Lietuvas sociāldemokrāti turpinās sarunas par koalīciju

Sabiedrība
LETA 06:54, 28.10.2024 0

Lietuvas Sociāldemokrātu partijas līdere Vilija Blinkevičūte naktī uz pirmdienu tikās ar centriski kreisās Demokrātiskās partijas "Lietuvas vārdā" līderi Sauļu Skverneli un centriski kreisās Zemnieku un zaļo savienības vadītāju Ramūnu Karbauski, vienojoties turpināt sarunas par kopīgu darbu nākamajā valdošajā koalīcijā.

 
Foto: Facebook

"Mēs turpinām konsultācijas, jo abām partijām ir nepieciešams apspriest mūsu prezidijā un padomē tālāko darbu valdošajā koalīcijā," pirmdienas rītā paziņoja Blinkevičūte.

Skvernelis nosauca sociāldemokrātus par solīdu un drošu partneri.

"Es domāju, ka pēc četriem pretstāves, strīdu, viltus vērtību karu gadiem mēs spēsim pie sarunu galda apspriest problēmas, kas uztrauc visus Lietuvas iedzīvotājus," sacīja Demokrātiskās partijas "Lietuvas vārdā" līderis.

Pēc tikšanās ar Skverneli sociāldemokrātu līdere sāka sarunas savas partijas štābā ar Zemnieku un zaļo savienības līderi Karbauski un Seimā ievēlēto Ignu Vēgeli no zaļzemnieku saraksta.

"Mēs viņus neuzaicinājām, jo izstrādājam divpusējas vienošanās," sacīja Blinkevičūte, atbildot uz jautājumu, kāpēc viņa netikās ar Skverneli un Karbauski vienlaicīgi.

Skvernelis pirms vēlēšanām nereti bija kritizējis un apvainojis Karbauski.

Pēc tikšanās ar zaļzemnieku delegāciju Blinkevičūte sacīja, ka rīkos konsultācijas par koalīciju ar viņiem. Viņa atzīmēja, ka koalīcijas veidošana ir sociāldemokrātu atbildība un sarunas ar potenciālajiem partneriem pagaidām notiek atsevišķi.

Karbauskis pēc tikšanās ar sociāldemokrātiem sacīja, ka tagad stāv priekšā sarežģītākais uzdevums pēc vēlēšanām - partiju programmu saskaņošana. "Principā vienoties varēs tikai tad, kas tas būs saskaņots," viņš piebilda.

Saskaņā ar Seima vēlēšanu rezultātiem Sociāldemokrātiskajai partijai, Demokrātiskajai partijai "Lietuvas vārdā" un Zemnieku un zaļo savienībai kopā ir 74 mandāti, kas tām nodrošina vairākumu Seimā, kurā ir pavisam 141 deputāts.

Gaidāms, ka pēc vēlēšanām valdības veidošana tiks uzticēta sociāldemokrātu līderei Vilijai Blinkevičūtei, kas ir paudusi vēlmi vienoties par koalīciju ar "Lietuvas vārdā" un zaļzemniekiem. Savukārt "Lietuvas vārdā" līderim ekspremjeram Sauļum Skvernelim ir konflikts ar zaļzemnieku līderi Ramūnu Karbauski, kurš paziņojis, ka zaļzemnieki piekristu koalīcijai, ja valdībā nebūtu Skverneļa, kuru zaļzemnieki 2016.gadā izvirzīja premjera amatam, taču 2021.gadā, kad zaļzemnieki pēc nākamajām vēlēšanām bija nonākuši opozīcijā, viņš izveidoja savu partiju. Tikmēr Skvernelis koalīcijā nevēlas zaļzemniekus, bet kā iespējamos koalīcijas partnerus minējis Liberāļu kustību vai "Nemunas rītausmu", gan izvirzot nosacījumu, ka tās līderim Remiģijum Žemaitaitim, kas pazīstams ar antisemītiskiem izteikumiem, būtu jāmaina retorika. Taču Blinkevičūtei ir noraidoša attieksme pret iespēju ņemt koalīcijā "Nemunas rītausmu".

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Plāno piešķirt vēl trīs miljonus eiro Rīgas ielu un ārtelpas uzturēšanas darbiem

Rīgas dome plāno piešķirt papildu aptuveni trīs miljonus eiro galvaspilsētas ielu un ārtelpas uzturēšanas darbiem, paredz šonedēļ Satiksmes un transporta lietu komisijas atbalstītais lēmumprojekts.

Sabiedrība Jūrmalā vēlas veicināt ātrāku lēmuma pieņemšanu par koku ciršanu

Sabiedrības viedokļa noskaidrošanai ir nodots saistošo noteikumu projekts par kārtību, kas nosaka koku ciršanu ārpus meža un apstādījumu aizsardzību Jūrmalā, paredzot atvieglot lēmumu pieņemšanu, ziņo pilsētas pašvaldība.

Sabiedrība Kā ērti pārslēgties uz ziemas laiku, dzīvojot Latvijā (+VIDEO)

Lai taupītu enerģiju un mazinātu elektrības rēķinus, iesaka izvēlēties energoefektīvas spuldzes.

Sabiedrība Valsts piedāvā iegādāties noziedzniekiem izņemtus ziedu sīpolus

Nodrošinājuma valsts aģentūra (NVA) izsludinājusi krimināllietās izņemto lietisko pierādījumu realizāciju, piedāvājot izsolē iegādāties trīs veidu ziedu sīpolus par vismaz 230 000 eiro, liecina aģentūras paziņojums.

Lasiet arī

Ekonomika Latvijas uzņēmums pabeidzis darbus vienā no Rail Baltica posmiem Lietuvā

Latvijas ceļu būves uzņēmums AS "A.C.B." Lietuvā, Jonavas rajonā, posmā Žeimi-Šēta pabeidzis "Rail Baltica" dzelzceļa maģistrāles vietējo pievedceļu un drenāžas sistēmu izbūvi, informē uzņēmuma pārstāvji.

Pasaule Viļņā izvērtēs Navaļnija komandas apgalvojumus par uzbrukumu Volkovam

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda pirmdien paziņoja, ka Lietuvā tiks atbildīgi izvērtēti cietumā mirušā Krievijas opozīcijas aktīvista Alekseja Navaļnija komandas apgalvojumus par to, kas Viļņā sarīkoja uzbrukumu viņu sabiedrotajam Leonīdam Volkovam.

Pasaule Krievijas pusē karojošam Lietuvas pilsonim atņems pilsonību

Lietuvas pilsonim Ķēstutim Kvetkum, kurš Krievijas armijas rindās karo Ukrainā, tiks atņemta Lietuvas pilsonība, otrdien apstiprināja Lietuvas Migrācijas departaments.

Ekonomika Lietuvas kompānija atlikusi skaidu plātņu rūpnīcas būvniecību Jēkabpilī

Lietuvas kokapstrādes un mēbeļu ražošanas grupa VMG, kas pirms trim gadiem plānoja būvēt 190 miljonus eiro vērtu skaidu plātņu rūpnīcu Jēkabpilī, atlikusi šī projekta īstenošanu uz nenoteiktu laiku, trešdien vēsta Lietuvas biznesa ziņu portāls "Verslo žinios".