NATO eksperimentē ar 5G tehnoloģijām Ādažos (+VIDEO)

Sabiedrība
VS.LV 12:07, 26.10.2024 0

Digitālais mugurkauls ir būtiska infrastruktūras sastāvdaļa, kas nodrošina savienojamību.

 

Šonedēļ 5G testa vidē militārajā bāzē "Ādaži" un citās vietās Latvijā NATO uzsāk jauno aizsardzības tehnoloģiju izpētes un izmēģinājumu eksperimentu - "Digitālā mugurkaula eksperiments" (Digital Backbone Experiment jeb DiBaX). DiBaX eksperimenta laikā galvenā uzmanība tiks pievērsta piektās paaudzes mobilo telekomunikāciju un zemās orbītas satelītu izmantošanai, lai atbalstītu tehnoloģiju savietojamību visu veidu - ūdens, zemes, gaisa, kosmosa, kibertelpas - bruņoto spēku militārajos uzdevumos jeb tā sauktajos domēnos.

Inovatīvajām tehnoloģijām ir potenciāls atbalstīt NATO militāro spēku sadarbspēju un darbības efektivitāti.

Digitālais mugurkauls ir būtiska NATO infrastruktūras sastāvdaļa, kas nodrošina savienojamību multidomēnu operācijām. NATO DiBaX demonstrēs jaunākos tehnoloģiju sasniegumus un testēs, kā tos iespējams integrēt reālā vidē, lai uzlabotu sabiedroto spēku savietojamību un operacionālo efektivitāti.

"Militārajā bāzē "Ādaži" izveidotā 5G testa vide apliecina Latvijas aizsardzības infrastruktūras spēju uzņemt šāda līmeņa eksperimentus un nodrošina iespēju Latvijas bruņotajiem spēkiem trenēties sadarbībā ar industriju un sabiedrotajiem. Šis konkrētais projekts apliecina ne tikai mūsu ciešo partnerību ar NATO sabiedrotajiem, bet arī industrijas un augsto tehnoloģiju uzņēmumu nozīmi. Tas veicina Nacionālo bruņoto spēku spēju attīstību, kas nepieciešams, lai stātos pretim pašreizējiem drošības un aizsardzības izaicinājumiem," uzsver aizsardzības ministrs Andris Sprūds."

"Eksperimenta dalībnieki ir rūpīgi plānojuši, izstrādājuši un sagatavojuši tīklu un scenārijus, kurus īstenosim. Projekta komandas ir gatavas demonstrēt vairākus ļoti noderīgus atklājumus izmantošanai aizsardzības jomā. Mēs arī pētām, kā šīs tehnoloģijas varam izmantot energoefektīvā veidā. Panākumi, ko esam sasnieguši, ir atspoguļojums partnerībai starp NATO Sabiedroto transformācijas pavēlniecību, Latvijas Aizsardzības ministriju un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, kuru atbalsta testa vides nodrošinātājs LMT. Rezultāti sniegs informāciju par spēju attīstību, lai sekmētu NATO atturēšanas un aizsardzības pozīciju stiprināšanu un saglabātu un turpmāk attīstītu NATO militārās priekšrocības nākotnē," atzīmē Vorens Lovs, NATO Sabiedroto transformācijas pavēlniecības eksperts, projekta vadītājs.

"Pirms četriem gadiem mēs atklājām Eiropā pirmo 5G militāro testa vidi militārajā bāzē. Šodien sadarbībā ar Aizsardzības ministriju, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, kā arī Latvijas un starptautiskajiem nozares partneriem, esam izveidojuši spēcīgu aizsardzības inovāciju ekosistēmu Latvijā. Ādažos tiek veikti starptautiski 5G inovāciju testi un demonstrācijas gan Eiropas Savienības, gan NATO ietvaros, un LMT tajos nodrošina dažādu 5G un aizsardzības tehnoloģiju integrāciju. Pateicoties spēcīgajai aizsardzības inovāciju ekosistēmai Latvijā mēs varam sasniegt rezultātus daudz ātrāk - to, kas citviet varētu prasīt vairākus gadus, mēs varam paveikt tikai dažu mēnešu laikā," uzsver LMT viceprezidents Ingmārs Pūķis.

NATO jau trešo gadu pēc kārtas īstenos nākamās paaudzes tehnoloģiju eksperimentu Latvijā, šogad stratēģiski koncentrējoties uz multidomēnu operācijām un to saskaņošanu ar digitāliem risinājumiem. Latvijas uzlabotā 5G testa vide nodrošina ideālu platformu šādiem eksperimentiem. Ne mazāk svarīga ir NATO, tai skaitā Latvijas, apņemšanās stiprināt savas aizsardzības spējas, kas atbilst NATO stratēģiskajiem mērķiem, aliansei saskaroties ar drošības izaicinājumiem.

DiBaX tiek organizēts ciešā sadarbībā starp NATO Sabiedroto transformācijas pavēlniecību, Latvijas Aizsardzības ministriju un Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, LMT piedaloties kā eksperimenta integratoram, nodrošinot arī modernāko 5G izmēģinājumu testa vidi.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Nemainot gripas vakcīnu piešķiršanas principus, deficīts veidosies katru gadu

Nemainot gripas vakcīnu piešķiršanas principus, deficīts veidosies katru gadu, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Alise Nicmane-Aišpure.

Sabiedrība Atklās modernizētās pasažieru platformas Skultes līnijā

VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) šodien atklās jaunās, modernizētās pasažieru platformas septiņos dzelzceļa pieturas punktos Skultes līnijā, aģentūru LETA informēja LDz pārstāvji.

Sabiedrība Valsts prezidents nākamnedēļ dosies atvaļinājumā

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs nākamnedēļ dosies atvaļinājumā, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Sabiedrība Piektdien gaiss iesils līdz +14 grādiem

Piektdien gaisa temperatūra Latvijā paaugstināsies līdz +11..+14 grādiem, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī

Pasaule NATO sāk ikgadējos kodolatturēšanas manevrus

NATO pirmdien sāk ikgadējos kodolatturēšanas manevrus "Steadfast Noon", un tajos nākamo divu nedēļu laikā piedalīsies aptuveni 2000 militārpersonu no astoņām aviācijas bāzēm, pavēstīja alianse.

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Pasaule Podoļaks: krievi pārbauda NATO gatavību sargāt savas robežas

Komentējot krievu lidrobota nokrišanu Latvijas teritorijā, Ukrainas prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks otrdien norādījis, ka Krievija veic "cinisku izlūkošanu ar kauju", lai, izmantojot "salami taktiku", pārbaudītu, kad NATO patiesi būs gatava aizstāvēt savas robežas.

Pasaule Pēc Latvijas un Rumānijas lūguma par dronu incidentiem notiks diskusija NATO

Pēc Latvijas un Rumānijas lūguma par "dronu incidentiem" notiks diskusija NATO augstākajā līmenī, intervijā TV24 sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.