneta veikalā.

Apmaksāta publikācija


Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sports Latvijas hokeja izlase aizvada pirmo no divām pārbaudes spēlēm ar Šveici

Latvijas vīriešu hokeja izlase šodien Lozannā aizvadīs pirmo no divām pārbaudes spēlēm ar Šveici.

Sports Kozlovskis apbalvojis profesionālos sportistus par sasniegumiem

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV) šodien pasniedza Iekšlietu ministrijas (IeM) Pateicības IeM veselības un sporta centra Sporta nodaļas profesionālajiem sportistiem par sasniegumiem Pasaules čempionātos 2023. un 2024.gadā, VS.LV informēja IeM.

Sports Ostapenko Madrides «WTA 1000» turnīra otrajā kārtā tiekas ar Bouzasu-Maneiro

Latvijas pirmā rakete Aļona Ostapenko šodien Madrides "WTA 1000" turnīra otrajā kārtā spēkosies ar kvalifikāciju pārvarējušo spānieti Džesiku Bouzasu-Maneiro.

Sports Mediji: Klārka parakstīs astoņu gadu vienošanos ar Nike

Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) draftā ar pirmo numuru izvēlētā Keitlina Klārka tuvākajā laikā parakstīs ievērojamu vienošanos ar sporta zīmolu "Nike", informē Ziemeļamerikas mediji.

Lasiet arī

Ekonomika Vidzemes tūrisma uzņēmēja: sezonas laikā visbiežāk viesojas latvieši (+VIDEO)

Cilvēki galvenokārt par kempingu uzzina no citiem viesiem, tīmekļvietnes, vietnēm Facebook un Instagram, vietnes TikTok.

Kultūra Balvu novada folkloras kopa «‎Upīte» radīja hitu «Žīguļi» (+VIDEO)

"Apzinātas vairāk kā 200 dziesmas un šķiet, ka vēl nav redzamas beigas".

Interesanti fakti Aptauja: Latvijā 31% autovadītāju ir māņticīgi

Latvijā 31% autovadītāju ir māņticīgi, liecina automašīnu nomas un pilna servisa līzinga pakalpojumu sniedzēja "Avis" apkopotie dati.

Sabiedrība Rīgas pils Svētā Gara tornī pacels ES karogu

Atzīmējot 20.gadadienu kopš Latvijas iestāšanās blokā, trešdien, 1.maijā, plkst.7.40 Rīgas pilī notiks svinīgā godasardzes ceremonija un Eiropas Savienības (ES) karoga pacelšana Rīgas pils Svētā Gara tornī.