• Igmārs,
  • Ilgmārs,
  • Nanija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


LU basketbola komandai spēlēt neļauj, bet kāpēc - pamatot nespēj

Teksta izmērs Aa Aa
Sports
LETA 11:44, 27.10.2021


Ne Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), ne citas valsts pārvaldes iestādes nespēj pamatot, kāpēc tikusi mainīta interpretācija par to, kas ir profesionāls sportists, kā rezultātā pašlaik trešā labākā Latvijas vīriešu basketbola komanda Covid-19 stingro ierobežojumu laikā nevar Latvijas teritorijā piedalīties Latvijas - Igaunijas Basketbola līgas (LIBL) spēlēs.


Foto: LETA

Visas pārējās LIBL komandas - piecas no Latvijas un astoņas no Igaunijas - saskaņā ar Latvijas valdības noteikto regulējumu drīkst turpināt piedalīties sacensībās.

IZM norāda, ka "Latvijas Universitātes" (LU) komandā ir sportisti, kuri nekvalificējas profesionāla sportista definīcijai, taču nepaskaidro, kāpēc tāds regulējums ir ieviests. Iepriekšējo Covid-19 ierobežojumu laikā profesionālā sportista jēdziens šādi netika traktēts.

Līdz 15.novembrim klātienē atļautas komandu sporta spēļu starptautisko un augstāko līgu sporta sacensības, tostarp LIBL spēles, kurās piedalās tikai profesionāli sportisti. Saskaņā ar Sporta likuma 19.pantu profesionāls sportists ir fiziska persona, kas uz darba līguma pamata un par nolīgto samaksu gatavojas sporta sacensībām un piedalās tajās.

"Iepriekšējo ierobežojumu laikā profesionāls sportists arī skaitījās tas, kurš saņem atlīdzību, bet atlīdzības saņemšanas veids netika definēts. Šobrīd profesionāls sportists skaitās tas, kuram ir noslēgts Valsts ieņēmumu dienestā (VID) reģistrēts darba līgums," aģentūrai LETA skaidroja LU Sporta centra direktors Uģis Bisenieks.

Iepriekšējo ierobežojumu laikā LU basketbolisti varēja aizvadīt mačus Latvijā, jo, piemēram, stipendijas, apmaksātas mācības un izmitināšana arī tika uzskatīta par atlīdzību par darbu.

LU sastāvā spēlē sportisti, tostarp bijušie Latvijas jauniešu izlašu dalībnieki, kuri nolēmuši paralēli profesionālajam sportam iegūt augstāko izglītību. Viņiem tiek nodrošinātas bezmaksas mācības, stipendija un dažādi pakalpojumi.

Likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu" noteikts, ka profesionālam sportistam obligāto iemaksu objekts jeb visi algotā darbā aprēķinātie ienākumi, no kuriem jāietur iedzīvotāju ienākuma nodoklis, ir 860 eiro mēnesī.

"LU komandai nav tāda finansējuma, lai slēgtu šādus līgumus. Nav tā, ka mēs negribētu [slēgt līgumus]," skaidroja Bisenieks.

Studijas LU, atkarībā no izvēlētās programmas, maksā sākot no dažiem tūkstošiem līdz pat vismaz 10 000 eiro par mācību gadu. LU komandas spēlētājiem par to nav jāmaksā. Sportistiem tiek apmaksāti arī citi izdevumi.

Pēc līdzīgas, tā dēvētās studentu sporta sistēmas tiek finansēta arī, piemēram, viena no spēcīgākajām Latvijas sieviešu volejbola komandām - "Rīgas Volejbola skola"/"Latvijas Universitāte" (RVS/LU), kā arī citas LU paspārnē esošas komandas.

LU vīriešu basketbola komandā savulaik spēlēja arī, piemēram, viens no Latvijas pieaugušo izlases tagadējiem līderiem Žanis Peiners. Pašreizējais komandas līderis Dāvids Vīksne 2018.gadā Latvijas izlases sastāvā izcīnīja Eiropas U-18 vicečempiona titulu.

