• Antoņina,
  • Ņina,
  • Ninona,
  • Oksana
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kā ērti pārslēgties uz ziemas laiku, dzīvojot Latvijā (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 13:24, 27.10.2024


Lai taupītu enerģiju un mazinātu elektrības rēķinus, iesaka izvēlēties energoefektīvas spuldzes.


Dizainers noskaņai un īstajam apgaismojumam, īpaši guļamistabā, iesaka izmantot gaismekļus ar regulējamu spilgtumu un toni.

Piemērotākais apgaismojums dažādās mājokļa zonās ne tikai ļauj veiksmīgi paveikt darāmo, bet arī labvēlīgi ietekmē tā gaisotni un mūsu pašsajūtu. Turklāt skaista lampa var būt ne tikai izteiksmīgs interjera priekšmets, bet pilnībā mainīt telpas izskatu. Interjera dizainers stāsta, kā atšķiras dažādi apgaismojuma risinājumi un sniedz padomus par to, kā viegli ienest mājoklī vairāk gaismas.

"Plānojot apgaismojuma risinājumus, visvairāk jādomā par vispārējā, darba, akcentējošā un noskaņas apgaismojuma mijiedarbību. Katrā telpā zināmā mērā vajadzētu būt ikvienam no minētajiem apgaismojuma veidiem. Parasti tas nozīmē, ka telpā izvietoti aptuveni pieci gaismas avoti," stāsta interjera dizaina eksperts Dariuss Rimkus.

Gaisma, kas kalpo noteiktam mērķim

Dizainers skaidro katra apgaismojuma veida funkciju un nozīmi. "Pirmkārt, vispārējais apgaismojums ir tāds, ko izstaro telpas galvenais gaismas avots un ko izmanto, lai vienmērīgi apgaismotu telpu. Tas ir pamata apgaismojums, kas ļauj pārskatīt visu telpu. Vispārējais apgaismojums ir, piemēram, griestu lampa virtuvē vai dzīvojamajā istabā. Visbiežāk labāko vispārējo apgaismojumu var iegūt no lieliem piekaramajiem vai griestu gaismekļiem. Tomēr pārāk paļaujoties uz vispārējo apgaismojumu, visticamāk, telpa būs neizteiksmīga un tajā trūks mājīguma.

Tāpēc var ņemt talkā darba apgaismojumu, kas parasti ir spilgts, koncentrēts un paredzēts redzamības uzlabošanai, veicot konkrētus uzdevumus. Piemēram, lasīšanas lampa pie gultas ir darba apgaismojums, kam vajadzētu pienācīgi izgaismot grāmatas lappuses un ļaut ilgstoši koncentrēties. Spilgtam un koncentrētam jābūt arī pavarda apgaismojumam, tāpēc lieliski noder virtuves darba virsmas apgaismojuma lentes.

Mājīguma sajūtas radīšana vienā acumirklī

"Kas telpā acumirklī rada mierīgu, siltu un mājīgu atmosfēru? Noskaņas un akcentējošais apgaismojums. Tiem ir milzīga nozīme rudenī un ziemā, kad vakari ir gari un tumši. Noskaņas apgaismojumu parasti rada ar svecēm un dekoratīvu apgaismojumu, piemēram, Ziemassvētku lampiņām, lampām ar maināmu spilgtumu, galda lampām vai stāvlampām, kas izstaro siltu, omulīgu gaismu. Un šie gaismekļi pieejami par zemu cenu. Turklāt vairākas nelielas lampas vizuāli paplašina telpu," stāsta interjera speciālists.

Tikmēr akcentējošais apgaismojums jebkurai telpai piešķir gan dzīvīgumu, gan harmoniju. Tas ļauj vērst uzmanību uz konkrētiem priekšmetiem, piemēram, gleznu, grāmatu plauktu vai iemīļotu interjera priekšmetu," stāsta interjera dizainers.

Dizainers noskaņai un īstajam apgaismojumam, īpaši guļamistabā, iesaka izmantot gaismekļus ar regulējamu spilgtumu un toni. Lai atslābinātos un ātrāk aizmigtu, miega eksperti iesaka vakarā izmantot nevis spilgtu, bet maigu apgaismojumu oranžos toņos.

