Būs jauns “Rail Baltica” īstenošanas likums

Sabiedrība
VS.LV 14:58, 28.10.2024 0

Likumprojekta mērķis ir noteikt īpašu tiesisko regulējumu nacionālo interešu objekta - publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras Rail Baltica un ar tās būvniecību saistīto būvju īstenošanai, veicinot projektēšanas darbu izpildi un būvdarbu uzsākšanu Latvijas teritorijā.

 

Satiksmes ministrija (SM) ir sagatavojusi dokumentus par tālāko Rail Baltica projekta attīstību Latvijā: informatīvo ziņojumu "Par Rail Baltica projekta ieviešanas scenāriju Latvijas teritorijā", informatīvo ziņojumu "Par atļauju SM slēgt vispārējo vienošanos par konsolidēto materiālu iegādi Rail Baltica dzelzceļa būvniecības iepirkumā" un likumprojektu "Rail Baltica projekta īstenošanas likums".

SM sagatavotais likumprojekts nodots publiskai apspriešanai Tiesību aktu projektu portālā (TAP) līdz 11.novembrim. Likumprojekts pilnveidos spēkā esošās normas, kā arī papildinās likumu ar jaunām iniciatīvām, tostarp nostiprinās projekta tvērumu līdz 2030.gadam un pēc 2030.gada, kā arī noteiks projekta finansēšanu no daudzpusīgiem avotiem.

Lai veicinātu Rail Baltica projekta realizēšanu, tika izstrādāts Rail Baltica projekta īstenošanas likums, kas stājies spēkā 2022.gada 14.novembrī. Tā mērķis bija nodrošināt sekmīgu un savlaicīgu projekta īstenošanu. Likums šā brīža redakcijā satur 11 normas, kas regulē dažādus ar projekta ieviešanu saistītus jautājumus.

Kopš likuma pieņemšanas, analizējot Rail Baltica projekta kavēšanas iemeslus, ir identificēta virkne citu jautājumu, kurus nepieciešams noregulēt, lai sekmētu projekta īstenošanas paātrināšanu. Pamatojoties uz šiem apsvērumiem, pieņemts lēmums izsludināt jaunu likumprojektu, daļēji pilnveidojot spēkā esošās normas, kā arī papildinot likumu ar jaunām iniciatīvām.

Likumprojekts piedāvā noteikt Rail Baltica projekta tvēruma īstenošanu divās kārtās, kas līdz šim Rail Baltica projekta īstenošanas likumā nav nostiprināta. Pirmajā posmā līdz 2030.gada 31.decembrim paredzēts izveidot Rail Baltica Latvijas posma funkcionālu savienojumu ar Igauniju un Lietuvu, t.sk. nodrošinot savienojumu ar Rīgu, bet otrajā posmā pēc 2031.gada 1.janvāra nodrošināt atlikušā Rail Baltica projekta tvēruma Latvijas teritorijā īstenošanu.

Papildus piedāvāts noteikt, ka Rail Baltica projektu iespējams finansēt ne tikai no Eiropas Savienības finanšu instrumentiem un valsts budžeta, bet arī no citiem finansēšanas avotiem.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Tiesībsargs un mediķi aicina noteikt mācību stundu sākumu ne agrāku par plkst.8

Tiesībsargs līdz nākamā gada 31.martam aicina valdību noteikt, ka mācību stundas, konsultācijas, fakultatīvajās nodarbībās skolās nevar sākties agrāk par plkst.8. Viņa aicinājumam pievienojušies arī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) mediķi.

Sabiedrība Atklāj ziemas sezonu ar deviņiem jauniem maršrutiem

Sezona tika atklāta ar svinīgu reisu no Rīgas uz Madeiru.

Sabiedrība Apdrošinātāju parakstīto prēmiju apmērs pieaudzis par 9%

Atlīdzībās kopumā deviņos mēnešos klientiem apdrošinātāji ir izmaksājuši 357 miljonus eiro. Lielākā atlīdzību summa izmaksāta veselības apdrošināšanā - 85,5 miljoni eiro, seko dzīvības apdrošināšana (67,7 miljoni eiro), kā arī īpašuma apdrošināšana (67,4 miljoni eiro), KASKO (65 miljoni eiro) un OCTA (50 miljoni eiro).

Sabiedrība CSDD plāno paaugstināt maksu par tehnisko apskati un citiem pakalpojumiem

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) no nākamā gada 1.janvāra plāno paaugstināt vairāku sniegto pakalpojumu cenas, tostarp tehniskās apskates, transportlīdzekļu vadīšanas eksāmenu pieņemšanas, izvēles numuru un citu pakalpojumu cenas.

Lasiet arī

Ekonomika Latvijas uzņēmums pabeidzis darbus vienā no Rail Baltica posmiem Lietuvā

Latvijas ceļu būves uzņēmums AS "A.C.B." Lietuvā, Jonavas rajonā, posmā Žeimi-Šēta pabeidzis "Rail Baltica" dzelzceļa maģistrāles vietējo pievedceļu un drenāžas sistēmu izbūvi, informē uzņēmuma pārstāvji.

Ekonomika Bijušais EDzL vadītājs: Rail Baltica vadlīnijas ir mainījušās simtiem reižu

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" būvprojektēšanas vadlīnijas ir mainījušās simtiem reižu, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja bijušais par "Rail Baltica" izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgās SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris.

Sabiedrība Siliņa sasauc kārtējo Rail Baltica īstenošanas tematiskās komitejas sēdi

Tematiskās komitejas sēdē nozaru ministriju pārstāvji kopā ar Rail Baltica projekta ieviesējiem iepazīsies ar priekšlikumu Rail Baltica ieviešanas scenārijam.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.