IZM par radušos situāciju aģentūrai LETA nesniedza komentārus pēc būtības. Tā vietā IZM norādīja, ka visas sporta federācijas, tajā skaitā Latvijas Basketbola savienību, sanāksmē informējusi par ārkārtējās situācijas nosacījumiem. Tas pats attiecoties uz augstskolām.

Nākamo LIBL maču, kam bija jānotiek Rīgā, LU komanda ar citu Latvijas klubu "BK Ogri" aizvadīs ārpus Latvijas robežām - Igaunijas pilsētā Valgā, kur Latvijas Ministru kabineta noteikumi netiek piemēroti, liecina informācija līgas mājas lapā.

LU pagaidām ir aizvadījusi četras spēles, izcīnot trīs uzvaras un piedzīvojot vien minimālu zaudējumu pret Igaunijas spēcīgāko komandu Tallinas "Kalev"/"Cramo" ar rezultātu 67:69.

LIBL pamatturnīrā komandas līdz 20.martam aizvadīs divu apļu turnīru. Astoņas labākās piedalīsies ceturtdaļfināla sērijās, uzvarētājus noskaidrojot divu spēļu summā. LIBL čempionus paredzēts noskaidrot finālčetrinieka turnīrā. Savukārt sezonu noslēgs Latvijas un Igaunijas čempionātu izslēgšanas spēles.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sports Porziņģis gūst 17 punktus «Celtics» zaudējumā (VIDEO)

Latvijas basketbolists Kristaps Porziņģis pirmdien guva 17 punktus Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) mačā, kurā viņa pārstāvētā Bostonas "Celtics" komanda piedzīvoja zaudējumu.

Sports NBA piešķir diskvalifikācijas spēlētājiem par mēģinājumu uzsākt kautiņu (VIDEO)

Nacionālās basketbola asociācija (NBA) Jūtas "Jazz" aizsargam Krisam Dannam un Hjūstonas "Rockets" pārstāvim Džabari Smitam par mēģinājumu uzsākt kautiņu piešķīra attiecīgi divu un vienas spēles diskvalifikāciju.

Sports Rallijā Ungārijā bojā iet četri skatītāji

Ungārijā "Esztergom Nyrges" rallijā svētdien, vienai no sacensību automašīnām nobraucot no ceļa un ietriecoties skatītājos, bojā gāja četri cilvēki, kamēr vēl vairāki tika savainoti.

Sports Merzļikins un «Blue Jackets» zaudē cerības iekļūt Stenlija kausa izcīņā

Latvijas vārtsarga Elvja Merzļikina pārstāvētā Kolumbusas "Blue Jackets" svētdien zaudēja pat teorētiskas cerības iekļūt Nacionālās hokeja līgas (NHL) Stenlija kausa izcīņā.

Lasiet arī

Kriminālziņas Pērn par braukšanu reibumā uzlikusi naudas sodus 682 000 eiro apmērā

Prokuratūra pagājušā gadā par braukšanu reibumā vai atteikšanos no reibuma pārbaudes iedzīvotājiem kopumā uzlikusi naudas sodus 681 990 eiro apmērā.

Kultūra Jānis Šipkevics: «Manī notika būtiskas izmaiņas personīgajā dzīvē» (+VIDEO)

Aprit 10 gadi kopš mūziķis, komponists un multiinstrumentālists uzdrošinājies doties muzikālos meklējumos.

Sabiedrība Vecrīgā ekumeniskajā krustaceļā piedalās aptuveni tūkstotis cilvēku

Lielajā piektdienā Vecrīgas ielās tradicionālajā ekumeniskajā krustaceļā devušies aptuveni tūkstotis dažādu kristīgo konfesiju garīdznieki un ticīgie, novēroja aģentūra LETA.

Veselība Farmaceite Lieldienās iesaka ievērot mērenību (+VIDEO)

Gremošanas sistēmas darbības uzlabošanai noderēs gremošanas fermentu preparāti.