"Šajā gadījumā noderēs viedā spuldze un tālvadības pults. Ar tām telpu var aptumšot un mainīt apgaismojuma krāsu, kā arī pielāgot apgaismojumu dažādiem apstākļiem, piemēram, vakariņu laikā izmantot siltāku gaismu, un, veicot kādu uzdevumu, - spilgtāku un vēsāku. Šis vienkāršais risinājums ļauj arī izvēlēties deviņas dažādas apgaismojuma krāsas un mainīt gaismu no siltākas uz vēsāku, no spožākas uz tumšāku," stāsta interjera dizainers.

Kā izvēlēties pareizo spuldzi?

Lai taupītu enerģiju un mazinātu elektrības rēķinus, interjera dizainers iesaka izvēlēties energoefektīvas LED spuldzes. Tās kalpo aptuveni 25 000 stundu un ir par 35% energoefektīvākas nekā standarta spuldzes.

"LED spuldzes salīdzinājumā ar agrāk bieži izmantotajām kvēlspuldzēm patērē daudz mazāk elektroenerģijas. Tās var izvēlēties pēc gaismas jaudas lūmenos (lm), nevis pēc enerģijas patēriņa vatos (W). Lūmenos mēra gaismas plūsmas jaudu. 400 lm LED spuldze dod tādu pašu gaismas plūsmas jaudu kā 35 W kvēlspuldze, taču patērē tikai 6,3 W. LED spuldze, kas satur vairāk sarkanā spektra toņus, nodrošina siltāku apgaismojumu, kas ir piemērots atpūtai vai izmantojams kā vispārējais apgaismojums. Savukārt vēsāka gaisma ir labs darba vai akcentējošais apgaismojums," atklāj D. Rimkus.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Plāno piešķirt vēl trīs miljonus eiro Rīgas ielu un ārtelpas uzturēšanas darbiem

Rīgas dome plāno piešķirt papildu aptuveni trīs miljonus eiro galvaspilsētas ielu un ārtelpas uzturēšanas darbiem, paredz šonedēļ Satiksmes un transporta lietu komisijas atbalstītais lēmumprojekts.

Sabiedrība Jūrmalā vēlas veicināt ātrāku lēmuma pieņemšanu par koku ciršanu

Sabiedrības viedokļa noskaidrošanai ir nodots saistošo noteikumu projekts par kārtību, kas nosaka koku ciršanu ārpus meža un apstādījumu aizsardzību Jūrmalā, paredzot atvieglot lēmumu pieņemšanu, ziņo pilsētas pašvaldība.

Sabiedrība Valsts piedāvā iegādāties noziedzniekiem izņemtus ziedu sīpolus

Nodrošinājuma valsts aģentūra (NVA) izsludinājusi krimināllietās izņemto lietisko pierādījumu realizāciju, piedāvājot izsolē iegādāties trīs veidu ziedu sīpolus par vismaz 230 000 eiro, liecina aģentūras paziņojums.

Sabiedrība Novembris Latvijā sāksies ar vētru, stipru lietu un sniegu

Nākamās nedēļas otrajā pusē Latviju sasniegs spēcīgs ciklons, kas var atnest vētru un daudz nokrišņu, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī

Sabiedrība Latvijā notikusi pāreja uz ziemas laiku

Aizvadītajā naktī Latvijā notika pāreja no vasaras uz ziemas laiku, kad pulksteņa rādītāji bija jāpagriež vienu stundu atpakaļ.

Sabiedrība Naktī pulksteņa rādītāji jāpagriež stundu atpakaļ

Gaidāmajā naktī uz svētdienu plkst.4 Latvijā notiks pāreja no vasaras uz ziemas laiku, kad pulksteņa rādītāji jāpagriež vienu stundu atpakaļ.

Sabiedrība Sniegs, lietus, atkala: piektdien Latvijā laikapstākļi neuzlabosies

Piektdien Latvijā saglabāsies apmācies laiks un daudzviet gaidāmi nelieli nokrišņi, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Naktī gaisa temperatūra noslīdēs zem nulles

Naktī uz ceturtdienu Latgales un Vidzemes lielākajā daļā gaisa temperatūra pazemināsies līdz 0..-3 grādiem, prognozē sinoptiķi.